NAJUKUSNIJI SRPSKI SPECIJALITETI Ukusi i mirisi koji će vam probuditi sva čula
Sarma se jede širom Bliskog istoka, centralne Azije i Balkana, ali srpska verzija ove rolnice od kupusa uključuje punjenje kupusa mlevenim svinjetinom, pirinčem, kiselim kupusom i sosom od paradajza. Može se napraviti od povrća sa alternativama svinjskom punjenju.
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
SRPSKI SVINJSKI PUDING Nekada hrana za siromašne a danas tradicionalni srpski specijalitet
Ljudi ne vole ili obožavaju pihtije, stavovi prema njima su toliko različiti, da su ili omiljeno ili najomraženije jelo.
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
SRPSKI SVINJSKI PUDING Nekada hrana za siromašne a danas tradicionalni srpski specijalitet
Ljudi ne vole ili obožavaju pihtije, stavovi prema njima su toliko različiti, da su ili omiljeno ili najomraženije jelo.
To je popularno jelo, tradicionalno se jede tokom zimskih meseci i uglavnom se služi tokom svečanih događaja. Letnja verzija se može kuvati sa listovima vinove loze umesto kiselog kupusa. Prvobitno se verovalo da potiču od Osmanlija, a naziv sarma potiče od turske reči za „umotati“. ĆEVAPI
Ćevapi su meso sa roštilja koje se jede u balkanskim zemljama. U susednoj Bosni i Hercegovini se zapravo smatra nacionalnim jelom, ali naći ćete dosta ćevapa koje možete probati u svim delovima Srbije.
Obično ćete probati mleveno goveđe i svinjsko meso, oblikovano tako da liči na male kobasice ili ćevape od kofte. Najbolje se serviraju sa somunom i pavlakom, mada ćete ih često naći uz ajvar i kajmak. URNEBES
Značenje reči urnebes slično je engleskim rečima „poremećaj“ ili „nered“, pa vam daje ideju o tome kako ova slana, ponekad vatrena, salata izgleda.
Nekima će izraz „salata“ za ovo jelo biti upitan, a radije će reč „namaz“ opisati neobičnu konzistenciju razmućenog slanog sira, pavlake, začinjene čili papričice, soli i belog luka-plus bilo koje druge začine koje kuhar želi da ubaci. KAJMAK
Popularni srpski mlečni proizvod kajmak zapravo je vrsta zgrušane pavlake, mada je zapravo sirovi, nepasterizovani sir napravljen od kravljeg, kozjeg ili ovčijeg mleka.
Na mestima kao što su Balkan, Centralna Azija, Turska i Gruzija (gde se obično konzumira), možete ga imati sa bilo čim. Mogli ste uživati u hlebu, uz doručak, kao prilog uz ćevape ili sarme. Šta god vam se sviđa. UŠTIPCI
Uštipci su pahuljaste, pržene kuglice od krofni, koje se uživaju širom Balkana. Ako ste u Novom Sadu ili drugde u Vojvodini na severu Srbije, ne zaboravite da probate ove poslastice.
Recept za ove kuglice ne može biti jednostavniji. Sve što je potrebno je brašno, jaje, mleko, kvasac i ulje, i dobro prženje. Mogli biste ih jednostavno pojesti kao običnu užinu, ili posipati šećerom u prahu ili ugušiti u nekom od najboljih srpskih pekmeza da biste uživali u ukusu. VANILICE
Vaš slatki zub će vam biti zahvalan što ste probali klasični srpski kolačić, vanilin. To su kolačići od oraha i vanile, napravljeni od svinjske masti, šećera, brašna, jaja, limuna i oraha, sve usitnjeno i pečeno, a završeno je džemom džema od malina ili kajsija.
Prilično su sitne poslastice i obično se prave samo u zimskim mesecima oko Božića. Ipak, ako sakupite sastojke, nećete morati čekati dok se ne otkotrlja praznična sezona. GIBANICA
Sumirati gibanicu u nekoliko reči bilo bi nezgodno – postoji toliko različitih vrsta. Ova filo pita puna je svežeg sira i jaja i jede se u kriškama – mada se može napraviti na više različitih načina, jesti toplo ili hladno i u više različitih prilika.
Srpska verzija se obično jede hladna i uz neku vrstu jogurta. U drugim delovima Balkana možete naići na slađu verziju gibanice, savršenu za desert. RAKIJA
Rakija je najcenjeniji od svih pića u Srbiji. Ovo piće sa oštrim ukusom nezamenljivo je na skoro svakom trpezarijskom stolu u zemlji. Savršeno se slaže i sa tradicionalnim i sa modernim jelima, a ništa vas neće zagrejati zimi baš kao šolja dobrog „šumadijskog čaja“ – rakije prokuvane sa vodom i karamelizovanim šećerom.
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
POJEŠĆE SE DOK TREPNETE! Punjene i pohovane paprike oduševiće vas ukusom
Fil je fenomenalan.
Komentari(0)