PETROVAČKA BASA Kajmak i sir kuću drže, a ovaj domaći skorup je omiljeni namaz Vojvođana koji možete napraviti sami
Sirni namaz koji Vojvođani mnogo vole.
Sirni namaz koji Vojvođani mnogo vole.
Ovoj vesti će se mnogi obradovati.
Pojedini autori navode da se skorup proizvodio od davnina u slovenskim plemenima, pa bi se mogao smatrati autohtonim proizvodom slovenskih naroda, na šta upućuje područje proizvodnje i sličnost naziva vezanih za pojavu kore.
Na sir i kajmak čekalo se u dugačkom redu
Meze podrazumeva: hrskavu proju od kukuruznog brašna, pršutu sušenu na tradicionalni način, beli mrs - star ili mlad užički kajmak, koji je napravljen od domaćeg kravljeg mleka.
Brojni posetioci koji dođu na jednu od najlepših planina u Srbiji, kao suvenir sa Zlatibora vrlo često umesto magneta ponesu dugačku pršutu ili kanticu kajmaka.
Kajmak je nezamenljiv sastojak brojnih tradicionalnih srpskih specijaliteta.
Zgoreli kajmak, rakija od divlje kruške, dzem od ljubičica, samo su deo gastronomske ponude prijepoljskog kraja.