Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.
Čini se da bez sarme ne možemo da zamislimo nijednu svečanu trpezu tokom zimskih meseci, a svaka domaćica ima neku svoju caku i posebnu recepturu po kojoj priprema ovaj tradicionalni specijalitet.
Ipak, nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično uzburkao strasti na internetu – tada se spremala nešto drugačije nego danas. Ako je verovati ovom receptu, u sarmu je neophodno dodati i jaje!
Baš to je zbunilo mnoge korisnike interneta, koji tvrde da jaje nema šta da traži u sarmi. Drugi, ipak, veruju da je ovo dobar dodatak jer povezuje smesu.
Možda vas zanima:
Ovaj poseban sastojak stavite u sarmu i ukus će vas raspametiti: U Jugoslaviji su je nekada baš ovako pravili
Obično se prave od mlevenog mesa i kiselog kupusa
ZAPRŠKA ZA SARMU PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Kada ih prelijete ovim sosom, osetićete ozbiljnu razliku
Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima.
Možda vas zanima:
Ovaj poseban sastojak stavite u sarmu i ukus će vas raspametiti: U Jugoslaviji su je nekada baš ovako pravili
Obično se prave od mlevenog mesa i kiselog kupusa
ZAPRŠKA ZA SARMU PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Kada ih prelijete ovim sosom, osetićete ozbiljnu razliku
Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima.
Možda vas zanima:
Ovaj poseban sastojak stavite u sarmu i ukus će vas raspametiti: U Jugoslaviji su je nekada baš ovako pravili
Obično se prave od mlevenog mesa i kiselog kupusa
ZAPRŠKA ZA SARMU PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Kada ih prelijete ovim sosom, osetićete ozbiljnu razliku
Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima.
Recept je, inače star više od 70 godina, a objavljen je u „Knjizi za svaku ženu“ iz 1952. koju je izdala Hrvatska seljačka štamparija, a tu ga je pronašao „24sata.hr“. Prenosimo ga u celini.
Potrebni sastojci:
3 glavice kiselog kupusa
1/2 kg iseckane govedine
1/2 kg iseckane svinjetine
4 velike kašike suve slanine iseckane na sitne kocke
2 velike kašike masti
1 glavica sitno iseckanog luka (treba žuto ispeći)
1 celo jaje
1 velika kašika soli
1/2 velike kašike bibera
6 velikih kašika pirinča
Za zapršku:
5 velikih kašika masti
3 velike kašike brašna
1 velika kašika paprike
2 do 3 litra supe od suvog mesa ili vode
iseckani kiseli kupus
2 velike kašike soli
Priprema:
Sve što je nabrojano pod „fil za sarmu“ treba u posudi dobro izmešati. Od svake glavice kupusa listovi se skinu i malo iseku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.
Stavi list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadeva. Sa one strane ruke gde je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, uzmi i zamotaj. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.
Napravi zapršku, zalij je vodom ili supom, dodaj iseckani kupus, posoli, prokuvaj, poređaj sarme preko kupusa, pokrij posudu i kuvaj polagano 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, stavi 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš surutke, dodaj je umesto vode.
Ovakve krofne nikada niste probali: Spremite najmilijima poslasticu kojoj neće odoleti, tope se u ustima
Ovaj recept svideće se mnogima.
TRIKOVI KUVARA ZA PRŽENJE RIBE: Na ovaj način neće upiti ulje
Uz nekoliko jednostavnih smernica prženje ribe će biti lak posao, a rezultat je odličan ukus bez masti na tanjiru
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
DA LI KISELI KUPUS MOŽE DA SE ZAMRZNE? Postoji nekoliko stvari koje treba da znate kako biste sačuvali njegov kvalitet
Zamrzavanje kiselog kupusa je odličan način da ga sačuvate za duže vreme, a sa pravilnim postupkom, možete uživati u njegovom ukusu i van sezone.
SVADBARSKI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Evo kako da spremite tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem (RECEPT)
Svadbarski kupus je tradicionalno jelo kome retko ko može da odoli. Nije težak za pripremu, a ukus mu je bogovski i cela porodica će uživati.
Komentari(0)