Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
Jelo koje su jeli i sirotinja i gospoda
Cicvara nije samo obična kaša – to je deo srpskog identiteta. Pripremala se od onoga što je kuća imala: skorupa (kajmaka), domaćeg mleka i kukuruznog brašna, a u nekim krajevima dodavao se i sir ili jaje.
Zanimljivo je da je cicvara bila podjednako zastupljena i kod seljaka i u manastirima, pa čak i na kneževskim trpezama. Vladike su je jeli za doručak u ranim jutarnjim satima, uz domaći hleb i kiselo mleko.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
Možda vas zanima:
TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
Možda vas zanima:
TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
Recept za cicvaru – kako su je spremale naše prabake
Sastojci:
-
300 ml mleka
-
2-3 kašike domaćeg skorupa ili masnijeg kajmaka
-
5 kašika kukuruznog brašna (krupnije mlevenog)
-
prstohvat soli
-
po želji: komadići sira ili jaje
Priprema:
U šerpi zagrej mleko i dodaj skorup/kajmak dok se ne otopi.
Polako dodaj kukuruzno brašno uz stalno mešanje, da se ne stvore grudvice.
Mešaj na laganoj vatri dok se masa ne zgusne i ne počne da pušta masnoću po ivicama – to je znak da je cicvara „zgotovljena“.
Po želji dodaj sir ili umućeno jaje na kraju i još malo promešaj.
Poslužuje se topla, najčešće uz domaći hleb, turšiju ili kiselo mleko.
Zaboravljeno blago srpske kuhinje
Cicvara je danas retkost čak i na seoskim trpezama, a mnogi mlađi uopšte nisu ni čuli za nju. Ipak, gastro-entuzijasti i ljubitelji autentične domaće kuhinje sve češće pokušavaju da ožive ovaj stari recept.
Ne samo što je ukusna, već je i prirodan izvor energije, idealan za hladne dane i naporne poslove.
U vremenu brzih obroka, cicvara nas vraća mirisu ognjišta i jednostavnim radostima života.
TRIKOVI KUVARA ZA PRŽENJE RIBE: Na ovaj način neće upiti ulje
Uz nekoliko jednostavnih smernica prženje ribe će biti lak posao, a rezultat je odličan ukus bez masti na tanjiru
DA LI KISELI KUPUS MOŽE DA SE ZAMRZNE? Postoji nekoliko stvari koje treba da znate kako biste sačuvali njegov kvalitet
Zamrzavanje kiselog kupusa je odličan način da ga sačuvate za duže vreme, a sa pravilnim postupkom, možete uživati u njegovom ukusu i van sezone.
SVADBARSKI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Evo kako da spremite tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem (RECEPT)
Svadbarski kupus je tradicionalno jelo kome retko ko može da odoli. Nije težak za pripremu, a ukus mu je bogovski i cela porodica će uživati.
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Specijalitet kojem niko ne može odoleti: Majstorske piroške sa mesom iz rerne koje se prave bez kapi ulja
Tople i meke iznutra, a spolja zlatno rumene i hrskave.
Komentari(0)