Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

sarma iz rerne
Shutterstock

Čini se da bez sarme ne možemo da zamislimo nijednu svečanu trpezu tokom zimskih meseci, a svaka domaćica ima neku svoju caku i posebnu recepturu po kojoj priprema ovaj tradicionalni specijalitet.

Ipak, nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično uzburkao strasti na internetu – tada se spremala nešto drugačije nego danas. Ako je verovati ovom receptu, u sarmu je neophodno dodati i jaje!

Baš to je zbunilo mnoge korisnike interneta, koji tvrde da jaje nema šta da traži u sarmi. Drugi, ipak, veruju da je ovo dobar dodatak jer povezuje smesu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Recept je, inače star više od 70 godina, a objavljen je u „Knjizi za svaku ženu“ iz 1952. koju je izdala Hrvatska seljačka štamparija, a tu ga je pronašao „24sata.hr“. Prenosimo ga u celini.

Potrebni sastojci:

3 glavice kiselog kupusa
1/2 kg iseckane govedine
1/2 kg iseckane svinjetine
4 velike kašike suve slanine iseckane na sitne kocke
2 velike kašike masti
1 glavica sitno iseckanog luka (treba žuto ispeći)
1 celo jaje
1 velika kašika soli
1/2 velike kašike bibera
6 velikih kašika pirinča
Za zapršku:
5 velikih kašika masti
3 velike kašike brašna
1 velika kašika paprike
2 do 3 litra supe od suvog mesa ili vode
iseckani kiseli kupus
2 velike kašike soli

Priprema:

Sve što je nabrojano pod „fil za sarmu“ treba u posudi dobro izmešati. Od svake glavice kupusa listovi se skinu i malo iseku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.

Stavi list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadeva. Sa one strane ruke gde je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, uzmi i zamotaj. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.

Napravi zapršku, zalij je vodom ili supom, dodaj iseckani kupus, posoli, prokuvaj, poređaj sarme preko kupusa, pokrij posudu i kuvaj polagano 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, stavi 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš surutke, dodaj je umesto vode.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading