Ovoj vesti će se mnogi obradovati.
Slanina, svinjska mast i meso, punomasni sir, kajmak i puter proglašeni su početkom osamdesetih godina prošlog veka za namirnice koje bi trebalo izbegavati, jer doprinose razvoju kardiovaskularnih bolesti, zbog toga što utiču na porast masnoća u krvi.
Tada je počela masovna potrošnja rafinisanog ulja, prije svih suncokretovog i margarina. Nova saznanja, međutim pokazuju da smo dugo bili u zabludi. Naime, novije studije dokazale su da je šteta od zasićenih, prirodnih masnoća, odnosno od tradicionalnih proizvoda, daleko manja nego od industrijskih.
Rina
Doktorka Danijela Ristić Medić, viši naučni saradnik Centra izuzetnih vrednosti za istraživanje ishrane i metabolizma Instituta za medicinska istraživanja, kaže da prirodne masti koje najčešće unosimo iz namirnica životinjskog porekla nisu u potpunosti odgovorne za formiranje naslaga na zidovima krvnih sudova:
Možda vas zanima:
Da li znate koja je slanina bolja za organizam?
Koju slaninu vi najviše volite da jedete?
Suva drva i suši se malo duže, ali zato je i slađe: Goran ima svoj biznis od kog polazi voda na usta, proizvodi od "moravki" obilaze Srbiju
Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice nastavlja tradiciju sušenja mesa na način koji su radili njegovi preci. Kada je post završen, njegovi suhomesnati proizvodi postaju omiljeni delikatesi na trpezama širom Srbije, a Goran je poznat po svom radu sa autohtonom rasom svinja „Moravke”.
Možda vas zanima:
Da li znate koja je slanina bolja za organizam?
Koju slaninu vi najviše volite da jedete?
Suva drva i suši se malo duže, ali zato je i slađe: Goran ima svoj biznis od kog polazi voda na usta, proizvodi od "moravki" obilaze Srbiju
Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice nastavlja tradiciju sušenja mesa na način koji su radili njegovi preci. Kada je post završen, njegovi suhomesnati proizvodi postaju omiljeni delikatesi na trpezama širom Srbije, a Goran je poznat po svom radu sa autohtonom rasom svinja „Moravke”.
Možda vas zanima:
Da li znate koja je slanina bolja za organizam?
Koju slaninu vi najviše volite da jedete?
Suva drva i suši se malo duže, ali zato je i slađe: Goran ima svoj biznis od kog polazi voda na usta, proizvodi od "moravki" obilaze Srbiju
Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice nastavlja tradiciju sušenja mesa na način koji su radili njegovi preci. Kada je post završen, njegovi suhomesnati proizvodi postaju omiljeni delikatesi na trpezama širom Srbije, a Goran je poznat po svom radu sa autohtonom rasom svinja „Moravke”.
“Činjenica je da se prekomernim unosom zasićenih masti povećavaju vrednosti ukupnog holesterola u krvi, ali i vrijednosti dobrog HDL holesterola, tako da nema izraženijeg rizika za pojavu koronarne bolesti. Jer, da bi se formirao plak na zidovima krvnih sudova nije dovoljan samo povišen holesterol, već mora da postoji i zapaljenski proces. On nastaje kada u organizam unosimo i prevelike količine trans-masti koje se nalaze u ulju, margarinu, lisnatom testu i konditorskim proizvodima."
“Podaci pokazuju da smo zemlja u kojoj je unos trans-masnih kiselina veoma visok, jer naša ulja mogu da sadrže i preko tri grama trans-masnoća na sto mililitara. Visok procenat ovih nepovoljnih masnoća imaju i margarini, namazi, pojedini suhomesnati proizvodi, slatkiši i naravno brojni pekarski specijaliteti. Čak i pojedini margarini koji se reklamiraju da nemaju trans-masti sadrže ih, ali u nešto manjem procentu, svega 0,2 g na sto grama proizvoda."
“Dobro izbalanisiran odnos omega 6 i omega 3 masnih kiselina omogućava prevenciju hroničnih zapaljenskih stanja, šećerne bolesti, kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Kada je o sadržaju omega 3 masnoća u ribi reč najbitniji podatak je da li je riba stigla iz ulova ili je tovljena, znači gajena. Jer, planktoni kojima se riba hrani stvaraju ove dobre masnoće u njenom mesu.”
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
Da li je riba iz konzerve opasna? Srbi, dobro obratite pažnju, ovo je upozorenje stručnjaka
Tokom posta mnogi jedu konzerviranu ribu.
SUTRA SLAVIMO VELIKOG PROROKA: Veruje se da svi, ali SVI treba da ISPOŠTUJU 1 VAŽNO PRAVILO
Pravoslavni vernici sutra, 15. decembra slave Svetog proroka Avakuma
SUTRA SLAVIMO SVETOG PROROKA NAUMA: Svaki pravi vernik će uraditi OVO
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave svetog proroka Nauma.
Decu su na konju nosili do doktora i živeli u trošnoj kućici, a sada imaju topli dom: Prelepa priča iz Priboja - porodica Komarica dobila neverovatan poklon pred praznike
U februaru ove godine javnost je upoznala Tamaru (21) i Nemanju Komaricu (27), mladi i vredni bračni par koji su uprkos lošim uslovima odlučili da se sa dečicom vrate na selo Bulići u trošnu kuću kilometrima udaljeni od civilizacije, jer to je jedino što su imali.
Najsnažnija molitva tokom posta: Donosi mir i spokoj svakome ko je izgovori
Ova molitva ispunjena je iskrenom nadom i poverenjem u Božiju ljubav
Komentari(0)