Kako napraviti pravi srpski ajvar: Tajna receptura koja se prenosi generacijama
Ajvar je nezaobilazni deo srpske kuhinje, ali recepti mogu da variraju od domaćinstva do domaćinstva. Saznajte kako napraviti pravi, domaći ajvar kao naše bake!
Ajvar je nezaobilazni deo srpske kuhinje, ali recepti mogu da variraju od domaćinstva do domaćinstva. Saznajte kako napraviti pravi, domaći ajvar kao naše bake!
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.
Da li ste nekada pripremali ajvar na ovaj način?
Iako je prethodnih meseci dugotrojna suša loše uticala na rod velikog broja voćnih i povrtarskih kultura, mnoge domaćice su se zapitale da li će biti dovoljno kvalitetne paprike za ajvar i po kojoj ceni će se prodavati. Iz domaćinstva Miroslava Milojevića iz čačanskog sela Gornja Gorevnica stižu samo dobre vesti, jer kod ovog vrednog povrtara paprika je odlično rodila, a cena je ostala ista. Njegova tajna svakako su plastenička proizvodnja i redovno zalivanje.
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas.
Domaćice sa juga Srbije, iznele su svoje trikove pri odabiru savršene paprike za ajvar, kao i sorte paprike koje su najbolje.
Priprema zimnice ne može da prođe bez njega
Trikovi za ljuštenje paprika mogli bi da vam olakšaju posao oko pripreme ajvara.
Ovo je originalni recept za „srpski ajvar“, navodno objavljen 1915. u ratnom kuvaru.
Zimnica ne bi imala smisla bez ajvara, njega svi obožavaju. Evo najbržeg recepta za ajvar, brzo zapišite.
Recept za ajvar sa senfom je najtraženiji u Srbiji, a ukus je toliko pikantan da ćete ga samo tako spremati za zimnicu
Veliko bravo za vredne povrtare iz sela Mršinci
Prava srpska domaćica u jesen nosi miris balkanskog kavijara u kosi
Malo ko u Srbiji može zamisliti trpezu u hladnijim danima a da na njoj nema ajvar. Ovaj specijalitet od paprike decenijama unazad se pravi na podneblju Balkana, a mnogi su se složili da je najbolji onaj po makedonskoj recepturi.
Malo drugačija priprema od one tradicionalne
Influeser Gaj Hobeika postao je viralan na društvenim mrežama na Balkanu zahvaljujući snimku na kojem ocenjuje najpoznatija jela iz srpske tradicionalne kuhinje – ćevape u lepinji, ajvar, kajmak, urnebes i sarmu.