Ovoj vesti će se mnogi obradovati.
Slanina, svinjska mast i meso, punomasni sir, kajmak i puter proglašeni su početkom osamdesetih godina prošlog veka za namirnice koje bi trebalo izbegavati, jer doprinose razvoju kardiovaskularnih bolesti, zbog toga što utiču na porast masnoća u krvi.
Tada je počela masovna potrošnja rafinisanog ulja, prije svih suncokretovog i margarina. Nova saznanja, međutim pokazuju da smo dugo bili u zabludi. Naime, novije studije dokazale su da je šteta od zasićenih, prirodnih masnoća, odnosno od tradicionalnih proizvoda, daleko manja nego od industrijskih.
Rina
Doktorka Danijela Ristić Medić, viši naučni saradnik Centra izuzetnih vrednosti za istraživanje ishrane i metabolizma Instituta za medicinska istraživanja, kaže da prirodne masti koje najčešće unosimo iz namirnica životinjskog porekla nisu u potpunosti odgovorne za formiranje naslaga na zidovima krvnih sudova:
Možda vas zanima:
Da li znate koja je slanina bolja za organizam?
Koju slaninu vi najviše volite da jedete?
Suva drva i suši se malo duže, ali zato je i slađe: Goran ima svoj biznis od kog polazi voda na usta, proizvodi od "moravki" obilaze Srbiju
Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice nastavlja tradiciju sušenja mesa na način koji su radili njegovi preci. Kada je post završen, njegovi suhomesnati proizvodi postaju omiljeni delikatesi na trpezama širom Srbije, a Goran je poznat po svom radu sa autohtonom rasom svinja „Moravke”.
Možda vas zanima:
Da li znate koja je slanina bolja za organizam?
Koju slaninu vi najviše volite da jedete?
Suva drva i suši se malo duže, ali zato je i slađe: Goran ima svoj biznis od kog polazi voda na usta, proizvodi od "moravki" obilaze Srbiju
Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice nastavlja tradiciju sušenja mesa na način koji su radili njegovi preci. Kada je post završen, njegovi suhomesnati proizvodi postaju omiljeni delikatesi na trpezama širom Srbije, a Goran je poznat po svom radu sa autohtonom rasom svinja „Moravke”.
Možda vas zanima:
Da li znate koja je slanina bolja za organizam?
Koju slaninu vi najviše volite da jedete?
Suva drva i suši se malo duže, ali zato je i slađe: Goran ima svoj biznis od kog polazi voda na usta, proizvodi od "moravki" obilaze Srbiju
Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice nastavlja tradiciju sušenja mesa na način koji su radili njegovi preci. Kada je post završen, njegovi suhomesnati proizvodi postaju omiljeni delikatesi na trpezama širom Srbije, a Goran je poznat po svom radu sa autohtonom rasom svinja „Moravke”.
“Činjenica je da se prekomernim unosom zasićenih masti povećavaju vrednosti ukupnog holesterola u krvi, ali i vrijednosti dobrog HDL holesterola, tako da nema izraženijeg rizika za pojavu koronarne bolesti. Jer, da bi se formirao plak na zidovima krvnih sudova nije dovoljan samo povišen holesterol, već mora da postoji i zapaljenski proces. On nastaje kada u organizam unosimo i prevelike količine trans-masti koje se nalaze u ulju, margarinu, lisnatom testu i konditorskim proizvodima."
“Podaci pokazuju da smo zemlja u kojoj je unos trans-masnih kiselina veoma visok, jer naša ulja mogu da sadrže i preko tri grama trans-masnoća na sto mililitara. Visok procenat ovih nepovoljnih masnoća imaju i margarini, namazi, pojedini suhomesnati proizvodi, slatkiši i naravno brojni pekarski specijaliteti. Čak i pojedini margarini koji se reklamiraju da nemaju trans-masti sadrže ih, ali u nešto manjem procentu, svega 0,2 g na sto grama proizvoda."
“Dobro izbalanisiran odnos omega 6 i omega 3 masnih kiselina omogućava prevenciju hroničnih zapaljenskih stanja, šećerne bolesti, kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Kada je o sadržaju omega 3 masnoća u ribi reč najbitniji podatak je da li je riba stigla iz ulova ili je tovljena, znači gajena. Jer, planktoni kojima se riba hrani stvaraju ove dobre masnoće u njenom mesu.”
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
NA OVA 3 GREHA VERNICI NAJVIŠE PADAJU TOKOM POSTA! Patrijarh Pavle upozoravao na njih - opasni su
Patrijarh Pavle je izdvojio tri naročito opasna greha na koje vernici često padnu u ovom periodu
DANAS SLAVIMO SVETOG NIKOLU: Obavezno ispoštujte sledeće običaje, a jednu stvar nikako nemojte da radite
Pravoslavna crkva i njeni vernici 19. decembra obeležavaju najveću slavu i veliki hrišćanski praznik - Svetog Nikolu
Najmlađi domaćin u Srbiji: Sedmogodišnji Bogdan sa dedom radi mnoge poslove na imanju - njegove ruke su male, ali spremne da pomognu
U selu Brančić kod Ljiga, tamo gde se dan meri po suncu, a život po radu, živi Bogdan Nešović, dečak od samo sedam godina koji sve zna o selu i seoskim poslovima i to više nego mnogi tri puta stariji. Njegove ruke su male, ali navikle su na posao. Dok druga deca broje lajkove i nivoe u igricama, Bogdan broji krave, ovce, jaja u gnezdu i jutra provedena u štali.
Putevi Srbije upozoravaju: Pojačan saobraćaj zbog Svetog Nikole, vozačima upućen apel na oprez
Javno preduzeće Putevi Srbije uputilo je apel svim vozačima i učesnicima u saobraćaju da budu posebno oprezni zbog pojačanog intenziteta saobraćaja koji se očekuje u petak, 19. decembra, povodom proslave Svetog Nikole, jedne od najvećih i najrasprostranjenijih srpskih slava.
Bojan umesto šljiva i kajsija odlučio da gaji lavandu i od nje pravi nesvakidašnji liker: Prelepo imanje u selu Milićevci dokazuje - dobre ideje uvek dobro prolaze
Fascinantna polja lavande obojena u najlepše nijanse ljubičaste boje simbol su Provanse, međutim jedno takvo polje nalazi se i u srcu zapadne Srbije. U čačanskom selu Milićevci, na imanju Bojana Milenkovića ova biljka specifična za Francusku pustila je korenje.
Komentari(0)