NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.

Srpska kuhinja je heterogena, iako su burna istorijska dešavanja uticala i na ishranu naroda, pa tako svaki region ima svoje specifičnosti i različitosti. Može se reći da su presudni uticaji bili vizantijsko-grčki, dakle – mediteranski, zatim orijentalni i austrougarski.
Perkelt

shutterstock
Perkelt je mađarski nacionalni gulaš, čije ime potiče od reči „pörkölni“, što znači pečenje. Jako popularno jelo u Vojvodini. Ovaj gulaš se pravi od mesa, poput govedine, jagnjetine, svinjetine ili piletine, skuvanog u crvenom sosu sa puno luka, belog luka i paprike u prahu.
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Tradicionalno se služi sa knedlama, kuvanim krompirom ili testeninama, a preporučuje se uparivanje sa mađarskom voćnom rakijom. Istorija Perkleta tesno je povezana sa tradicionalnim mađarskim gulašom, jer su oba jela prvobitno pripremljena kao seljačka jela koja su masno koristila papriku u prahu.
Riblji paprikaš

shutterstock
Riblji (ili hal paprikaš u Mađarskoj, sa dodatkom pavlake) je tradicionalni paprikaš kuvan u velikom kotlu na otvorenoj vatri. Ovaj začinjeni riblji paprikaš tradicionalno se pravi od raznih slatkovodnih riba kao što su som, starleta, štuka i šaran.
Paprikaš je jako aromatizovan velikim količinama regionalne mlevene crvene paprike, koja može da varira od blage do veoma ljute. Riblji paprikaš se često služi uz domaće rezance, a toliko je popularan u regionu da se tokom cele godine organizuju brojna takmičenja u kuvanju ribljeg paprikaša.
Pasulj

shutterstock
Pasulj je popularna srpska čorba od pasulja koja se tradicionalno priprema sa belim pasuljem. Pasulj se obično dinsta sa kobasicom, slaninom ili šunkom i povrćem, poput luka i šargarepe. Paprika, lovorov list i beli luk obično se koriste kao začini u supi.
Pasulj je tipičan predstavnik srpske udobne hrane, a veoma je popularan i na celom Balkanu, posebno u susednim zemljama. Preporučuje se da jelo poslužite sa malo hrskavog hleba ili isečenim sirovim lukom sa strane.
Svadbarski kupus

shutterstock
Svadbarski kupus ili svadbarski kupus je tradicionalno srpsko jelo koje se sastoji od kiselog kupusa, luka, paprike, lovorovog lišća, bibera i mesa poput svinjetine, teletine, jagnjetine i slanine. Kombinacija ovih sastojaka polako se krčka u glinenoj posudi preko vrelog uglja.
Kaže se da što se duže kuva, imaće veći ukus, posebno ako se sledećeg dana ponovo zagreje. Jelo se obično služi na svadbama i sličnim velikim gozbama.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.
Komentari(0)