Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

Kiseli kupus je jedna od najpopularnijih zimnica na našim prostorima, neizostavan dodatak uz kuvana jela ili pečenje, kao i sastojak nekih obožavanih jela, poput sarme ili podvarka.
Osim što je ukusan, ovaj fermentisan specijalitet prava je riznica hranljivih materija. Bogat je vitaminom C, vitaminom K, vlaknima i probioticima, koji jačaju imunitet i poboljšavaju varenje, što nam je neophodno pred sezonu virusa.
Proces kiseljenja čuva kupus i povećava mu nutritivnu vrednost, a obično ga pravimo u plastičnoj kaci, s mnogo vode i soli. Ukoliko nemate gde da držite tako velike količine i praktičnije vam je da ukiselite kupus u tegli, imamo za vas fenomenalan, brz i jednostavan recept. Da bi dobio lepu žutu boju, slobodno dodajte nekoliko zrna kukuruza, a dozvoljeno je i eksperimentisanje sa začinima.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI RECEPT ZA KISELI KUPUS: Ukusnije čak i od podvarka
Postoji jedno starinsko jelo koje su naše bake često pripremale, ali koje, nažalost, polako pada u zaborav. To je prženi kiseli kupus, koji podseća na podvarak, ali je ipak drugačiji.

MNOGI PRAVE GREŠKU: Rasol se uzima na OVAJ način
Rasol od kiselog kupusa je vekovima prepoznat kao izvor zdravlja, ali mnogi prave veliku grešku kad ga uzimaju.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI RECEPT ZA KISELI KUPUS: Ukusnije čak i od podvarka
Postoji jedno starinsko jelo koje su naše bake često pripremale, ali koje, nažalost, polako pada u zaborav. To je prženi kiseli kupus, koji podseća na podvarak, ali je ipak drugačiji.

MNOGI PRAVE GREŠKU: Rasol se uzima na OVAJ način
Rasol od kiselog kupusa je vekovima prepoznat kao izvor zdravlja, ali mnogi prave veliku grešku kad ga uzimaju.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI RECEPT ZA KISELI KUPUS: Ukusnije čak i od podvarka
Postoji jedno starinsko jelo koje su naše bake često pripremale, ali koje, nažalost, polako pada u zaborav. To je prženi kiseli kupus, koji podseća na podvarak, ali je ipak drugačiji.

MNOGI PRAVE GREŠKU: Rasol se uzima na OVAJ način
Rasol od kiselog kupusa je vekovima prepoznat kao izvor zdravlja, ali mnogi prave veliku grešku kad ga uzimaju.
Ako ga pripremite ovako, može da traje oko dva meseca, a biće sočan, ukusan i superhranljiv!
Sastojci:
jedna glavica kupusa srednje veličine (od oko 1,5 kg)
1,5 kašika soli
biber po ukusu
žalfija po ukusu
Priprema:
S glavice kupusa skinite spoljašnje listove, naročito ako na njima ima vidljivih oštećenja, a potom je dobro operite isecite na četiri dela, pa izrendajte kupus ili ga isecite na tanke trake.
U jednoj velikoj posudi posolite kupus, pa ga izgnječite i dodajte ostale začine po želji, a potom sve lepo promešajte.
Prebacite u pravilno sterilisanu veliku teglu, a potom pritisnite dobro pesnicom. Prelijte tečnošću koja je ostala u posudi u kojoj ste mešali kupus sa začinima.
Jednu malu teglu, dovoljno usku da prođe kroz otvor velike, napunite kamenjem, pa stavite preko kupusa da ga dobro pritisne kako bi on stalno bio ispod nivoa tečnosti.
Prekrijte teglu čistom tkaninom i vežite gumicom, tako da kupus ima vazduha, ali da bude zaštićen od prljavštine i insekata.
Tokom prva 24 sata pritisnite nekoliko puta nadole manju teglu kako bi kupus ispod nje pustio tečnost. Ukoliko nakon tog perioda ne bude dovoljno tečnosti da prekrije kupus, u šolji pomešajte onoliko vode koliko vam je potrebno da ga pokrije s kašičicom soli, pa ponovo pritisnite teglicom.
Ovako pripremljen kupus bi trebalo da se kiseli 3-10 dana, a za to vreme bi trebalo da stoji na tamnom mestu i na sobnoj temperaturi, ne većoj od 23 stepena.
Kad se kupus ukiseli (možete da probate već posle tri dana), zatvorite poklopcem teglu i stavite na hladno mesto, poput podruma, terase ili špajza, a može i u frižider.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.

CENA OVOG JELA U DREVNOJ SRBIJI BILA JE KAO DANAŠNJA ZLATNA POLUGA! Retka srpska poslastica "Manastirka" pravila se samo za BOŽIĆ i SKRIVA VELIKU TAJNU
Tajna starog kolača za koji se nekada moralo štedeti godinu dana: Recept preživeo vekove, a njegova vrednost nije u novcu, već u tri najluksuznija sastojka onog doba.
Komentari(0)