KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće

Jadranko Žugić

21:00

Gastronomija 0

U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.

posni kuglof
Shutterstock

U Šumadiji i Moravi, gde je posna ishrana bila strogo poštovana, nastali su recepti koji su bili i ekonomični i iznenađujuće ukusni. Ovaj kolač, bogat orasima, predstavlja jednu od takvih zaboravljenih poslastica.

Tajna kiselog testa i oraha

Ključna tajna ovog posnog kolača leži u kombinaciji posnog testa i oraha. Testo se mesi bez mleka i jaja, koristeći kiselu vodu ili sodu bikarbonu kao sredstvo za dizanje. Ono što ga čini posebnim je izuzetno velika količina mlevenih oraha koja se dodaje u testo. Orasi su služili kao glavni izvor proteina i masnoće u posnom obroku, dajući kolaču bogatstvo i dugotrajnu svežinu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pečenje za praznike i čuvanje

Kolač se peče dok ne postane zlatnožut. Nakon pečenja, premazuje se jednostavnim posnim sirupom napravljenim od vode i šećera, u koji se obavezno doda malo soka od narandže ili cimeta – to je tajna koja mu daje poseban, praznični miris.

Najvažnije je pravilo čuvanja: Zbog ulja iz oraha i kiselog sirupa, ovaj kolač ostaje svež i mekan danima, što ga je činilo idealnim za duge božićne i uskršnje postove. Hranljiv, pun proteina i ukusan, ovaj kolač je svedočanstvo o bogatoj tradiciji posne kuhinje.

Komentari(0)

Loading