Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše

Jadranko Žugić

14:00

Gastronomija 0

Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.

popara
Shutterstock

Sastojci:

(za 2 osobe)

  • 3–4 suva parčeta hleba (najbolje domaćeg, starog 2–3 dana)

  • 400 ml proključale vode ili mleka (u posnoj varijanti – voda)

  • 100 g domaćeg belog sira (slani kravlji ili ovčiji)

  • 2 kašike domaćeg meda

  • Prstohvat soli (po potrebi)

  • Kašika putera ili masti (po izboru)

Priprema:

  • Iseckajte hleb na kockice i stavite u duboki tanjir ili činiju otpornu na toplotu.

  • Prelijte ključalom vodom (ili mlekom) taman toliko da ogrezne – ne da pliva. Poklopite i ostavite da upije nekoliko minuta.

  • Kad hleb omekša, dodajte kašiku putera ili malo domaće masti (ako nije posna verzija).

  • Zatim izmrvite beli sir preko popare i blago promešajte.

  • Na kraju, prelijte domaćim medom i poslužite toplo.

  • Zašto je posebna?

    Ova popara se pravila ujutru, kad bi deca bila bolesna, ili kad su se postila „bela“ jela. Kombinacija slanog sira i meda bila je neobična, ali izuzetno hranljiva i okrepljujuća. Danas je retko ko pravi jer je zamenjena modernim doručcima, ali kad je probate – vrati vas direktno u detinjstvo.

    Saveti:

    • U posnoj verziji izbacite sir i puter, i umesto toga dodajte mlevene orahe i suvo grožđe uz med.

    • Ako koristite crni hleb ili projaru – dobićete rustičniju, još autentičniju varijantu.

    • U nekim krajevima dodavala se kap domaće rakije ili vina „za krv“, pogotovo starijima.

    Komentari(0)

    Loading