Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Sastojci:
(za 2 osobe)
-
3–4 suva parčeta hleba (najbolje domaćeg, starog 2–3 dana)
-
400 ml proključale vode ili mleka (u posnoj varijanti – voda)
-
100 g domaćeg belog sira (slani kravlji ili ovčiji)
-
2 kašike domaćeg meda
-
Prstohvat soli (po potrebi)
-
Kašika putera ili masti (po izboru)
Priprema:
Iseckajte hleb na kockice i stavite u duboki tanjir ili činiju otpornu na toplotu.
Prelijte ključalom vodom (ili mlekom) taman toliko da ogrezne – ne da pliva. Poklopite i ostavite da upije nekoliko minuta.
Kad hleb omekša, dodajte kašiku putera ili malo domaće masti (ako nije posna verzija).
Zatim izmrvite beli sir preko popare i blago promešajte.
Na kraju, prelijte domaćim medom i poslužite toplo.
Zašto je posebna?
Ova popara se pravila ujutru, kad bi deca bila bolesna, ili kad su se postila „bela“ jela. Kombinacija slanog sira i meda bila je neobična, ali izuzetno hranljiva i okrepljujuća. Danas je retko ko pravi jer je zamenjena modernim doručcima, ali kad je probate – vrati vas direktno u detinjstvo.
Saveti:
-
U posnoj verziji izbacite sir i puter, i umesto toga dodajte mlevene orahe i suvo grožđe uz med.
-
Ako koristite crni hleb ili projaru – dobićete rustičniju, još autentičniju varijantu.
-
U nekim krajevima dodavala se kap domaće rakije ili vina „za krv“, pogotovo starijima.
Recept za savršenu carsku pitu: Mekana, izdašna i toliko dobra da se danima priča o njoj
Upravo takav recept vam i donosimo
TRIK ZA PRAVILNO DINSTANJE LUKA: Čak vam ni zaprška neće trebati!
Naučite kako se pravilno dinsta luk po receptu svetskih kuvara. Zaboravite neprijatan miris i potrebu za zaprškom, uz dodatak 2 sastojka!
Brzinske krofnice koje se tope u ustima: Niko im neće odoleti i svi će vam tražiti recept
Celokupno vreme pripreme neće vam oduzeti više od 25 minuta.
POSNA PITA SA POVRĆEM: Idealna za doručak, užinu ili večeru za dane posta (VIDEO)
Ideja za posnu pitu koja se brzo spema i ima mnogo zdravih sastojaka
SRPSKA BAKA OVAKO PRAVI POSNI JUTARNJI SPECIJALITET! Pita na "baštenski način" - sočna, mirisna i savršeno hrskava
Pogledajte kako se sprema ovo posno jelo!
Komentari(0)