APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Ova zimska salata od paradajza i paprika priprema se dugo i nezaobilazna je na svakoj trpezi tokom zime. Uz to što je apetitka kao zimnica odličan dodatak svakom jelu, na njoj će vam biti zahvalan organizam, a posebno imunitet jer svi sastojci apetitke pružaju obilje hranljivih materija.
U paradajzu dominiraju likopen, vitamin C i kalijum, u paprici vitamin C i beta-karoten, u belom luku alicin i mangan, a u peršunu vitamin C, vitamin K i gvožđe.
Pored toga što je ukusna, apetitka je i vrlo praktična: može da se posluži kao predjelo, prilog ili uz komad domaćeg hleba kao kompletan obrok.
Možda vas zanima:
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Ovu najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe su naše bake pravile: Recept se prenosi sa kolena na koleno
Recept naših baka za najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe svi zapisuju
Možda vas zanima:
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Ovu najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe su naše bake pravile: Recept se prenosi sa kolena na koleno
Recept naših baka za najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe svi zapisuju
Možda vas zanima:
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Ovu najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe su naše bake pravile: Recept se prenosi sa kolena na koleno
Recept naših baka za najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe svi zapisuju
Njena posebnost leži u jednostavnim sastojcima i mirisu koji vraća u detinjstvo i podseća na toplinu porodičnih okupljanja. Ako želite zimnicu koja spaja tradiciju i bogat ukus, apetitka je nesumnjivo pravi izbor.
Sastojci:
2,5 kg paprike vezenke (ako volite, može deo paprika da bude ljut)
8 kg paradajza
1 veza peršuna
1 glavica belog luka
so
malo ulja
Priprema:
Dobro operite paprike, očistite ih od semenki i peteljki, pa naseckajte na kolutove.
Sipajte malo ulja u šerpu, pa kad se zagreje propržite paprike. Pustite ih da se krčkaju na tihoj vatri oko 15 minuta, dok ne omeknu.
Operite paradajz, oljuštite mu koru, pa isecite na komadiće. Potom ga ubacite u novu šerpu, da se kuva 15-20 minuta.
Dodajte mu propržene paprike, pa kuvajte zajedno još petnaestak minuta.
Ubacite sitno seckan beli luk i peršun, pa posolite po ukusu, dobro promešajte i ostavite da se krčka još oko pet minuta.
Dok je još vruće, sipajte u vruće i pravilno sterilisane tegle, pa dobro zatvorite i ostavite da se hladi postepeno.
Čuvajte na suvom i tamnom mestu.
Ova najukusnija pita najbrže nestaje sa stola: Domaćice recept zapisuju u sveske zbog jednog sastojka
Nije potrebno mnogo truda, a rezultat je večera koja puni stomak i greje dušu
OVO ZNAJU SAMO ISKUSNI PEKARI Samo jedna čaša ovog preliva i pita će vam garant biti bolja nego iz bilo koje pekare
Nema boljeg preliva – pita uvek ispada bez greške sa njim.
Recept za savršenu carsku pitu: Mekana, izdašna i toliko dobra da se danima priča o njoj
Upravo takav recept vam i donosimo
TRIK ZA PRAVILNO DINSTANJE LUKA: Čak vam ni zaprška neće trebati!
Naučite kako se pravilno dinsta luk po receptu svetskih kuvara. Zaboravite neprijatan miris i potrebu za zaprškom, uz dodatak 2 sastojka!
POSNA PITA SA POVRĆEM: Idealna za doručak, užinu ili večeru za dane posta (VIDEO)
Ideja za posnu pitu koja se brzo spema i ima mnogo zdravih sastojaka
Komentari(0)