HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja

Jadranko Žugić

14:00

Gastronomija 0

Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

kiseli krastavčići
Shutterstock

Čačanska regija ima dugu tradiciju proizvodnje izuzetno kvalitetne zimnice. Za razliku od mnogih industrijskih proizvoda koji se kisele brzo, uz pomoć sirćeta, autentični čačanski kiseli krastavci nastaju dugim procesom prirodne fermentacije.

Fermentacija: Probiotik iz tegle

Ključ lekovitosti čačanskih krastavaca je u prirodnoj fermentaciji – kiseljenju u slanoj salamuri, bez dodavanja sirćeta.

Dobre bakterije: Ovim procesom, koji traje nedeljama, razvijaju se laktobacili – iste one "dobre" bakterije koje se nalaze u jogurtu i kiselom mleku. Zato su ovi krastavci prava probiotička bomba.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Varenje: Konzumacija kiselih krastavaca, a posebno rasola (tečnost u kojoj se kisele), pomaže u uspostavljanju zdrave crevne flore, jačanju imuniteta i olakšavanju varenja teške zimske hrane.

Vitamini: Procesom kiseljenja, krastavci zadržavaju i povećavaju nivo vitamina K i A.

Pravi ukus zime: Tradicija sporosti

Tajna tradicionalnog ukusa leži u sporosti. Čačanski proizvođači krastavaca često koriste proverene, domaće sorte i prate stroga pravila: odabir krastavaca iste veličine, dodavanje lista vinove loze i tucanog hrena, i izbegavanje bilo kakve hemije. Ovi krastavci su dokaz da se strpljenje u kuhinji isplati, jer je najzdravija zimnica ona koja se pravi na najstariji, prirodni način.

Komentari(0)

Loading