Ovo je stari leskovački recept za ćevape sa roštilja: Da bi meso bilo sočno, obavezno dodajte ovaj tajni sastojak
Prvi uslov je kvalitetna junetina protkana masnim tkivom da bi meso bilo sočno i ukusno

Meso sa roštilja priprema se svuda, ali je jedino iz Leskovca po autentičnoj recepturi. Prvi uslov je kvalitetna junetina protkana masnim tkivom da bi meso bilo sočno i ukusno. Ukoliko ste odlučili da za predstojeći Prvi maj spremate ćevape na roštilju, baš onakve kakve prave leskovački majstori, isprobajte provereni recept koji vam donosimo u nastavku.
Pravi leskovački ćevapi su, po mišljenju mnogih, najukusnije meso sa roštilja. Prave se od junetine, i to uvek od vrata, plećke, potplećke ili dela trbušine, jer su ovi delovi prošarani masnoćom, što je jako važno da bi meso za ćevape moglo dobro da se umesi.
Ako ste planirali da Prvi maj provedete na otvorenom i uz najukusnije meso sa roštilja, napravite ćevape po receptu starih roštilj-majstora iz Leskovca.
Možda vas zanima:

KIŠA PLJUŠTI, A ĆEVAPI SE OKREĆU Dragačevci ponovo pokazali da su nebeski narod, nevreme im ništa ne može
Samo na jednom mestu u čitavom svetu pravi se hajdučki specijalitet

Cene ćevapa i Karađorđeve od kojih ćete pasti u nesvest, a nisu na Kopaoniku i Zlatiboru
Navikli ste da u ovo vreme izlaze po društvenim mrežama slike računa sa Zlatibora i Kopaonika, u kojima nas udari srčka, kap i šlog od astronomske cifre. Međutim, kad vidite koliko koštaju ćevapi u jednom balkanskom restoranu na Menhetnu, porašće vam pritisak na 300 sa 200
Možda vas zanima:

KIŠA PLJUŠTI, A ĆEVAPI SE OKREĆU Dragačevci ponovo pokazali da su nebeski narod, nevreme im ništa ne može
Samo na jednom mestu u čitavom svetu pravi se hajdučki specijalitet

Cene ćevapa i Karađorđeve od kojih ćete pasti u nesvest, a nisu na Kopaoniku i Zlatiboru
Navikli ste da u ovo vreme izlaze po društvenim mrežama slike računa sa Zlatibora i Kopaonika, u kojima nas udari srčka, kap i šlog od astronomske cifre. Međutim, kad vidite koliko koštaju ćevapi u jednom balkanskom restoranu na Menhetnu, porašće vam pritisak na 300 sa 200
Možda vas zanima:

KIŠA PLJUŠTI, A ĆEVAPI SE OKREĆU Dragačevci ponovo pokazali da su nebeski narod, nevreme im ništa ne može
Samo na jednom mestu u čitavom svetu pravi se hajdučki specijalitet

Cene ćevapa i Karađorđeve od kojih ćete pasti u nesvest, a nisu na Kopaoniku i Zlatiboru
Navikli ste da u ovo vreme izlaze po društvenim mrežama slike računa sa Zlatibora i Kopaonika, u kojima nas udari srčka, kap i šlog od astronomske cifre. Međutim, kad vidite koliko koštaju ćevapi u jednom balkanskom restoranu na Menhetnu, porašće vam pritisak na 300 sa 200
Ukoliko budete povećavali količinu mesa, zapamtite trik starih roštilj-majstora: procenat soli čini dva odsto od ukupne količine mesa koju mesite za ćevape.
Leskovački ćevapi po originalnom receptu
Potrebno je:
1 kg junećeg mesa
50 ml vode
kašičica soli
1/3 kašičice bibera
glavica sitno seckanog crnog luka
3 čena belog luka
kašika sode bikarbone
Priprema:
Očistite crni i beli luk, pa ih iseckajte na kockice. Stavite vodu da provri, dodajte beli luk, so i biber, i posle tri minuta skinite sa ringle. Kad se voda ohladi, sve proceđeno sipajte na meso koje ste iseckali na kockice, prekrijte vlažnom lanenom krpom i ostavite da odstoji u frižideru preko noći.
Sutradan sameljite meso na mašini – najpre stavite rešetku broj 10, a potom rešetku broj osam. Pošto ste samleli meso, izradite ga rukama još pola sata, pa ga prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 3-4 sata, ali ovoga puta van frižidera.
Zatim u smesu dodajte kašiku sode bikarbone da bi ćevapčići bili vazdušastiji, još jednom dobro izradite meso i oblikujte ćevape pomoću šprica. Da bi ćevapčići "skakali" na roštilju, obavezno dobro sabijte meso kad ga budete stavljali u špric tako da u špricu ne bude vazduha.

Slatko od borovih šišarki: Zaboravljeni lek protiv prehlade iz Homolja
U nekim krajevima istočne Srbije, domaćice su u proleće brale mlade, zelene šišarke bora i od njih kuvale gusto, aromatično slatko. Koristilo se ne samo kao poslastica, već kao prirodni lek za pluća i imunitet.

Idealan recept za starinsko jelo koje svaki Srbin obožava: Tajni sastojak će slatkom kupusu dati neverovatan ukus!
Ako želite da poboljšate ukus slatkom kupusu, onda obavezno dodajte neki od navedenih sastojaka u jelo

Čorba od koprive i korena celera: Stari prolećni lek iz centralne Srbije
U selima oko Gruže, Jagodine i Kruševca, proleće nije počinjalo bez čorbe od prve koprive i korena celera. Lagana, okrepljujuća i bogata mineralima, ova čorba je bila prirodni lek posle duge zime.

Pita krompiruša po starom receptu: Ovako se generacijama pravi, a sočniju i ukusniju nećete pojesti
Ovako napravljena neće se razlikovati od pite za koju su naše bake pravile domaće kore.

Kiseli čaj od koprive i mente: Zaboravljeni napitak iz Pomoravlja koji je rashlađivao leta bez struje
U Pomoravlju, kada bi letnja žeđ zavladala, domaćice su pravile osvežavajući napitak od koprive i nane, kiseljen danima u glinenim sudovima. Zdrav, prirodan i prepun minerala, ovaj čaj danas gotovo niko više ne sprema.
Komentari(0)