Ovoj vesti će se mnogi obradovati.

Slanina, svinjska mast i meso, punomasni sir, kajmak i puter proglašeni su početkom osamdesetih godina prošlog veka za namirnice koje bi trebalo izbegavati, jer doprinose razvoju kardiovaskularnih bolesti, zbog toga što utiču na porast masnoća u krvi.
Tada je počela masovna potrošnja rafinisanog ulja, prije svih suncokretovog i margarina. Nova saznanja, međutim pokazuju da smo dugo bili u zabludi. Naime, novije studije dokazale su da je šteta od zasićenih, prirodnih masnoća, odnosno od tradicionalnih proizvoda, daleko manja nego od industrijskih.
Rina
Doktorka Danijela Ristić Medić, viši naučni saradnik Centra izuzetnih vrednosti za istraživanje ishrane i metabolizma Instituta za medicinska istraživanja, kaže da prirodne masti koje najčešće unosimo iz namirnica životinjskog porekla nisu u potpunosti odgovorne za formiranje naslaga na zidovima krvnih sudova:
Možda vas zanima:

Da li su slanina i svinjska mast zdravi - ovo je odgovor
Nutricionistkinja ima veoma interesantan odgovor.

PEKARSKI KROMIR SA SLANINOM: Recept koji ćete obožavati
Ko bi odoleo ovom spoju
Možda vas zanima:

Da li su slanina i svinjska mast zdravi - ovo je odgovor
Nutricionistkinja ima veoma interesantan odgovor.

PEKARSKI KROMIR SA SLANINOM: Recept koji ćete obožavati
Ko bi odoleo ovom spoju
Možda vas zanima:

Da li su slanina i svinjska mast zdravi - ovo je odgovor
Nutricionistkinja ima veoma interesantan odgovor.

PEKARSKI KROMIR SA SLANINOM: Recept koji ćete obožavati
Ko bi odoleo ovom spoju
“Činjenica je da se prekomernim unosom zasićenih masti povećavaju vrednosti ukupnog holesterola u krvi, ali i vrijednosti dobrog HDL holesterola, tako da nema izraženijeg rizika za pojavu koronarne bolesti. Jer, da bi se formirao plak na zidovima krvnih sudova nije dovoljan samo povišen holesterol, već mora da postoji i zapaljenski proces. On nastaje kada u organizam unosimo i prevelike količine trans-masti koje se nalaze u ulju, margarinu, lisnatom testu i konditorskim proizvodima."
“Podaci pokazuju da smo zemlja u kojoj je unos trans-masnih kiselina veoma visok, jer naša ulja mogu da sadrže i preko tri grama trans-masnoća na sto mililitara. Visok procenat ovih nepovoljnih masnoća imaju i margarini, namazi, pojedini suhomesnati proizvodi, slatkiši i naravno brojni pekarski specijaliteti. Čak i pojedini margarini koji se reklamiraju da nemaju trans-masti sadrže ih, ali u nešto manjem procentu, svega 0,2 g na sto grama proizvoda."
“Dobro izbalanisiran odnos omega 6 i omega 3 masnih kiselina omogućava prevenciju hroničnih zapaljenskih stanja, šećerne bolesti, kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Kada je o sadržaju omega 3 masnoća u ribi reč najbitniji podatak je da li je riba stigla iz ulova ili je tovljena, znači gajena. Jer, planktoni kojima se riba hrani stvaraju ove dobre masnoće u njenom mesu.”
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Da li letnje računanje vremena odlazi u zaborav? Mnoge države ukinule pomeranje sata, evo i zašto
Danas mnogi smatraju da je dvaput godišnje pomeranje časovnika više smetnja nego korist

I Rusi poste pred Uskrs, ali po drugačijim pravilima nego mi: Ovo su ključne razlike, jedna će vas zaprepastiti!
Uskršnji post za pravoslavne vernike počeo je 3. marta i traje do 19. aprila

Slavimo Prepodobnog Vasilija Ispovednika: Prema verovanju, danas bi trebalo uraditi jedno
Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas odaju počast Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku.

Kada prelazimo na letnje računanje vremena?
Letnje računanje vremena ove godine počinje 30. marta.

Stambeni krediti za mlade - ovo je sledeći korak: Detaljan vodič kako da se prijavite i šta da očekujete
Usvojen je Zakon o garantnoj šemi i subvencionisanju dela kamate za kupovinu prve nekretnine za mlade u Srbiji
Komentari(0)