Ovo je stari leskovački recept za ćevape sa roštilja: Da bi meso bilo sočno, obavezno dodajte ovaj tajni sastojak
Prvi uslov je kvalitetna junetina protkana masnim tkivom da bi meso bilo sočno i ukusno

Meso sa roštilja priprema se svuda, ali je jedino iz Leskovca po autentičnoj recepturi. Prvi uslov je kvalitetna junetina protkana masnim tkivom da bi meso bilo sočno i ukusno. Ukoliko ste odlučili da za predstojeći Prvi maj spremate ćevape na roštilju, baš onakve kakve prave leskovački majstori, isprobajte provereni recept koji vam donosimo u nastavku.
Pravi leskovački ćevapi su, po mišljenju mnogih, najukusnije meso sa roštilja. Prave se od junetine, i to uvek od vrata, plećke, potplećke ili dela trbušine, jer su ovi delovi prošarani masnoćom, što je jako važno da bi meso za ćevape moglo dobro da se umesi.
Ako ste planirali da Prvi maj provedete na otvorenom i uz najukusnije meso sa roštilja, napravite ćevape po receptu starih roštilj-majstora iz Leskovca.
Možda vas zanima:

KIŠA PLJUŠTI, A ĆEVAPI SE OKREĆU Dragačevci ponovo pokazali da su nebeski narod, nevreme im ništa ne može
Samo na jednom mestu u čitavom svetu pravi se hajdučki specijalitet

Cene ćevapa i Karađorđeve od kojih ćete pasti u nesvest, a nisu na Kopaoniku i Zlatiboru
Navikli ste da u ovo vreme izlaze po društvenim mrežama slike računa sa Zlatibora i Kopaonika, u kojima nas udari srčka, kap i šlog od astronomske cifre. Međutim, kad vidite koliko koštaju ćevapi u jednom balkanskom restoranu na Menhetnu, porašće vam pritisak na 300 sa 200
Možda vas zanima:

KIŠA PLJUŠTI, A ĆEVAPI SE OKREĆU Dragačevci ponovo pokazali da su nebeski narod, nevreme im ništa ne može
Samo na jednom mestu u čitavom svetu pravi se hajdučki specijalitet

Cene ćevapa i Karađorđeve od kojih ćete pasti u nesvest, a nisu na Kopaoniku i Zlatiboru
Navikli ste da u ovo vreme izlaze po društvenim mrežama slike računa sa Zlatibora i Kopaonika, u kojima nas udari srčka, kap i šlog od astronomske cifre. Međutim, kad vidite koliko koštaju ćevapi u jednom balkanskom restoranu na Menhetnu, porašće vam pritisak na 300 sa 200
Možda vas zanima:

KIŠA PLJUŠTI, A ĆEVAPI SE OKREĆU Dragačevci ponovo pokazali da su nebeski narod, nevreme im ništa ne može
Samo na jednom mestu u čitavom svetu pravi se hajdučki specijalitet

Cene ćevapa i Karađorđeve od kojih ćete pasti u nesvest, a nisu na Kopaoniku i Zlatiboru
Navikli ste da u ovo vreme izlaze po društvenim mrežama slike računa sa Zlatibora i Kopaonika, u kojima nas udari srčka, kap i šlog od astronomske cifre. Međutim, kad vidite koliko koštaju ćevapi u jednom balkanskom restoranu na Menhetnu, porašće vam pritisak na 300 sa 200
Ukoliko budete povećavali količinu mesa, zapamtite trik starih roštilj-majstora: procenat soli čini dva odsto od ukupne količine mesa koju mesite za ćevape.
Leskovački ćevapi po originalnom receptu
Potrebno je:
1 kg junećeg mesa
50 ml vode
kašičica soli
1/3 kašičice bibera
glavica sitno seckanog crnog luka
3 čena belog luka
kašika sode bikarbone
Priprema:
Očistite crni i beli luk, pa ih iseckajte na kockice. Stavite vodu da provri, dodajte beli luk, so i biber, i posle tri minuta skinite sa ringle. Kad se voda ohladi, sve proceđeno sipajte na meso koje ste iseckali na kockice, prekrijte vlažnom lanenom krpom i ostavite da odstoji u frižideru preko noći.
Sutradan sameljite meso na mašini – najpre stavite rešetku broj 10, a potom rešetku broj osam. Pošto ste samleli meso, izradite ga rukama još pola sata, pa ga prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 3-4 sata, ali ovoga puta van frižidera.
Zatim u smesu dodajte kašiku sode bikarbone da bi ćevapčići bili vazdušastiji, još jednom dobro izradite meso i oblikujte ćevape pomoću šprica. Da bi ćevapčići "skakali" na roštilju, obavezno dobro sabijte meso kad ga budete stavljali u špric tako da u špricu ne bude vazduha.

Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.

Dok proključa voda za kafu – sve ste obavili! KAFANSKA PROJARA puna sira umuti se za 5 minuta, a jede u slast danima
Ako ste ljubitelj domaće projare sa sitnim, slanim sirom, ovaj recept za sočno pecivo je nešto što morate da probate.

Hladovina i kašika: Letnja okrepa sa srpske trpeze
Kad bi sunce upržilo, a zapisi pružili najgušću senku, domaćice u srpskim selima posluživale su jednostavna, osvežavajuća jela — ono što rashlađuje telo i veseli dušu.

Meso u ćupu: Zaboravljena tehnika srpskih domaćinstava za čuvanje hrane bez frižidera
Kako su naši preci čuvali meso mesecima bez struje i tehnologije — uz pomoć masti, ćupa i znanja koje traje vekovima.

Najukusniji starinski kolač sa jabukama - naše bake su ga redovno pravile: Ne postoji bolji, a ni lakši recept
Lak recept za najukusniju starinsku lenju pitu
Komentari(0)