Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice su omiljeni mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.

Tradicionalno pravljeni od junećeg i ovčijeg mesa, ili recimo, od junećeg i jagnjećeg mesa, danas su zamenjeni popularnijom verzijom koja, kako gastro.24sata.hr navodi, uključuje samo juneće meso zbog blažeg ukusa.
Dakle, nesuglasice po pitanju pripreme ćevapa najčešće se odnose na vrstu mesa koja se koristi, upotrebu aditiva i začina. Međutim, iako su mišljenja podeljena, ne postoji pravi recept za pljeskavice i ćevape. Osim nekih suštinskih pravila, sve ostalo je stvar ukusa.
Koje meso izabrati?
Možda vas zanima:

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.

Pogača sa čvarcima biće omiljeno pecivo na vašoj trpezi: Recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Recept za pogaču koji će oduševiti celu vašu porodicu.
Možda vas zanima:

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.

Pogača sa čvarcima biće omiljeno pecivo na vašoj trpezi: Recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Recept za pogaču koji će oduševiti celu vašu porodicu.
Možda vas zanima:

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.

Pogača sa čvarcima biće omiljeno pecivo na vašoj trpezi: Recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Recept za pogaču koji će oduševiti celu vašu porodicu.
Priprema ćevapa i pljeskavica veoma je slična, a prvi korak svakako je odabir mesa. Ćevapi se tradicionalno pripremaju od junećeg i ovčijeg mesa ili junećeg i jagnjećeg mesa, međutim danas su mnogo popularniji oni koji se pripremaju isključivo od junećeg mesa zbog blažeg ukusa. S druge strane, pljeskavice su se još više udaljile od tradicije i često se nalaze u obliku mešavine goveđeg i svinjskog mesa.
Gurmani će s uglavnom pobrinuti da preovlada junetina i da meso dolazi sa prednjeg dela životinje. Preporuka je da meso bude mleveno dva puta pre formiranja ćevapa.
Tajna mešavine je jednostavost
Iako se često misli da ukusni ćevapi i pljeskavice sadrže mnogo različitih “tajnih sastojaka”, ključ je zapravo jednostavnost. Dakle, glavni i gotovo jedini dodaci mesu su luk, beli luk, so i biber. Na svakih 0,5 kg mesa dodajte otprilike 1 glavicu crnog luka, nekoliko čena belog luka, 1 kašičicu soli i pola kašičice bibera, međutim, kao i uvek, važno je da prilagodite razmeru ličnom ukusu.
Crni i beli luk je važno sitno iseckati da bi pustili sok, pa stoga mnogi preporučuju da se prerade u električnoj seckalici, a mešavinu svih sastojaka trebalo bi da mesite rukom oko 10 minuta, dok se ne dobije kompaktna, jednolična masa.
U smešu se po potrebi može dodati i malo vode i pola kašičice sode bikarbone na 0,5 kg mesa. U smesu takođe možete dodati malo goveđe masti, a u ulje i ćevape se dodaje seckana suva ili sveža ljuta paprika.
Za koje god začine i vrstu mesa se odlučili, važno je da smesa mora da se hladi najmanje sat vremena u frižideru, jer će za to vreme začini prodreti u meso. Neki ljudi savetuju da ostavite meso u frižideru preko noći ili čak 48 sati, kako bi meso što bolje upilo začine.
City magazin

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Tito i Jovanka obožavali su ovo jelo: Domaći specijalitet po posebnom receptu bio je omiljen u bivšoj Jugoslaviji
Ovaj recept omogućava prilagodljivost u količinama sastojaka prema vašem ukusu

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.
Komentari(0)