Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
 
                                Šta su cigančice?
Cigančice su zapečene ili pržene loptice od brašna, tople vode, masti i crnog luka, koje su se pravile kad nema hleba, kad se posti na vodi, ili kad se samo „ne zna šta da se sprema“. Iako naziv vuče koren iz narodne kuhinje Roma, ovaj recept je duboko ukorenjen i u srpskoj seoskoj kuhinji, naročito u Šumadiji i Pomoravlju.
Sastojci:
- 
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                	300 g pšeničnog brašna 
- 
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                	1 glavica crnog luka 
- 
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                	1/2 kašičice soli 
- 
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                	1 kašika svinjske masti (ili ulja) 
- 
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                	200 ml vrele vode (ne ključale) 
- 
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                	malo bibera ili tucane paprike (po ukusu) 
- 
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                	mast ili ulje za podmazivanje pleha ili prženje 
Priprema:
Luk sitno iseckati i propržiti kratko na masti, samo da omekša i zamiriše.
Brašno, so i prženi luk (sa sve mašću) sjediniti u činiji.
Dodati vrelu vodu malo po malo i mešati varjačom dok ne dobijete gusto, lepljivo testo.
Po želji, dodati malo bibera, tucane paprike ili sitno seckanog peršuna.
Rukama, koje povremeno zamočite u vodu ili ulje, pravite male loptice veličine oraha.
Poređajte ih na podmazan pleh i pecite u rerni 25–30 minuta na 200°C, dok ne dobiju zlatnu boju. Možete ih i pržiti u tiganju, ali se originalno peku u rerni.
Kako se jedu?
Cigančice se jedu vruće, uz jogurt, sir, kiselo mleko ili ljutu turšiju. U postu – samo sa salatom ili paradajzom. Nekad su se nosile na njivu kao užina, uvijene u platnenu krpu, a danas su odlične kao grickalica, doručak ili prilog uz čorbu.
Zanimljivost:
U nekim selima oko Paraćina i Despotovca, cigančice su se pravile kad se „desi nenajavljen gost“, jer su brze, jeftine i tople. Zato je ostala uzrečica:
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                                                                                                                                
Možda vas zanima:
 
            NAPRAVITE UNIVERZALNO TESTO ZA SAMO 5 MINUTA: Ovaj trik će mnogo OLAKŠATI život DOMAĆICAMA
Koje god pecivo da spremite biće mekano i ukusno
 
            RECEPT ZA UNIVERZALNO TESTO KOJE NARASTA U ROKU OD 15 MINUTA: Idealno za sve vrste pita, pica, kiflica ili kolača
Drage domaćice, ukoliko ste u potrazi za najboljim testom za nedeljne đakonije, na pravom ste mestu.
Možda vas zanima:
 
            NAPRAVITE UNIVERZALNO TESTO ZA SAMO 5 MINUTA: Ovaj trik će mnogo OLAKŠATI život DOMAĆICAMA
Koje god pecivo da spremite biće mekano i ukusno
 
            RECEPT ZA UNIVERZALNO TESTO KOJE NARASTA U ROKU OD 15 MINUTA: Idealno za sve vrste pita, pica, kiflica ili kolača
Drage domaćice, ukoliko ste u potrazi za najboljim testom za nedeljne đakonije, na pravom ste mestu.
Možda vas zanima:
 
            NAPRAVITE UNIVERZALNO TESTO ZA SAMO 5 MINUTA: Ovaj trik će mnogo OLAKŠATI život DOMAĆICAMA
Koje god pecivo da spremite biće mekano i ukusno
 
            RECEPT ZA UNIVERZALNO TESTO KOJE NARASTA U ROKU OD 15 MINUTA: Idealno za sve vrste pita, pica, kiflica ili kolača
Drage domaćice, ukoliko ste u potrazi za najboljim testom za nedeljne đakonije, na pravom ste mestu.
 
            Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
 
            Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
 
            Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
 
            Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
 
            Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
 
                 
            
Komentari(0)