TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus

Jadranko Žugić

12:00

Gastronomija 0

Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.

kiseli kupus
Shutterstock

Tačan odnos omogućava da se razvije idealan rastvor (rasol) za vaš kupus. Veoma je jednostavno kada pravite veću količinu, dovoljno je primeniti jednu univerzalnu meru.

Kada pripremate domaći kiseli kupus, ključno je da pogodite pravilan odnos soli i vode. Za 10 litara vode, idealna količina je 400 grama soli. Ova mera omogućava stabilno kiseljenje, dobru aromu i pravilno formiranje rasola.

Ako pripremate veću količinu, jednostavno proporcionalno uvećajte količinu soli. Na primer, za 20 litara vode potrebno je 800 g soli. Preporučuje se da koristite krupnu morsku so, jer se ravnomerno rastvara i daje najbolji rezultat pre nego što nalijete vodu u bure.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pored osnovnog recepta, kvalitet i ukus kiselog kupusa možete dodatno poboljšati sledećim dodacima:

  • Ren – ubrzava kiseljenje i održava kupus čvrstim
  • Kukuruz u zrnu – daje finu žućkastu boju i poboljšava izgled kupusa
  • Ljuta paprika – za one koji vole lagano pikantnu aromu
  • Lovorov list – obogaćuje ukus i daje prijatnu aromu

Kiseli kupus je i nutritivno bogat: sadrži obilje vitamina C, B-grupe, vitamina K, kao i minerala poput kalcijuma, fosfora, magnezijuma, kalijuma i gvožđa. Zbog toga je savršen dodatak zimskom meniju.

Komentari(0)

Loading