APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Ova zimska salata od paradajza i paprika priprema se dugo i nezaobilazna je na svakoj trpezi tokom zime. Uz to što je apetitka kao zimnica odličan dodatak svakom jelu, na njoj će vam biti zahvalan organizam, a posebno imunitet jer svi sastojci apetitke pružaju obilje hranljivih materija.
U paradajzu dominiraju likopen, vitamin C i kalijum, u paprici vitamin C i beta-karoten, u belom luku alicin i mangan, a u peršunu vitamin C, vitamin K i gvožđe.
Pored toga što je ukusna, apetitka je i vrlo praktična: može da se posluži kao predjelo, prilog ili uz komad domaćeg hleba kao kompletan obrok.
Možda vas zanima:
Košta manje od 100 dinara, a duplo skraćuje vreme LJUŠTENJA PAPRIKA: Domišljata domaćica DOSKOČILA jednom od najzahtevnijih koraka u spremanju zimnice
Ljuštenje paprika tradicionalno se radi ručno, što ume da potraje satima. Novi TikTok trik pokazuje korišćenje jeftine alatke za lako skidanje kore.
Greške zbog kojih zimnica brže propada: Pre zatvaranja tegli, obratite pažnju na ove sitnice i trajaće vam do marta
Naše omiljene kisele, zimske salate mogu da potraju cele zime i do ranog proleća ukoliko se kiseli krastavci, kupus, karfiol i ostalo povrće za zimnicu pripreme na sledeći način.
Možda vas zanima:
Košta manje od 100 dinara, a duplo skraćuje vreme LJUŠTENJA PAPRIKA: Domišljata domaćica DOSKOČILA jednom od najzahtevnijih koraka u spremanju zimnice
Ljuštenje paprika tradicionalno se radi ručno, što ume da potraje satima. Novi TikTok trik pokazuje korišćenje jeftine alatke za lako skidanje kore.
Greške zbog kojih zimnica brže propada: Pre zatvaranja tegli, obratite pažnju na ove sitnice i trajaće vam do marta
Naše omiljene kisele, zimske salate mogu da potraju cele zime i do ranog proleća ukoliko se kiseli krastavci, kupus, karfiol i ostalo povrće za zimnicu pripreme na sledeći način.
Možda vas zanima:
Košta manje od 100 dinara, a duplo skraćuje vreme LJUŠTENJA PAPRIKA: Domišljata domaćica DOSKOČILA jednom od najzahtevnijih koraka u spremanju zimnice
Ljuštenje paprika tradicionalno se radi ručno, što ume da potraje satima. Novi TikTok trik pokazuje korišćenje jeftine alatke za lako skidanje kore.
Greške zbog kojih zimnica brže propada: Pre zatvaranja tegli, obratite pažnju na ove sitnice i trajaće vam do marta
Naše omiljene kisele, zimske salate mogu da potraju cele zime i do ranog proleća ukoliko se kiseli krastavci, kupus, karfiol i ostalo povrće za zimnicu pripreme na sledeći način.
Njena posebnost leži u jednostavnim sastojcima i mirisu koji vraća u detinjstvo i podseća na toplinu porodičnih okupljanja. Ako želite zimnicu koja spaja tradiciju i bogat ukus, apetitka je nesumnjivo pravi izbor.
Sastojci:
2,5 kg paprike vezenke (ako volite, može deo paprika da bude ljut)
8 kg paradajza
1 veza peršuna
1 glavica belog luka
so
malo ulja
Priprema:
Dobro operite paprike, očistite ih od semenki i peteljki, pa naseckajte na kolutove.
Sipajte malo ulja u šerpu, pa kad se zagreje propržite paprike. Pustite ih da se krčkaju na tihoj vatri oko 15 minuta, dok ne omeknu.
Operite paradajz, oljuštite mu koru, pa isecite na komadiće. Potom ga ubacite u novu šerpu, da se kuva 15-20 minuta.
Dodajte mu propržene paprike, pa kuvajte zajedno još petnaestak minuta.
Ubacite sitno seckan beli luk i peršun, pa posolite po ukusu, dobro promešajte i ostavite da se krčka još oko pet minuta.
Dok je još vruće, sipajte u vruće i pravilno sterilisane tegle, pa dobro zatvorite i ostavite da se hladi postepeno.
Čuvajte na suvom i tamnom mestu.
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Popara sa belim lukom i sirom: Zaboravljeni planinski doručak sa Stare planine
Jednostavno, jeftino i snažno jelo koje su jeli pastiri, rudari i ratari, a danas ga znaju samo bake iz zabačenih sela
Recept za sočnu musaku bez ulja zlata je vredan: Spremite ručak koji će vaši najmiliji tamaniti, ukus osvaja
Zaboravi na litre ulja i teške sosove.
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Komentari(0)