PETROVAČKA BASA Kajmak i sir kuću drže, a ovaj domaći skorup je omiljeni namaz Vojvođana koji možete napraviti sami
Sirni namaz koji Vojvođani mnogo vole.

Najčešće se upotrebljava kao sirni namaz. Smatra se specijalitetom Like, Bosanske Krajine i Vojvodine.
Neujednačenost receptura potvrđuje široko geografsko područje proizvodnje base sa različitim tradicionalnim obeležjima i karakteristikama proizvodnje. Ovaj sir poreklo vuče čak sa planine Kavkaz.
Tajna ovog namaza je ispaša goveda.
Možda vas zanima:

Kako se sprema belo meso u kajmaku:kafanski specijalitet koji miriše na Srbiju
Na prvi pogled – obična šnicla od belog mesa. Ali kada se utopi u sloj kajmaka i zapeče u rerni, nastaje pravo uživanje. Belo meso u kajmaku je jedno od onih jela koja su od domaćih kuhinja i kafana stigla do statusa gastronomskog simbola, naročito u Šumadiji, na Zlatiboru i u Vojvodini.

“Pojilo” – običaj iz Vojvodine koji povezuje komšije i jača zajedništvo
Zaboravljena tradicija okupljanja koja je bila srce sela
Možda vas zanima:

Kako se sprema belo meso u kajmaku:kafanski specijalitet koji miriše na Srbiju
Na prvi pogled – obična šnicla od belog mesa. Ali kada se utopi u sloj kajmaka i zapeče u rerni, nastaje pravo uživanje. Belo meso u kajmaku je jedno od onih jela koja su od domaćih kuhinja i kafana stigla do statusa gastronomskog simbola, naročito u Šumadiji, na Zlatiboru i u Vojvodini.

“Pojilo” – običaj iz Vojvodine koji povezuje komšije i jača zajedništvo
Zaboravljena tradicija okupljanja koja je bila srce sela
Možda vas zanima:

Kako se sprema belo meso u kajmaku:kafanski specijalitet koji miriše na Srbiju
Na prvi pogled – obična šnicla od belog mesa. Ali kada se utopi u sloj kajmaka i zapeče u rerni, nastaje pravo uživanje. Belo meso u kajmaku je jedno od onih jela koja su od domaćih kuhinja i kafana stigla do statusa gastronomskog simbola, naročito u Šumadiji, na Zlatiboru i u Vojvodini.

“Pojilo” – običaj iz Vojvodine koji povezuje komšije i jača zajedništvo
Zaboravljena tradicija okupljanja koja je bila srce sela
Bas se tradicionalno deli na tri tipa:
posni bas, napravljen od obranog mleka;
(standardni) bas, napravljen od obranog i punomasnog mleka;
mešani bas, napravljen od mešavine standardnog basa i kajmaka.
U današnje vreme, komercijalna proizvodnja base u Ličko-senjskoj županiji se odvija uglavnom u okviru malih seoskih gazdinstava. U Bosanskoj Krajini proizvodnja je zastupljena u okolini Bosanskog Petrovca, u manjem broju je zastupljena i kod nekih proizvođača u Vojvodini.
Priprema:
Uglavnom se priprema od kravljeg, a ređe od kozijeg i ovčijeg mleka.
Proizvodnja sira se mahom odvija u kućnoj radinosti, i način pripreme može varirati kako od mesta do mesta, tako i od domaćinstva do domaćinstva. Varijacije u pripremi se ne zaustavljaju samo pri tehnologiji izrade, već i kod sirovina koje se koriste prilikom izrade.
Receptura
Prema terenskim istraživanjima sprovedenim 1974. u okolini Vrhovine i Otačca, receptura za pripremu ličke base je bila sledeća:
Sveže pomuženo mleko se procedi kroz čistu gazu, a zatim se kuva 15 minuta na laganoj vatri.
Šerpa se sklanja sa šporeta dok se temperatura mleka ne spusti na 45 stepeni.
Nakon toga, uklanja se skorup (kajmak) sa površine.
Mleko se preliva u posudu koja se obično koristi za sirenje base, i dodaje mu se kiselo mleko od prethodnog dana. Odnos je 1/2 supene kašike kiselog mleka na 1 litar mleka.
Mleko se dobro promeša, a zatim lonac poklopi i prekrije čistom krpom i ostavi na toplom mestu (pored šporeta).
Nakon 4-5 sati, dolazi do zgrušavanja mleka, nakon čega se ono premešta u hladnu prostoriju kako bi se ohladilo.
Ohlađeno mleko se prebacuje u čistu lanenu krpu, kroz koju se cedi surutka narednih 18 sati.
Dobijeni meki sir se meša sa skorupom i soli po želji, nakon čega se dodaci dobro promešaju sa dobijenim sirom.
Dragan Torbica, izmišljeni lik iz TV serije Državni posao, veliki je ljubitelj ove hrane i često se u toj seriji spominje u kontekstu krajiškoga specijaliteta.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.
Komentari(0)