Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka

Kačamak svi znamo – kuvani kukuruzni griz koji se jeo ujutru ili za večeru, često uz sir i kajmak. Ali pržena surutka? E, to je ono što je ovaj recept činilo posebnim i danas gotovo nepoznatim.
Šta je zapravo pržena surutka?
Nakon što se sir napravi, ostaje surutka – tečnost koju su domaćice nekada koristile do poslednje kapi. Umesto da je bacaju, kuvale bi je dugo na tihoj vatri dok se ne zgusne i počne da se karamelizuje. Dobija se gust, zlatno-smeđi preliv, neobičnog ukusa – slano-slatkast, pun mlečnih nota i prirodne slasti. U Homolju su ga zvali i „mlečna karamel masa“ ili jednostavno „mlečna mast“.
Možda vas zanima:

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.
Možda vas zanima:

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.
Možda vas zanima:

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.
Sastojci:
- 2 šolje kukuruznog brašna (krupnije mlevenog)
- 5 šolja vode
- Prstohvat soli
- 200 g domaćeg belog sira
- 1 l surutke
Priprema:
1. Prvo napravite kačamak:
U šerpi zagrejte vodu sa malo soli. Kada proključa, dodajte kukuruzno brašno u tankom mlazu, uz stalno mešanje. Kuvajte dok ne postane gust i odvoji se od ivica šerpe (oko 10–15 minuta).
2. Priprema pržene surutke:
U posebnoj šerpi sipajte litar surutke. Na blagoj vatri, bez poklopca, kuvajte je sve dok se ne zgusne i dobije braon boju. Potrebno je oko 45 minuta do sat vremena. Mešajte s vremena na vreme, naročito pred kraj, da ne zagori.
3. Finalno spajanje:
U tanjir sipajte kačamak, izmrvite beli sir preko, a zatim sve prelijte vrelom, prženom surutkom. Po želji, možete dodati i kašičicu kajmaka.
Zašto je ovaj recept poseban?
Ovaj recept je spoj sirotinjske kuhinje i domišljatosti. Pržena surutka se retko gde danas sprema, jer se industrijski sir pravi drugačije, a domaća surutka se sve manje koristi. Ali ukus koji daje ovom jelu je autentičan, nostalgičan i neponovljiv.

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka

Recept za domaće ćevape: Uz male trikove će biti kao iz restorana
Ideja za nedeljni ručak

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru

Slavica otkrila starinski recept za najbolji pinđur: Njena porodica ga tamani, a obožavaćete ga i vi
Porodica Rokvić i ove godine spremno dočekuje zimu.

TRIKOVI NAJBOLJIH DOMAĆICA: Proverite koliko je jaje staro
Ova brza i jednostavna metoda može vam uštedeti novac, ali i sačuvati zdravlje.
Komentari(0)