Ovo je stari leskovački recept za ćevape sa roštilja: Da bi meso bilo sočno, obavezno dodajte ovaj tajni sastojak

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Prvi uslov je kvalitetna junetina protkana masnim tkivom da bi meso bilo sočno i ukusno

ćevapi
Shutterstock

Meso sa roštilja priprema se svuda, ali je jedino iz Leskovca po autentičnoj recepturi. Prvi uslov je kvalitetna junetina protkana masnim tkivom da bi meso bilo sočno i ukusno. Ukoliko ste odlučili da za predstojeći Prvi maj spremate ćevape na roštilju, baš onakve kakve prave leskovački majstori, isprobajte provereni recept koji vam donosimo u nastavku.

Pravi leskovački ćevapi su, po mišljenju mnogih, najukusnije meso sa roštilja. Prave se od junetine, i to uvek od vrata, plećke, potplećke ili dela trbušine, jer su ovi delovi prošarani masnoćom, što je jako važno da bi meso za ćevape moglo dobro da se umesi.

Ako ste planirali da Prvi maj provedete na otvorenom i uz najukusnije meso sa roštilja, napravite ćevape po receptu starih roštilj-majstora iz Leskovca.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ukoliko budete povećavali količinu mesa, zapamtite trik starih roštilj-majstora: procenat soli čini dva odsto od ukupne količine mesa koju mesite za ćevape.

Leskovački ćevapi po originalnom receptu

Potrebno je:

1 kg junećeg mesa
50 ml vode
kašičica soli
1/3 kašičice bibera
glavica sitno seckanog crnog luka
3 čena belog luka
kašika sode bikarbone

Priprema:

Očistite crni i beli luk, pa ih iseckajte na kockice. Stavite vodu da provri, dodajte beli luk, so i biber, i posle tri minuta skinite sa ringle. Kad se voda ohladi, sve proceđeno sipajte na meso koje ste iseckali na kockice, prekrijte vlažnom lanenom krpom i ostavite da odstoji u frižideru preko noći.

Sutradan sameljite meso na mašini – najpre stavite rešetku broj 10, a potom rešetku broj osam. Pošto ste samleli meso, izradite ga rukama još pola sata, pa ga prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 3-4 sata, ali ovoga puta van frižidera.

Zatim u smesu dodajte kašiku sode bikarbone da bi ćevapčići bili vazdušastiji, još jednom dobro izradite meso i oblikujte ćevape pomoću šprica. Da bi ćevapčići "skakali" na roštilju, obavezno dobro sabijte meso kad ga budete stavljali u špric tako da u špricu ne bude vazduha.

 

 

Komentari(0)

Loading