Ovo je stari leskovački recept za ćevape sa roštilja: Da bi meso bilo sočno, obavezno dodajte ovaj tajni sastojak
Prvi uslov je kvalitetna junetina protkana masnim tkivom da bi meso bilo sočno i ukusno
Meso sa roštilja priprema se svuda, ali je jedino iz Leskovca po autentičnoj recepturi. Prvi uslov je kvalitetna junetina protkana masnim tkivom da bi meso bilo sočno i ukusno. Ukoliko ste odlučili da za predstojeći Prvi maj spremate ćevape na roštilju, baš onakve kakve prave leskovački majstori, isprobajte provereni recept koji vam donosimo u nastavku.
Pravi leskovački ćevapi su, po mišljenju mnogih, najukusnije meso sa roštilja. Prave se od junetine, i to uvek od vrata, plećke, potplećke ili dela trbušine, jer su ovi delovi prošarani masnoćom, što je jako važno da bi meso za ćevape moglo dobro da se umesi.
Ako ste planirali da Prvi maj provedete na otvorenom i uz najukusnije meso sa roštilja, napravite ćevape po receptu starih roštilj-majstora iz Leskovca.
Možda vas zanima:
Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice su omiljeni mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.
KIŠA PLJUŠTI, A ĆEVAPI SE OKREĆU Dragačevci ponovo pokazali da su nebeski narod, nevreme im ništa ne može
Samo na jednom mestu u čitavom svetu pravi se hajdučki specijalitet
Možda vas zanima:
Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice su omiljeni mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.
KIŠA PLJUŠTI, A ĆEVAPI SE OKREĆU Dragačevci ponovo pokazali da su nebeski narod, nevreme im ništa ne može
Samo na jednom mestu u čitavom svetu pravi se hajdučki specijalitet
Možda vas zanima:
Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice su omiljeni mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.
KIŠA PLJUŠTI, A ĆEVAPI SE OKREĆU Dragačevci ponovo pokazali da su nebeski narod, nevreme im ništa ne može
Samo na jednom mestu u čitavom svetu pravi se hajdučki specijalitet
Ukoliko budete povećavali količinu mesa, zapamtite trik starih roštilj-majstora: procenat soli čini dva odsto od ukupne količine mesa koju mesite za ćevape.
Leskovački ćevapi po originalnom receptu
Potrebno je:
1 kg junećeg mesa
50 ml vode
kašičica soli
1/3 kašičice bibera
glavica sitno seckanog crnog luka
3 čena belog luka
kašika sode bikarbone
Priprema:
Očistite crni i beli luk, pa ih iseckajte na kockice. Stavite vodu da provri, dodajte beli luk, so i biber, i posle tri minuta skinite sa ringle. Kad se voda ohladi, sve proceđeno sipajte na meso koje ste iseckali na kockice, prekrijte vlažnom lanenom krpom i ostavite da odstoji u frižideru preko noći.
Sutradan sameljite meso na mašini – najpre stavite rešetku broj 10, a potom rešetku broj osam. Pošto ste samleli meso, izradite ga rukama još pola sata, pa ga prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 3-4 sata, ali ovoga puta van frižidera.
Zatim u smesu dodajte kašiku sode bikarbone da bi ćevapčići bili vazdušastiji, još jednom dobro izradite meso i oblikujte ćevape pomoću šprica. Da bi ćevapčići "skakali" na roštilju, obavezno dobro sabijte meso kad ga budete stavljali u špric tako da u špricu ne bude vazduha.
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
Komentari(0)