Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice su omiljeni mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.
![roštilj](/data/images/2023-05-01/53349_shutterstock-1722079528_f.jpg?timestamp=1714428000)
Tradicionalno pravljeni od junećeg i ovčijeg mesa, ili recimo, od junećeg i jagnjećeg mesa, danas su zamenjeni popularnijom verzijom koja, kako gastro.24sata.hr navodi, uključuje samo juneće meso zbog blažeg ukusa.
Dakle, nesuglasice po pitanju pripreme ćevapa najčešće se odnose na vrstu mesa koja se koristi, upotrebu aditiva i začina. Međutim, iako su mišljenja podeljena, ne postoji pravi recept za pljeskavice i ćevape. Osim nekih suštinskih pravila, sve ostalo je stvar ukusa.
Koje meso izabrati?
Možda vas zanima:
![Shutterstock/OsherR](/data/images/2025-01-08/110640_shutterstock-2501148577_f.jpg)
Šumadijski doručak – šta su naši preci jeli ujutru?
Od propećka i kačamaka do domaćih prženica i mlečnih proizvoda
![krompiruša](/data/images/2024-06-07/90095_shutterstock-1667917753_f.jpg)
Domaća krompiruša – pita sa krompirom po receptu naših baka
Hrskava korica i mekani, sočni nadev od krompira – savršen obrok za svaku priliku
Možda vas zanima:
![Shutterstock/OsherR](/data/images/2025-01-08/110640_shutterstock-2501148577_f.jpg)
Šumadijski doručak – šta su naši preci jeli ujutru?
Od propećka i kačamaka do domaćih prženica i mlečnih proizvoda
![krompiruša](/data/images/2024-06-07/90095_shutterstock-1667917753_f.jpg)
Domaća krompiruša – pita sa krompirom po receptu naših baka
Hrskava korica i mekani, sočni nadev od krompira – savršen obrok za svaku priliku
Možda vas zanima:
![Shutterstock/OsherR](/data/images/2025-01-08/110640_shutterstock-2501148577_f.jpg)
Šumadijski doručak – šta su naši preci jeli ujutru?
Od propećka i kačamaka do domaćih prženica i mlečnih proizvoda
![krompiruša](/data/images/2024-06-07/90095_shutterstock-1667917753_f.jpg)
Domaća krompiruša – pita sa krompirom po receptu naših baka
Hrskava korica i mekani, sočni nadev od krompira – savršen obrok za svaku priliku
Priprema ćevapa i pljeskavica veoma je slična, a prvi korak svakako je odabir mesa. Ćevapi se tradicionalno pripremaju od junećeg i ovčijeg mesa ili junećeg i jagnjećeg mesa, međutim danas su mnogo popularniji oni koji se pripremaju isključivo od junećeg mesa zbog blažeg ukusa. S druge strane, pljeskavice su se još više udaljile od tradicije i često se nalaze u obliku mešavine goveđeg i svinjskog mesa.
Gurmani će s uglavnom pobrinuti da preovlada junetina i da meso dolazi sa prednjeg dela životinje. Preporuka je da meso bude mleveno dva puta pre formiranja ćevapa.
Tajna mešavine je jednostavost
Iako se često misli da ukusni ćevapi i pljeskavice sadrže mnogo različitih “tajnih sastojaka”, ključ je zapravo jednostavnost. Dakle, glavni i gotovo jedini dodaci mesu su luk, beli luk, so i biber. Na svakih 0,5 kg mesa dodajte otprilike 1 glavicu crnog luka, nekoliko čena belog luka, 1 kašičicu soli i pola kašičice bibera, međutim, kao i uvek, važno je da prilagodite razmeru ličnom ukusu.
Crni i beli luk je važno sitno iseckati da bi pustili sok, pa stoga mnogi preporučuju da se prerade u električnoj seckalici, a mešavinu svih sastojaka trebalo bi da mesite rukom oko 10 minuta, dok se ne dobije kompaktna, jednolična masa.
U smešu se po potrebi može dodati i malo vode i pola kašičice sode bikarbone na 0,5 kg mesa. U smesu takođe možete dodati malo goveđe masti, a u ulje i ćevape se dodaje seckana suva ili sveža ljuta paprika.
Za koje god začine i vrstu mesa se odlučili, važno je da smesa mora da se hladi najmanje sat vremena u frižideru, jer će za to vreme začini prodreti u meso. Neki ljudi savetuju da ostavite meso u frižideru preko noći ili čak 48 sati, kako bi meso što bolje upilo začine.
City magazin
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
Komentari(0)