KIŠA PLJUŠTI, A ĆEVAPI SE OKREĆU Dragačevci ponovo pokazali da su nebeski narod, nevreme im ništa ne može

Izvor: Lepote Srbije

16:00

Manifestacije 0

Samo na jednom mestu u čitavom svetu pravi se hajdučki specijalitet

Lučani
Rina

Da su Srbi veliki gurmani dokazuje i činjenica da su posebnom dragačevskom specijalitetu posvetili i čitavu jednu manifestaciju. "Hajduk fest" u Guči sada je već postao tradicija, a ove godine uprkos jakoj kiši u centru varošice okupilo se nekoliko hiljada ljudi. Dok su jedni pravili čuveni hajdučki ćevap, drugi su se dobro provodili.

- Ove godine u pripremi hajdučkog ćevapa učestvuje devet ekipa, pored domaćih imamo i jednu ekipu koja je stigla iz Poljske kako bi se oprobala u spremanju ovog tradioconalnog specijaliteta", rekla je za RINU Aleksandra Mitrović direktorka TO Dragačevo Guča.

Ovaj specijalitet je dobio naziv po hajducima, jer nisu imali mnogo vremena da spremaju, a trebala im je jaka hrana kako bi imali snage za važne borbe. Hajdučki ćevap je prepoznatljiv najviše u dragačevskom kraju i možda jedino mesto u Srbiji gde se pravi, dok u drugim delovima zemlje gotovo da nisu ni čuli za ovakav gurmanluk. Dragačevac Cane Mišović učestvuje na brojnim kulinarskim manifestacijama, ali takmičenje u Guči ipak nosi posebnu draž.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Uveče sastavimo sve sastojke da bi danas imali za nas, imamo tu našu ekipu tu smo pre svega zbog druženja, a najbolji neka pobedi", kaže Cane Mišović, takmičar.

Najbitniji sastojak je svinjsko meso i to od vrata, a po mogućustvu najbolje je da svinja ima oko 120 kilograma.
"Meso spremamo tako što ga pacujemo prethodnog dana, tačnije stavljamo u začine sa uljem, soli, biberom i alevom paprikom i ostavljamo ga da leži pa potpuno hladnoj temperaturi. Nakon toga valjamo ga u smesu koja se sastoji od projinog i pšeničnog brašna, aleve paprike i dodatnog bibera. Kači se na mangalo gde se okreće na jakoj vatri i tu se pokazuje sva veština majstora da ispeče dobro i da ne sagori. Spremanje hajdučkog ćevapa je jako jednostavno što se tiče i sastojaka i nije potrebno puno vremena, a ukus je neponovljiv", dodaje ovaj iskusni Dragačevac.

Takmičari iz Poljske svojim učešćem potvrdili su da turisti iz svih krajeva svega vole dragačevsku varošicu tokom cele godine.

"Videli smo na instagramu najavu za ovu manifestaciju i došli smo da se oprobamo, ali ipak kuvamo i naš poljski specijalitet za svaki slučaj", rekao je Martin Hakuša.

Da i ova manifestacija u Guči ne može da prođe bez zvuka trube pobrinuli su se orkestari Dejana Jevđića, Marka Gligorijevića i Dragana Pavlovića.

"Guča je mesto u kojima nas obuzmu posebne emocije, ovde se uvek setimo nekih svojih početaka koji su bili pre više od 20 godina. Hajdučki ćevap još nisam probao, ali verujem da je i om vrhunski", rekao je majstor trube Dejan Jevđić.

Sve posetioce večeras od 20 časova na bini Kulturnog centra očekuje koncert Ane Bekute.

- Kada dodjete u Guču vama je provod u najavi. Zbog toga ne propustamo ni jedan dan godišnjeg odmora, koji sam more zamenio dolaskom na zvuke trube gde u Guči najbolje zvuče i komad hajduckog cepava koji Dragacevci najbolje spremaju - kazao je za RINU Miloš Nemanjić iz Uba.

krompir

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan

Manifestacije

11:00

31 maj, 2025

Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

pršuta

Nisu samo maline - i zlatiborska pršuta je pravi srpski brend: Ovo selo je prestonica suvomesnatih proizvoda, još jedna čuvena "Pršutijada" zakazana u Mačkatu

Manifestacije

16:00

16 januar, 2025

Ovogodišnja čuvena i tradicionalna Pršutijada u zlatiborskom selu Mačkat biće održana od 14. do 16. februara u porti crkve Svetog Proroka Ilije . Zlatiborska Pršutijada datira od 2001. godine kada je u crkvenom domu u Mačkatu održana izložba na prvom Sajmu užičke pršute kako je tada manifestacija nazvana, da bi kasnije dobila sadašnji popularni naziv.

Komentari(0)

Loading