Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!

ljutenica
Shutterstock

Iako je slična ajvaru po teksturi, čuvena južnjačka ljutenica, koja je zastupljena u srpskoj, makedonskoj i bugarskoj kuhinji, sasvim je drugi specijalitet. Još pikantniji, još interesantnijeg ukusa!

Za razliku od ajvara i pinđura, u ljutenicu se obavezno ubacuju beli luk i šargarepa, a postoje mnoge varijante recepta za ovu neodoljivu zimnicu.

Mi vam danas predstavljamo prilično jednostavan i ekonomičan recept s kojim nema greške – možete biti sigurni da ćete dobiti namaz u kojem ćete uživati cele zime.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Domaća ljutenica od šargarepe

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1,5 glavica belog luka
1,5 kg šargarepe
100 g ljutih papričica ispečenih
130 ml alkoholnog sirćeta
250 ml ulja
1 kašika sećera
1,5 kašika soli
veza peršuna
prstohvat konzervansa

Priprema:

Očistite beli luk, šargarepu, peršun i papričice koje ste prethodno ispekli u rerni, pa sve isecite i ubacite u blender da se dobro usitni.
Posolite, pa dodajte sirće, ulje, šećer, so, promešajte, a zatim ubacite i malo konzervansa, pa ponovo dobro promešajte.
Ostavite da odstoji na suvom i hladnom mestu 24 sata, a zatim ponovo promešajte i probajte. Ako nije dovoljno slano, posolite još malo.
Prebacite u manje, pravilno sterilisane tegle i dobro ih zatvorite.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading