TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
Popara, balkanska verzija kaše od hleba, drevno je jelo koje je bilo visoko cenjeno kao brzo i jednostavno rešenje za utrošak zaostalog hleba i za ishranu cele porodice. Budući da se jede u mnogim zemljama u regionu, postoji mnogo različitih načina njegove pripreme.
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
View this post on InstagramMožda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Dva ključna sastojka su hleb, iseckan ili isečen na manje komade, i tečnost, obično mleko, voda ili čaj, koja se koristi za mešanje hleba u meku masu. Tečnost se obično meša sa puterom, biljnim uljem ili svinjskom masti kako bi se obezbedio obilniji obrok.
View this post on Instagram
Hleb se može kratko pržiti u kombinaciji tečnosti i masti, a u nekim verzijama zagrejanom mešavinom preliva se hleb i meša dok se potpuno ne sjedini. U zavisnosti od tradicije i sklonosti, popara može biti potpuno homogena i kremasta ili može imati grubu konzistenciju ispunjenu žvakanim komadima hleba.
Pošto je obična popara blagog i neutralnog ukusa, može se pripremiti i u slanim i u slatkim verzijama. Dodatni sastojci koji se obično koriste za podizanje ovog hranljivog obroka uključuju luk, beli luk, punomasnu pavlaku, sveži sir, mlevenu crvenu papriku ili šećer u slatkim poparama.
Teško je odrediti tačno mesto odakle je ovo jednostavno i zasitno jelo nastalo, ali veruje se da je izmišljeno iz nužde, tokom teških nedaća, kada je bilo dosta sastojaka ili ih je bilo teško nabaviti. Danas je popara i dalje popularan doručak u mnogim balkanskim zemljama i regijama.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
Recept za savršenu carsku pitu: Mekana, izdašna i toliko dobra da se danima priča o njoj
Upravo takav recept vam i donosimo
TRIK ZA PRAVILNO DINSTANJE LUKA: Čak vam ni zaprška neće trebati!
Naučite kako se pravilno dinsta luk po receptu svetskih kuvara. Zaboravite neprijatan miris i potrebu za zaprškom, uz dodatak 2 sastojka!
Brzinske krofnice koje se tope u ustima: Niko im neće odoleti i svi će vam tražiti recept
Celokupno vreme pripreme neće vam oduzeti više od 25 minuta.
POSNA PITA SA POVRĆEM: Idealna za doručak, užinu ili večeru za dane posta (VIDEO)
Ideja za posnu pitu koja se brzo spema i ima mnogo zdravih sastojaka
SRPSKA BAKA OVAKO PRAVI POSNI JUTARNJI SPECIJALITET! Pita na "baštenski način" - sočna, mirisna i savršeno hrskava
Pogledajte kako se sprema ovo posno jelo!
Komentari(0)