RAZLIKA IZMEĐU PRAVOG I LAŽNOG KAJMAKA Skorup koji dobijemo na starinski način, kako su ga pravile naše bake
Pojedini autori navode da se skorup proizvodio od davnina u slovenskim plemenima, pa bi se mogao smatrati autohtonim proizvodom slovenskih naroda, na šta upućuje područje proizvodnje i sličnost naziva vezanih za pojavu kore.

I nije neka filozofija, kako prepoznati pravi kajmak, ali evo objašnjenja u daljem tekstu.
Kajmak ili skorup je mlečni proizvod kremaste strukture, prijatnog kiselkastog ukusa i svojstvenog mirisa. Dobija se sakupljanjem masnoće koja se nakupi na površini kuvanog (termički obrađenog) i ohlađenog mleka (kravljeg, ovčijeg, kozjeg i bivoljeg, ili njihovih mešavina), koja fermentiše nekoliko sati ili dana (mladi ili stari kajmak).
Shutterstock/Bungur pšenica
Domaći, srpski kajmak proglašen je za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije. I to onaj, iz našeg kraja, sa područja Čačka, Kraljeva i Užica. I zaista, ima li išta lepše od mladog kajmaka na parčetu toplog, domaćeg hleba? Ili malo zrelijeg uz kačamak i poparu?
Možda vas zanima:

NEMATERIJALNO KULTURNO NASLEĐE Kremasti mlečni proizvod sa očaravajućim mirisom i ukusom, njegovo visočanstvo srpski KAJMAK
Kajmak je nezamenljiv sastojak brojnih tradicionalnih srpskih specijaliteta.

NADALEKO POZNATO ZLATIBORSKO MEZE Uz njega najbolje ide ljuta i meka domaća rakija, a podrazumeva sledeće (VIDEO)
Meze podrazumeva: hrskavu proju od kukuruznog brašna, pršutu sušenu na tradicionalni način, beli mrs - star ili mlad užički kajmak, koji je napravljen od domaćeg kravljeg mleka.
Možda vas zanima:

NEMATERIJALNO KULTURNO NASLEĐE Kremasti mlečni proizvod sa očaravajućim mirisom i ukusom, njegovo visočanstvo srpski KAJMAK
Kajmak je nezamenljiv sastojak brojnih tradicionalnih srpskih specijaliteta.

NADALEKO POZNATO ZLATIBORSKO MEZE Uz njega najbolje ide ljuta i meka domaća rakija, a podrazumeva sledeće (VIDEO)
Meze podrazumeva: hrskavu proju od kukuruznog brašna, pršutu sušenu na tradicionalni način, beli mrs - star ili mlad užički kajmak, koji je napravljen od domaćeg kravljeg mleka.
Možda vas zanima:

NEMATERIJALNO KULTURNO NASLEĐE Kremasti mlečni proizvod sa očaravajućim mirisom i ukusom, njegovo visočanstvo srpski KAJMAK
Kajmak je nezamenljiv sastojak brojnih tradicionalnih srpskih specijaliteta.

NADALEKO POZNATO ZLATIBORSKO MEZE Uz njega najbolje ide ljuta i meka domaća rakija, a podrazumeva sledeće (VIDEO)
Meze podrazumeva: hrskavu proju od kukuruznog brašna, pršutu sušenu na tradicionalni način, beli mrs - star ili mlad užički kajmak, koji je napravljen od domaćeg kravljeg mleka.
Ono što kajmaku daje posebnost i čar je činjenica da se kajmak u najvećoj meri i dalje proizvodi na tradicionalan način, u gazdinstvima brdsko – planinskih područja Srbije. Upravo zbog pitomih brda i pašnjaka u ovim krajevima, kao i posebne, starinske tehnologije pravljenja, kraljevački, čačanski i užički kraj su mesta gde možete nabaviti najkvalitetniji kajmak.
Rina
Zašto je kajmak tako skup?
Najbolji kajmak se i dalje proizvodi zanatski, ručno, bez mnogo tehnike i tehnologije. Sa tim nema greške. Tradicionalni način proizvodnje podrazumeva “kuvanje” mleka, razlivanje u plitke deblje posude i na kraju čekanje po nekoliko sati, najčešće do jutra da se skine kajmak.
Proces pravljenja je takav da od 10 l mleka dobijete samo oko 400 g kajmaka. Radost za naša nepca nije uopšte lako prikupiti. Zato i vredi, svaki zalogaj.
Kako izgleda pravi domaći kajmak
Mladi kajmak koji dobijemo na starinski način, kako su ga pravile naše bake i njihove bake, nije možda neki naočiti lepotan. Ali, zato nas osvaja ukusom. Mladi kajmak je mlečan, ima tanju koru, a boja mu se menja – zna da bude različita u zavisnosti od doba godine!
Recimo, s proleća je pomalo žućkaste boje, jer krave izlaze na ispašu, počinju da jedu zelenu travu pa te prirodne boje prelaze i u mleko bojeći mlečnu mast. Negde polovinom leta kajmak opet dobija bledo žutu boju jer se menja i ishrana životinja.
Posuda u koju se prikuplja kajmak uvek sadrži i dosta mleča (mlečavine), koji se izdvaja iz kajmaka. Izdvojite ga iz kajmaka, i sipajte u njega proju ili pomeštaje s poparom, ili samo umačite vruć hleb. Nećete se pokajati, verujte.
Rina
Mladi ili zreli kajmak, koji više volite?
Ovakav, tradicionalno proizveden kajmak je mlad kratko vreme i može da bude neslan najviše dva, tri dana. Posle toga, moramo da ga posolimo kako ne bi postao gorak. To je inače, jedini konzervans koji treba dodavati u kajmak. U pravom kajmaku ne sme biti ničeg više!
Ako ga malo više posolite i ostavite u frižideru, pravi kajmak će sazriti i imaće krtu, malozrnastu, drobljenu strukturu. Jer je to kajmak dobijen kao nekada. Sa izgledom i ukusom kao nekada. A taj ste izgled i ukus možda i zaboravili.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.

BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.

DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.

Starinski recept za padobrance koji se tope u ustima: Spoj hrskave puslice & čokoladnog fila vraća u detinjstvo
Sitni kolači koje je jednostavno napraviti.

Evo kako napraviti turšiju bez sirćeta i šećera: Gorušica vam nikada više neće predstavljati problem
Zaboravite sirće – pravo uživanje u turšiji!
Komentari(1)

Užičani prave kajmak od masti i brašna sa kajmakom u tragovima. To se zove komplet užički kajmak, 😂🤣😇