Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Recept za najbolju večeru, ovo preukusno starinsko jelo vraća snagu i poboljšava probavu posle napornog dana!
Ovaj starinski recept za cicvaru dolazi iz vremena kada se ovo jelo često pripremalo svake večeri. Cicvara je bila neizostavan deo kuhinje srpskog, crnogorskog, krajiškog i istočno hercegovačkog podneblja. Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna, uz dodatak kajmaka ili sira, zavisno od regije u kojoj se priprema.
Jedna tajna starinskog recepta za cicvaru je u kvalitetu kajmaka. Što je kajmak masniji i kremastiji, to će cicvara biti ukusnija. Veruje se da je ovo jelo izvanredno za probavu, zbog čega mu daju naziv „melem za creva“.
Možda vas zanima:
Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti
Možda vas zanima:
Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti
Možda vas zanima:
Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti
Sastojci:
Možda vas zanima:
Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti
Možda vas zanima:
Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti
2 dl vode
2 dl mleka
300-400 g sira škripaca ili kajmaka
8 kašika belog kukuruznog brašna
1 kašika masti nerastopljene (ako se koristi kajmak ne treba)
1 kašičica soli
kašika meda
Priprema:
Sipati mleko, vodu i mast u šerpu i staviti da prokuva, pa dodati sir i so, a zatim dobro promešati. Kad ponovo prokuva, smanjiti temperaturu, sipati kukuruzno brašno i neprekidno mešati da polako krčka desetak minuta. Kad se po dnu posude „uhvati“ smesa, kao da se malo lepi i dobija teksturu „žvake“, gotova je.
Najlepša je vruća. Može da se posluži uz kiselu pavlaku, jogurt ili kiselo mleko, a može i da se napravi salata po želji.
Prijatno i javite nam kako vam se dopao recept!
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Komentari(0)