RAZLIKA IZMEĐU PRAVOG I LAŽNOG KAJMAKA Skorup koji dobijemo na starinski način, kako su ga pravile naše bake

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 1

Pojedini autori navode da se skorup proizvodio od davnina u slovenskim plemenima, pa bi se mogao smatrati autohtonim proizvodom slovenskih naroda, na šta upućuje područje proizvodnje i sličnost naziva vezanih za pojavu kore.

RAZLIKA IZMEĐU PRAVOG I LAŽNOG KAJMAKA Skorup koji dobijemo na starinski način, kako su ga pravile naše bake
Rina

I nije neka filozofija, kako prepoznati pravi kajmak, ali evo objašnjenja u daljem tekstu.

Kajmak ili skorup je mlečni proizvod kremaste strukture, prijatnog kiselkastog ukusa i svojstvenog mirisa. Dobija se sakupljanjem masnoće koja se nakupi na površini kuvanog (termički obrađenog) i ohlađenog mleka (kravljeg, ovčijeg, kozjeg i bivoljeg, ili njihovih mešavina), koja fermentiše nekoliko sati ili dana (mladi ili stari kajmak).

RAZLIKA IZMEĐU PRAVOG I LAŽNOG KAJMAKA Skorup koji dobijemo na starinski način, kako su ga pravile naše bake Shutterstock/Bungur pšenica
 

Domaći, srpski kajmak proglašen je za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije. I to onaj, iz našeg kraja, sa područja Čačka, Kraljeva i Užica. I zaista, ima li išta lepše od mladog kajmaka na parčetu toplog, domaćeg hleba? Ili malo zrelijeg uz kačamak i poparu?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ono što kajmaku daje posebnost i čar je činjenica da se kajmak u najvećoj meri i dalje proizvodi na tradicionalan način, u gazdinstvima brdsko – planinskih područja Srbije. Upravo zbog pitomih brda i pašnjaka u ovim krajevima, kao i posebne, starinske tehnologije pravljenja, kraljevački, čačanski i užički kraj su mesta gde možete nabaviti najkvalitetniji kajmak.

RAZLIKA IZMEĐU PRAVOG I LAŽNOG KAJMAKA Skorup koji dobijemo na starinski način, kako su ga pravile naše bake Rina
 

Zašto je kajmak tako skup?

Najbolji kajmak se i dalje proizvodi zanatski, ručno, bez mnogo tehnike i tehnologije. Sa tim nema greške. Tradicionalni način proizvodnje podrazumeva “kuvanje” mleka, razlivanje u plitke deblje posude i na kraju čekanje po nekoliko sati, najčešće do jutra da se skine kajmak.

Proces pravljenja je takav da od 10 l mleka dobijete samo oko 400 g kajmaka. Radost za naša nepca nije uopšte lako prikupiti. Zato i vredi, svaki zalogaj.

Kako izgleda pravi domaći kajmak

Mladi kajmak koji dobijemo na starinski način, kako su ga pravile naše bake i njihove bake, nije možda neki naočiti lepotan. Ali, zato nas osvaja ukusom. Mladi kajmak je mlečan, ima tanju koru, a boja mu se menja – zna da bude različita u zavisnosti od doba godine!

Recimo, s proleća je pomalo žućkaste boje, jer krave izlaze na ispašu, počinju da jedu zelenu travu pa te prirodne boje prelaze i u mleko bojeći mlečnu mast. Negde polovinom leta kajmak opet dobija bledo žutu boju jer se menja i ishrana životinja.

Posuda u koju se prikuplja kajmak uvek sadrži i dosta mleča (mlečavine), koji se izdvaja iz kajmaka. Izdvojite ga iz kajmaka, i sipajte u njega proju ili pomeštaje s poparom, ili samo umačite vruć hleb. Nećete se pokajati, verujte.

RAZLIKA IZMEĐU PRAVOG I LAŽNOG KAJMAKA Skorup koji dobijemo na starinski način, kako su ga pravile naše bake Rina
 

Mladi ili zreli kajmak, koji više volite?

Ovakav, tradicionalno proizveden kajmak je mlad kratko vreme i može da bude neslan najviše dva, tri dana. Posle toga, moramo da ga posolimo kako ne bi postao gorak. To je inače, jedini konzervans koji treba dodavati u kajmak. U pravom kajmaku ne sme biti ničeg više!

Ako ga malo više posolite i ostavite u frižideru,  pravi kajmak će sazriti i imaće krtu, malozrnastu, drobljenu strukturu. Jer je to kajmak dobijen kao nekada. Sa izgledom i ukusom kao nekada. A taj ste izgled i ukus možda i zaboravili.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading
Rade

27.11.2022 18:29

Užičani prave kajmak od masti i brašna sa kajmakom u tragovima. To se zove komplet užički kajmak, 😂🤣😇