NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.

Srpska kuhinja je heterogena, iako su burna istorijska dešavanja uticala i na ishranu naroda, pa tako svaki region ima svoje specifičnosti i različitosti. Može se reći da su presudni uticaji bili vizantijsko-grčki, dakle – mediteranski, zatim orijentalni i austrougarski.
Perkelt

shutterstock
Perkelt je mađarski nacionalni gulaš, čije ime potiče od reči „pörkölni“, što znači pečenje. Jako popularno jelo u Vojvodini. Ovaj gulaš se pravi od mesa, poput govedine, jagnjetine, svinjetine ili piletine, skuvanog u crvenom sosu sa puno luka, belog luka i paprike u prahu.
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Tradicionalno se služi sa knedlama, kuvanim krompirom ili testeninama, a preporučuje se uparivanje sa mađarskom voćnom rakijom. Istorija Perkleta tesno je povezana sa tradicionalnim mađarskim gulašom, jer su oba jela prvobitno pripremljena kao seljačka jela koja su masno koristila papriku u prahu.
Riblji paprikaš

shutterstock
Riblji (ili hal paprikaš u Mađarskoj, sa dodatkom pavlake) je tradicionalni paprikaš kuvan u velikom kotlu na otvorenoj vatri. Ovaj začinjeni riblji paprikaš tradicionalno se pravi od raznih slatkovodnih riba kao što su som, starleta, štuka i šaran.
Paprikaš je jako aromatizovan velikim količinama regionalne mlevene crvene paprike, koja može da varira od blage do veoma ljute. Riblji paprikaš se često služi uz domaće rezance, a toliko je popularan u regionu da se tokom cele godine organizuju brojna takmičenja u kuvanju ribljeg paprikaša.
Pasulj

shutterstock
Pasulj je popularna srpska čorba od pasulja koja se tradicionalno priprema sa belim pasuljem. Pasulj se obično dinsta sa kobasicom, slaninom ili šunkom i povrćem, poput luka i šargarepe. Paprika, lovorov list i beli luk obično se koriste kao začini u supi.
Pasulj je tipičan predstavnik srpske udobne hrane, a veoma je popularan i na celom Balkanu, posebno u susednim zemljama. Preporučuje se da jelo poslužite sa malo hrskavog hleba ili isečenim sirovim lukom sa strane.
Svadbarski kupus

shutterstock
Svadbarski kupus ili svadbarski kupus je tradicionalno srpsko jelo koje se sastoji od kiselog kupusa, luka, paprike, lovorovog lišća, bibera i mesa poput svinjetine, teletine, jagnjetine i slanine. Kombinacija ovih sastojaka polako se krčka u glinenoj posudi preko vrelog uglja.
Kaže se da što se duže kuva, imaće veći ukus, posebno ako se sledećeg dana ponovo zagreje. Jelo se obično služi na svadbama i sličnim velikim gozbama.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Slani bakin kolač sto puta lepši od slatke varijante: Recept za ukusnu večeru ili doručak koju ćete stalno praviti
Brz recept za bakin kolač od 6 sastojaka.

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku
Komentari(0)