Makovnjača na vojvođanski način: Najlepša domaća štrudla s makom ostaje sveža 3 dana, a pravi se očas posla

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Vojvodina je poznata kao deo Srbije u kom se dobro jede i može da se pohvali mnogim neodoljivim poslasticama, ali je simbol vojvođanske kuhinje nesumnjivo obožavana štrudla s makom.

makovnjača
Shutterstock

Štrudle su bile jedan od specijaliteta habzburškog dvora i danas su popularne širom sveta, a svakako omiljene na mestima nekadašnje Habzburške monarhije.

Tu spada i naša Vojvodina, u kojoj se odomaćio ovaj neodoljivi kolač od kvasnog testa, a omiljena je, razume se, štrudla s makom.

Sastojci:

Za testo:

2 žumanceta
300 g mekog brašna
1 kocka svežeg kvasca
250 ml toplog mleka
1 kašika šećera
20 g maslaca
prstohvat soli

Za fil:

250 g mlevenog maka
130 ml mleka
1 kašika otopljenog maslaca
150 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
cimet po ukusu
rendana kora limuna

Za posipanje:

šećer u prahu

Priprema:

U malo toplog mleka izmrvite kvasac, dodajte šećer i dobro razmutite. Pospite kašikom brašna i ostavite na toplom da nadođe.
Potom dodajte žumanca, malo soli, otopljen maslac i sve dobro umutite.
Dodajte brašno malo po malo, uz neprestano mešanje kako se ne bi formirale gromuljice.
Zamesite mekano testo, pa ga prebacite na pobrašnjenu površinu i pokrijte providnom folijom.
Za fil. U otopljen maslac u šerpici dodajte mleveni mak, pa stavite da se kratko krčka na tihoj vatri i potom dodajte mleko, malo po malo, sve dok ne dobijete gustinu koju želite. Dodajte šećer, vanilin šećer, rendanu koru limuna i cimet po ukusu, promešajte i ostavite da kuva kratko. Sklonite fil na stranu da se hladi.
Pripremljeno testo premesite, pa podelite na tri dela. Razvucite jednu loptu u oblik pravougaonika, namažite trećinu fila i urolajte, pa ponovite s preostala dva dela testa i nadevom.
Stavite u tepsiju obloženu pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni sve dok ne porumeni.

Po želji možete posuti šećerom u prahu.

@lepotesrbijee POČINJE GOSPOJINSKI POST - Najkraći je, ali IZUZETNO STROG, poštuje OVA PRAVILA!  #lepotesrbije #srbija #post #gosojinskipost #serbia ♬ original sound - LepoteSrbije
domaći sir

Lekovito bilje u siru, mudrost u ukusu: Zanat sa obronaka Srbije

Gastronomija

16:00

1 avgust, 2025

U srpskim krajevima, gde se pašnjaci spajaju s planinskim vetrovima i šumama punim lekovitog bilja, nastaju sirevi koji u sebi nose više od ukusa — oni nose duh predela. Dodavanje aromatičnog i lekovitog bilja u sir nije nova praksa, već povratak starim znanjima, gde se miris i zdravlje susreću u svakom zalogaju.

Komentari(0)

Loading