Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Sastojci:
(za 2 osobe)
-
3–4 suva parčeta hleba (najbolje domaćeg, starog 2–3 dana)
-
400 ml proključale vode ili mleka (u posnoj varijanti – voda)
-
100 g domaćeg belog sira (slani kravlji ili ovčiji)
-
2 kašike domaćeg meda
-
Prstohvat soli (po potrebi)
-
Kašika putera ili masti (po izboru)
Priprema:
Iseckajte hleb na kockice i stavite u duboki tanjir ili činiju otpornu na toplotu.
Prelijte ključalom vodom (ili mlekom) taman toliko da ogrezne – ne da pliva. Poklopite i ostavite da upije nekoliko minuta.
Kad hleb omekša, dodajte kašiku putera ili malo domaće masti (ako nije posna verzija).
Zatim izmrvite beli sir preko popare i blago promešajte.
Na kraju, prelijte domaćim medom i poslužite toplo.
Zašto je posebna?
Ova popara se pravila ujutru, kad bi deca bila bolesna, ili kad su se postila „bela“ jela. Kombinacija slanog sira i meda bila je neobična, ali izuzetno hranljiva i okrepljujuća. Danas je retko ko pravi jer je zamenjena modernim doručcima, ali kad je probate – vrati vas direktno u detinjstvo.
Saveti:
-
U posnoj verziji izbacite sir i puter, i umesto toga dodajte mlevene orahe i suvo grožđe uz med.
-
Ako koristite crni hleb ili projaru – dobićete rustičniju, još autentičniju varijantu.
-
U nekim krajevima dodavala se kap domaće rakije ili vina „za krv“, pogotovo starijima.
Hrskava i puna nadeva: Brzinska pita sa sirom prste da poližete, nestaje sa tanjira za tren oka
Ne zahteva mnogo vremena ni kulinarskog iskustva.
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Po receptu Ljiljane Blagojević, starinske i bez masti: Vanilice na 3 načina savršene za slavu i svaki dan (RECEPTI)
Jedan od omiljenih slatkiša u kojima se uživa decenijama opet je dobio svoje mesto na svečanim trpezama
OVU SUPU NE ZOVU ZA DŽABE PENICILINOM! Pobeđuje grip i prehladu, a IMUNITET posle nje je kao NOV
Topla, mirisna, zlatna, ova supa je pravi spas za imunitet, posebno u sezoni prehlada.
Jelovnik za Mitrovdan: Sve od predjela, glavnog jela pa do sitnih kolača
Danas slavimo svetog Dimitrija, praznik koji je u narodu poznat kao Mitrovdan. Ove godine za Mitrovdan spremamo mrsnu hranu
Komentari(0)