5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

Evo 5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju, a prvi od njih — džem od jagoda — zaista je najomiljeniji.
1. Domaći džem od jagoda (klasični recept)
Sastojci:
2 kg zrelih jagoda
1,2 kg šećera
Sok od 1 limuna
Priprema:
Operite jagode, očistite peteljke i isecite ih na polovine ili četvrtine.
Možda vas zanima:

STARINSKI PEKMEZ OD KAJSIJA, BEZ KONZERVANSA, GOTOV ZA 30 MINUTA: Ovako spremljen može da stoji godinu dana
Donosimo vam starinski recept za pekmez od kajsija kojem niko ne može da odoli.

DOMAĆINSKA ŠTRUDLA SA DŽEMOM KOJA ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO Pri prvom zalogaju osetićete bakinu kuhinju i rastopiti se!
Recept naših baka koji obožavaju i mlade domaćice
Možda vas zanima:

STARINSKI PEKMEZ OD KAJSIJA, BEZ KONZERVANSA, GOTOV ZA 30 MINUTA: Ovako spremljen može da stoji godinu dana
Donosimo vam starinski recept za pekmez od kajsija kojem niko ne može da odoli.

DOMAĆINSKA ŠTRUDLA SA DŽEMOM KOJA ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO Pri prvom zalogaju osetićete bakinu kuhinju i rastopiti se!
Recept naših baka koji obožavaju i mlade domaćice
Možda vas zanima:

STARINSKI PEKMEZ OD KAJSIJA, BEZ KONZERVANSA, GOTOV ZA 30 MINUTA: Ovako spremljen može da stoji godinu dana
Donosimo vam starinski recept za pekmez od kajsija kojem niko ne može da odoli.

DOMAĆINSKA ŠTRUDLA SA DŽEMOM KOJA ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO Pri prvom zalogaju osetićete bakinu kuhinju i rastopiti se!
Recept naših baka koji obožavaju i mlade domaćice
U velikoj šerpi pomešajte jagode sa šećerom i ostavite da odstoje 1–2 sata da puste sok.
Dodajte limunov sok i stavite na srednju vatru.
Kuvajte uz povremeno mešanje oko 40–60 minuta dok se smesa ne zgusne.
Vruć džem sipajte u sterilisane tegle, zatvorite i okrenite naopako na 5 minuta.
Savršen za palačinke, hleb ili kroasane!
2. Džem od breskvi i vanile
Sastojci:
1 kg očišćenih breskvi
700 g šećera
1 mahuna vanile (ili 1 kašičica ekstrakta)
Sok od pola limuna
Priprema:
Ogulite i sitno naseckajte breskve.
U šerpu stavite voće, šećer, vanilu i limunov sok.
Kuvajte 30–40 minuta uz stalno mešanje.
Smesa treba da bude gusta i sjajna.
Vruć džem sipajte u tegle, zatvorite i okrenite.
Nežan i aromatičan – idealan za doručak!
3. Džem od trešanja sa rumom
Sastojci:
1 kg očišćenih trešanja
800 g šećera
1 limun
2 kašike ruma
Priprema:
Trešnje operite i očistite od koštica.
Kuvajte trešnje sa šećerom i limunovim sokom oko 40 minuta.
Pred kraj kuvanja dodajte rum.
Kada se zgusne, sipajte u tegle dok je još toplo.
Džem za odrasle – savršen za poslastice i torte.
4. Džem od borovnica bez konzervansa
Sastojci:
1 kg borovnica
700 g šećera
Sok od jednog limuna
Priprema:
Borovnice operite i stavite u šerpu s limunovim sokom.
Dodajte šećer i ostavite da odstoji 30 minuta.
Kuvajte 30–40 minuta dok se ne zgusne.
Sipajte vruć džem u čiste tegle.
Prirodno sladak, bez dodatnih aditiva.
5. Domaći džem od malina (klasični recept)
Sastojci:
1 kg svežih malina
700–800 g šećera (po ukusu, u zavisnosti od slatkoće malina)
Sok od 1 limuna
Priprema:
Maline pažljivo operite (najbolje u cediljki) i ostavite da se dobro ocede.
Ako ne volite semenke, možete ih propasirati kroz gustu cediljku pre kuvanja. U tom slučaju koristite 1,2 kg malina da biste dobili 1 kg pirea.
Dodavanje šećera:
U velikoj šerpi pomešajte maline sa šećerom i limunovim sokom.
Ostavite da odstoji 30–60 minuta kako bi voće pustilo sok.
Stavite šerpu na srednju vatru i lagano mešajte dok ne proključa.
Smanjite vatru i kuvajte 30–40 minuta, povremeno mešajući i skidajući penu s površine.
Džem je gotov kada kap na tanjiru ostaje čvrsta i ne razliva se (možete ga testirati tako što tanjir stavite u frižider i na hladan tanjir stavite malo džema).
Sipanje u tegle:
Dok je džem još vreo, sipajte ga u prethodno sterilisane tegle.
Odmah zatvorite poklopcima i okrenite tegle naopačke na 5 minuta.
Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
Komentari(0)