DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus

Izvor: Kiza Rock

14:00

Gastronomija 0

Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.

kiseli kupus
Shutterstock

Ukoliko volite kiselo povrće, turšija je odličan izbor, a kako jedan od glavnih izvora vitamina C tokom zime može da posluži i kiseli kupus.

Ipak, važno je znati kako ga pravilno ukiseliti, kako ga sačuvati što duže tokom zime i koliko mu treba da se ukiseli u buretu, tako da stigne baš onda kada je potrebno.

Za fermentaciju kiselog kupusa u procesu kiseljenja obično je potrebno i do četiri nedelje, pa ako niste uspeli da ga pripremite na vreme u oktobru i novembru možete proces započeti i sada, kako bi do kraja decembra i početkom januara imali ukusan kiseli kupus.

Ukoliko želite da ga duže sačuvate, a primetite da se stvara cvet i da će kupus da se pokvari u bure dodajte vinobran i tim ćete preseći proces fermentacije. Tako ga možete sačuvati gotovo tokom cele zime i u njegovom ukusu uživati sve do ranog proleća.

(Informer.rs)

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading