Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“

Kiza R

10:00

Gastronomija 0

Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka

kačamak
Shutterstock

Kačamak svi znamo – kuvani kukuruzni griz koji se jeo ujutru ili za večeru, često uz sir i kajmak. Ali pržena surutka? E, to je ono što je ovaj recept činilo posebnim i danas gotovo nepoznatim.

Šta je zapravo pržena surutka?

Nakon što se sir napravi, ostaje surutka – tečnost koju su domaćice nekada koristile do poslednje kapi. Umesto da je bacaju, kuvale bi je dugo na tihoj vatri dok se ne zgusne i počne da se karamelizuje. Dobija se gust, zlatno-smeđi preliv, neobičnog ukusa – slano-slatkast, pun mlečnih nota i prirodne slasti. U Homolju su ga zvali i „mlečna karamel masa“ ili jednostavno „mlečna mast“.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Sastojci:

  • 2 šolje kukuruznog brašna (krupnije mlevenog)
  • 5 šolja vode
  • Prstohvat soli
  • 200 g domaćeg belog sira
  • 1 l surutke

Priprema:

1. Prvo napravite kačamak:
U šerpi zagrejte vodu sa malo soli. Kada proključa, dodajte kukuruzno brašno u tankom mlazu, uz stalno mešanje. Kuvajte dok ne postane gust i odvoji se od ivica šerpe (oko 10–15 minuta).

2. Priprema pržene surutke:
U posebnoj šerpi sipajte litar surutke. Na blagoj vatri, bez poklopca, kuvajte je sve dok se ne zgusne i dobije braon boju. Potrebno je oko 45 minuta do sat vremena. Mešajte s vremena na vreme, naročito pred kraj, da ne zagori.

3. Finalno spajanje:
U tanjir sipajte kačamak, izmrvite beli sir preko, a zatim sve prelijte vrelom, prženom surutkom. Po želji, možete dodati i kašičicu kajmaka.

Zašto je ovaj recept poseban?

Ovaj recept je spoj sirotinjske kuhinje i domišljatosti. Pržena surutka se retko gde danas sprema, jer se industrijski sir pravi drugačije, a domaća surutka se sve manje koristi. Ali ukus koji daje ovom jelu je autentičan, nostalgičan i neponovljiv.

Komentari(0)

Loading