Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.

Jelo koje su jeli i sirotinja i gospoda
Cicvara nije samo obična kaša – to je deo srpskog identiteta. Pripremala se od onoga što je kuća imala: skorupa (kajmaka), domaćeg mleka i kukuruznog brašna, a u nekim krajevima dodavao se i sir ili jaje.
Zanimljivo je da je cicvara bila podjednako zastupljena i kod seljaka i u manastirima, pa čak i na kneževskim trpezama. Vladike su je jeli za doručak u ranim jutarnjim satima, uz domaći hleb i kiselo mleko.
Možda vas zanima:

RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način

ZABORAVLJENO SRPSKO JELO KOJE SU SVI OBOŽAVALI Recept za cicvaru koji će vas vratiti u detinjstvo
Nekada su ga svi obožavali, ali je palo u zaborav.
Možda vas zanima:

RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način

ZABORAVLJENO SRPSKO JELO KOJE SU SVI OBOŽAVALI Recept za cicvaru koji će vas vratiti u detinjstvo
Nekada su ga svi obožavali, ali je palo u zaborav.
Možda vas zanima:

RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način

ZABORAVLJENO SRPSKO JELO KOJE SU SVI OBOŽAVALI Recept za cicvaru koji će vas vratiti u detinjstvo
Nekada su ga svi obožavali, ali je palo u zaborav.
Recept za cicvaru – kako su je spremale naše prabake
Sastojci:
-
300 ml mleka
-
2-3 kašike domaćeg skorupa ili masnijeg kajmaka
-
5 kašika kukuruznog brašna (krupnije mlevenog)
-
prstohvat soli
-
po želji: komadići sira ili jaje
Priprema:
U šerpi zagrej mleko i dodaj skorup/kajmak dok se ne otopi.
Polako dodaj kukuruzno brašno uz stalno mešanje, da se ne stvore grudvice.
Mešaj na laganoj vatri dok se masa ne zgusne i ne počne da pušta masnoću po ivicama – to je znak da je cicvara „zgotovljena“.
Po želji dodaj sir ili umućeno jaje na kraju i još malo promešaj.
Poslužuje se topla, najčešće uz domaći hleb, turšiju ili kiselo mleko.
Zaboravljeno blago srpske kuhinje
Cicvara je danas retkost čak i na seoskim trpezama, a mnogi mlađi uopšte nisu ni čuli za nju. Ipak, gastro-entuzijasti i ljubitelji autentične domaće kuhinje sve češće pokušavaju da ožive ovaj stari recept.
Ne samo što je ukusna, već je i prirodan izvor energije, idealan za hladne dane i naporne poslove.
U vremenu brzih obroka, cicvara nas vraća mirisu ognjišta i jednostavnim radostima života.

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.
Komentari(0)