Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike

Kiza R

13:00

Gastronomija 0

Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.

cicvara
Shutterstock

Jelo koje su jeli i sirotinja i gospoda

Cicvara nije samo obična kaša – to je deo srpskog identiteta. Pripremala se od onoga što je kuća imala: skorupa (kajmaka), domaćeg mleka i kukuruznog brašna, a u nekim krajevima dodavao se i sir ili jaje.

Zanimljivo je da je cicvara bila podjednako zastupljena i kod seljaka i u manastirima, pa čak i na kneževskim trpezama. Vladike su je jeli za doručak u ranim jutarnjim satima, uz domaći hleb i kiselo mleko.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Recept za cicvaru – kako su je spremale naše prabake

Sastojci:

  • 300 ml mleka

  • 2-3 kašike domaćeg skorupa ili masnijeg kajmaka

  • 5 kašika kukuruznog brašna (krupnije mlevenog)

  • prstohvat soli

  • po želji: komadići sira ili jaje

Priprema:

  • U šerpi zagrej mleko i dodaj skorup/kajmak dok se ne otopi.

  • Polako dodaj kukuruzno brašno uz stalno mešanje, da se ne stvore grudvice.

  • Mešaj na laganoj vatri dok se masa ne zgusne i ne počne da pušta masnoću po ivicama – to je znak da je cicvara „zgotovljena“.

  • Po želji dodaj sir ili umućeno jaje na kraju i još malo promešaj.

  • Poslužuje se topla, najčešće uz domaći hleb, turšiju ili kiselo mleko.

    Zaboravljeno blago srpske kuhinje

    Cicvara je danas retkost čak i na seoskim trpezama, a mnogi mlađi uopšte nisu ni čuli za nju. Ipak, gastro-entuzijasti i ljubitelji autentične domaće kuhinje sve češće pokušavaju da ožive ovaj stari recept.

    Ne samo što je ukusna, već je i prirodan izvor energije, idealan za hladne dane i naporne poslove.

    U vremenu brzih obroka, cicvara nas vraća mirisu ognjišta i jednostavnim radostima života.

    Komentari(0)

    Loading