PETROVAČKA BASA Kajmak i sir kuću drže, a ovaj domaći skorup je omiljeni namaz Vojvođana koji možete napraviti sami
Sirni namaz koji Vojvođani mnogo vole.

Najčešće se upotrebljava kao sirni namaz. Smatra se specijalitetom Like, Bosanske Krajine i Vojvodine.
Neujednačenost receptura potvrđuje široko geografsko područje proizvodnje base sa različitim tradicionalnim obeležjima i karakteristikama proizvodnje. Ovaj sir poreklo vuče čak sa planine Kavkaz.
Tajna ovog namaza je ispaša goveda.
Možda vas zanima:

Misteriozni kamen u Vojvodini – veruje se da donosi sreću, ali samo ako ga dotaknete u ponoć
U jednom malom vojvođanskom selu, na sred poljane, nalazi se kamen za koji meštani tvrde da ima čudotvornu moć. Veruje se da donosi sreću, ali samo onima koji ga dotaknu tačno u ponoć. Da li je u pitanju narodno verovanje ili postoji nešto više u ovoj neobičnoj priči?

Vojvođanski paprikaš sa rezancima je pravo starinsko zimsko jelo na kašiku: Ručak koji se ne zaboravlja
Naš današnji predlog za ručak je vojvođanski specijalitet - paprikaš sa rezancima
Možda vas zanima:

Misteriozni kamen u Vojvodini – veruje se da donosi sreću, ali samo ako ga dotaknete u ponoć
U jednom malom vojvođanskom selu, na sred poljane, nalazi se kamen za koji meštani tvrde da ima čudotvornu moć. Veruje se da donosi sreću, ali samo onima koji ga dotaknu tačno u ponoć. Da li je u pitanju narodno verovanje ili postoji nešto više u ovoj neobičnoj priči?

Vojvođanski paprikaš sa rezancima je pravo starinsko zimsko jelo na kašiku: Ručak koji se ne zaboravlja
Naš današnji predlog za ručak je vojvođanski specijalitet - paprikaš sa rezancima
Možda vas zanima:

Misteriozni kamen u Vojvodini – veruje se da donosi sreću, ali samo ako ga dotaknete u ponoć
U jednom malom vojvođanskom selu, na sred poljane, nalazi se kamen za koji meštani tvrde da ima čudotvornu moć. Veruje se da donosi sreću, ali samo onima koji ga dotaknu tačno u ponoć. Da li je u pitanju narodno verovanje ili postoji nešto više u ovoj neobičnoj priči?

Vojvođanski paprikaš sa rezancima je pravo starinsko zimsko jelo na kašiku: Ručak koji se ne zaboravlja
Naš današnji predlog za ručak je vojvođanski specijalitet - paprikaš sa rezancima
Bas se tradicionalno deli na tri tipa:
posni bas, napravljen od obranog mleka;
(standardni) bas, napravljen od obranog i punomasnog mleka;
mešani bas, napravljen od mešavine standardnog basa i kajmaka.
U današnje vreme, komercijalna proizvodnja base u Ličko-senjskoj županiji se odvija uglavnom u okviru malih seoskih gazdinstava. U Bosanskoj Krajini proizvodnja je zastupljena u okolini Bosanskog Petrovca, u manjem broju je zastupljena i kod nekih proizvođača u Vojvodini.
Priprema:
Uglavnom se priprema od kravljeg, a ređe od kozijeg i ovčijeg mleka.
Proizvodnja sira se mahom odvija u kućnoj radinosti, i način pripreme može varirati kako od mesta do mesta, tako i od domaćinstva do domaćinstva. Varijacije u pripremi se ne zaustavljaju samo pri tehnologiji izrade, već i kod sirovina koje se koriste prilikom izrade.
Receptura
Prema terenskim istraživanjima sprovedenim 1974. u okolini Vrhovine i Otačca, receptura za pripremu ličke base je bila sledeća:
Sveže pomuženo mleko se procedi kroz čistu gazu, a zatim se kuva 15 minuta na laganoj vatri.
Šerpa se sklanja sa šporeta dok se temperatura mleka ne spusti na 45 stepeni.
Nakon toga, uklanja se skorup (kajmak) sa površine.
Mleko se preliva u posudu koja se obično koristi za sirenje base, i dodaje mu se kiselo mleko od prethodnog dana. Odnos je 1/2 supene kašike kiselog mleka na 1 litar mleka.
Mleko se dobro promeša, a zatim lonac poklopi i prekrije čistom krpom i ostavi na toplom mestu (pored šporeta).
Nakon 4-5 sati, dolazi do zgrušavanja mleka, nakon čega se ono premešta u hladnu prostoriju kako bi se ohladilo.
Ohlađeno mleko se prebacuje u čistu lanenu krpu, kroz koju se cedi surutka narednih 18 sati.
Dobijeni meki sir se meša sa skorupom i soli po želji, nakon čega se dodaci dobro promešaju sa dobijenim sirom.
Dragan Torbica, izmišljeni lik iz TV serije Državni posao, veliki je ljubitelj ove hrane i često se u toj seriji spominje u kontekstu krajiškoga specijaliteta.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)