Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza

Kiza R

21:00

Gastronomija 0

Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak

belmuž
Shutterstock

U vojvođanskim selima, posebno u Banatu, nekada nije moglo da prođe jutro bez velikog lonca vrućeg kačamaka i bokala svežeg mleka. Banatski kačamak sa mlekom bio je hranljiv, brz za spremanje i dovoljno jeftin da nahrani celu porodicu. Danas ga retko viđamo, a još ređe spremamo, iako nosi miris detinjstva i toplinu doma.

Kako su ga nekad pravile bake
Kačamak se kuvao u velikom bakarnom ili emajliranom loncu na šporetu na drva. Voda bi proključala, pa bi se u nju polako sipalo krupnije kukuruzno brašno, uz stalno mešanje velikom drvenom kašikom da ne bi bilo grudvica. Kada bi masa postala gusta, jelo bi bilo gotovo.

Poseban način serviranja

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Banatski kačamak se nije sekao nožem – domaćice su ga vadile velikom kašikom, praveći na tanjirima „brda“ kačamaka. Preko njega bi se prelilo vruće, sveže prokuvano mleko, a ponekad i malo pavlake ili kajmaka. Za one koji su voleli slađe, dodavao se i kašičica domaćeg meda.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

kačamak Shutterstock

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

 

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Jelo za radne dane i praznike
Kačamak sa mlekom bio je svakodnevni doručak, ali i omiljeno jelo u dane velikih poljoprivrednih radova. Brzo bi zasitio i davao snagu, što je bilo važno kada se na njivi provodi ceo dan.

Varijacije na temu
U nekim krajevima Banata, u kačamak se dodavalo i malo krompira kuvanog u vodi, da bude mekši i kremastiji. U drugim mestima, mleko se mešalo sa pavlakom i slalo gostima kao znak dobrodošlice.

Zašto vredi vratiti ga na trpezu
Iako ga danas zamenjuju moderni doručci, banatski kačamak sa mlekom je primer kako od tri jednostavna sastojka može nastati jelo koje greje srce. Možda je baš sada pravo vreme da ga ponovo spremimo, miris kukuruza i mleka nas vrati u detinjstvo i podseti na toplinu porodičnog doma.

Komentari(0)

Loading