TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.

Popara, balkanska verzija kaše od hleba, drevno je jelo koje je bilo visoko cenjeno kao brzo i jednostavno rešenje za utrošak zaostalog hleba i za ishranu cele porodice. Budući da se jede u mnogim zemljama u regionu, postoji mnogo različitih načina njegove pripreme.
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
View this post on InstagramMožda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Dva ključna sastojka su hleb, iseckan ili isečen na manje komade, i tečnost, obično mleko, voda ili čaj, koja se koristi za mešanje hleba u meku masu. Tečnost se obično meša sa puterom, biljnim uljem ili svinjskom masti kako bi se obezbedio obilniji obrok.
View this post on Instagram
Hleb se može kratko pržiti u kombinaciji tečnosti i masti, a u nekim verzijama zagrejanom mešavinom preliva se hleb i meša dok se potpuno ne sjedini. U zavisnosti od tradicije i sklonosti, popara može biti potpuno homogena i kremasta ili može imati grubu konzistenciju ispunjenu žvakanim komadima hleba.
Pošto je obična popara blagog i neutralnog ukusa, može se pripremiti i u slanim i u slatkim verzijama. Dodatni sastojci koji se obično koriste za podizanje ovog hranljivog obroka uključuju luk, beli luk, punomasnu pavlaku, sveži sir, mlevenu crvenu papriku ili šećer u slatkim poparama.
Teško je odrediti tačno mesto odakle je ovo jednostavno i zasitno jelo nastalo, ali veruje se da je izmišljeno iz nužde, tokom teških nedaća, kada je bilo dosta sastojaka ili ih je bilo teško nabaviti. Danas je popara i dalje popularan doručak u mnogim balkanskim zemljama i regijama.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Starinski recept za knedle koje će biti spremne za tren oka: Prave se od samo 2 sastojka i uspevaju baš svima
Bez domaće supe ne može da prođe nedeljni ručak, a ako su u njoj mekane knedle, e tada je užitak zagarantovan.

Recept za domaće ćevape: Uz male trikove će biti kao iz restorana
Ideja za nedeljni ručak

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru

Slavica otkrila starinski recept za najbolji pinđur: Njena porodica ga tamani, a obožavaćete ga i vi
Porodica Rokvić i ove godine spremno dočekuje zimu.
Komentari(0)