3 najlepša recepta za starinske (jeftine) oblande: Savršene za slavsku trpezu, a pun pleh košta samo 500 dinara

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Jedan od najomiljenijih kolača među starijima svakako je oblanda, a ako je ovako napravite sigurno će vas vratiti nekoliko decenija u prošlost

oblande sa orasima
Shutterstock

U moru modernih recepata ima i onih koji čak ni posle 20 ili 30 godina nisu izgubili svoju bitku. Oni, se uprkos jakoj konkurenciji, i dalje nalaze na spisku onih koje ponosno iznosimo pred goste na slavsku trpezu. 

Osim toga, one su čest izbor i kao zaslađenje na slavkoj trpezi, a to i ne čudi budući da su jeftine, a izdašne, pa ih naročito vole one domaćice koje imaju brojnu porodicu. 

Pred vama su tri najlepša recepta za starinske oblande, a na vama je da izaberete koje će biti vaš favoriti, a nećete pogrešiti ako napravite i sve troje. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Karamel oblande 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci: 

pakovanje većih oblandi (25×35 cm)
750 g šećera
2 litra mleka 
400 g margarina (po izboru može i maslac, ali to menja cenu)

Priprema:

Mleko i šećer staviti u šerpu, kuvati dok ne provri i onda smanjiti i pustiti da lagano kuva. Povremeno mešajte kako ne bi zagorelo. Po originalnom receptu za oblandu kuvanje treba da traje dugo, sat i po do dva. Cilj je da dobijete srednje gustu masu žućkasto braon boje koja pravi klobuke dok se krčka, a kada zagrebete varjačom treba da vidite dno šerpe.

Ostavite krem da se malo ohladi, ali ne potpuno. Zatim u još uvek mlak krem dodajte puter. Možete ga dodati mikserom ili jednostavno rastopiti.

Filujte oblande, onu krupniju stranu mažete, preko nje idu sitnije kocke, gore ostaju krupnije. Ponavljate postupak dok ne  potrošite fil. Poslednju oblandu nafilujte odvojeno i postavite naopačke, tako da strane sa krupnijim kockama poslednje dve oblande budu okrenute jedna prema drugoj.

Odozgo pritisnite nečim teškim kako bi se oblanda lepo stegla i vezala. 

Oblanda sa keksom i orasima

Potrebno je:

400 ml mleka
400 g šećera
400 g mlevenog keksa
150 g oraha
200 g margarina
1 pakovanje oblandi

Priprema:

Prokuvati mleko i dodadti šećer. Paziti šećer da vam ne zagori, zatim dodati margarin i ostavoti da se sve zajedno otopi. Kad se sve zajedno otopilo i sjedinilo skloniti sa vatre i dodati keks i orahe.

Filujte oblande sa vrućim filom, kad završite na kraju staviti foliju i preko veliku tepsiju ili poslužavnik i tako ostaviti do sutradan da se sve stegne i da se ivice oblande zalepe.

Oblanda sa čokoladom

Sastojci:

1 pakovanje oblandi
4 jaja
200 g šećera
240 g čokolade za kuvanje
240 g margarina
1 vanilin šećer

Priprema:

Umutiti u jednoj činiji jaja, šećer i C vanilin šećer, može i ručnom mutilicom.

U šerpu staviti margarin i čokoladu za kuvanje i staviti na ringlu i otopiti na laganoj vatri, pa im dodati umućena jaja i sve to kuvati na tihoj vatri tačno 2 minuta, stalno mešajući.

Nakon 2 minuta, skloniti sa vatre, filovati svaki list oblande, a onda pritisnuti nečim teškim i ostaviti da se dobro ohladi. 

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading