Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.
Proces proizvodnje
Za peglanu kobasicu bira se čisto, posno meso – goveđe, ovčije ili kozje – potpuno očišćeno od masnoće, loja i žilica. Meso se samelje ili sitno isecka i zatim začini solju, belim lukom, crnim biberom i paprikom. Važno je da se ne dodaje voda niti bilo kakvi aditivi.
Ovako pripremljena smesa puni se u deblja svinjska ili juneća creva i vezuje u obliku potkovice. Nakon toga kobasice se ostavljaju da vise u hladnim prostorijama sa prirodnom promajom, na temperaturi od –5 do +4 stepena.
Možda vas zanima:
Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje
Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.
Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.
Možda vas zanima:
Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje
Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.
Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.
Možda vas zanima:
Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje
Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.
Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.
Već drugog dana počinje prvi čin posebnog postupka – peglanje. Tradicionalno se koristila drvena oklagija, a danas se najčešće pegla staklenom flašom. Flaša se često puni toplom vodom kako bi se kobasica zagrejala i lakše oblikovala. Peglanje se ponavlja na svaka dva do tri dana. Njime se istiskuje višak vlage i vazduha, pa kobasica postaje čvrsta, ravna i dobija svoj prepoznatljiv oblik.
Tokom mesec dana, a ponekad i duže, kobasice se suše i zru. Važno je da se redovno rotiraju, kako bi sve bile ravnomerno izložene hladnoći i vazduhu. Kada dobiju tamnocrvenu boju, tvrdu strukturu i bogat miris, smatra se da su gotove.
Shutterstock
Receptura za peglanu kobasicu
- Meso: 100% čisto, posno (goveđe, ovčije ili kozje) – bez loja i žilica
- So: oko 2% u odnosu na masu mesa
- Paprika: ukupno oko 2% (1,7% slatke i 0,3% ljute)
- Beli luk: oko 1%
- Biber (crni i/ili beli): do 1%
- Creva: deblja svinjska ili juneća
Smesa se ne razređuje vodom, puni se u creva, suši i pegla do konačne zrelosti. Seče se na listiće pod uglom, gotovo providne, kako bi se osetila puna aroma.
Shutterstock
Tajne ukusa
Prava peglana kobasica ima specifičan ukus: pikantna je, ali ne previše ljuta, zahvaljujući savršenom balansu slatke i ljute paprike. Seče se na tanke listiće, gotovo providne, i to pod uglom kako bi se oslobodile arome. Njen ukus je jak i pun, pa se jede polako, uz hleb, sir i dobro vino ili rakiju.
Kulturni značaj i manifestacija
Peglana kobasica nije samo hrana, već i deo identiteta Pirota. U njen čast svake godine se održava manifestacija „Dani peglane kobasice“, koja okuplja proizvođače i gurmane iz cele Srbije i inostranstva. To je prilika da se proba ovaj specijalitet, ali i da se doživi gostoljublje pirotskog kraja.
Zanimljivosti i anegdote
Kaže se da je pravi majstor onaj koji uspe da ispegla kobasicu da bude tanka, a da ne pukne. Nekada se čuvala kao dragocenost i vadila iz ostava samo za praznike i posebne goste. Danas je postala delikates koji se poklanja kao suvenir i nosi kao simbol Pirota.
Uštipci bez kapi ulja, spolja hrskavi, a unutra meki: Domaćice, odmah zapišite recept, ovo ćete tamaniti
Ukus je jednako dobar kao i kad ih spremamo na ulju.
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Starinsko jelo iz Vojvodine spremno za pola sata: Potrebna su vam samo 4 sastojka, odlična ideja za ručak
To je jelo koje je nekada bilo izuzetno popularno, a danas smo ga nekako zaboravili.
Kuvana bundeva s medom: Zaboravljena poslastica za sredinu posta
Nekada je miris kuvanog bundeve s medom značio da je jesen stigla do tiših dana. Danas je ovo jednostavno jelo savršeno za one koji poste, ali ne žele da se odreknu toplog ukusa detinjstva
Ovo je najbolji posni ručak na kašiku! Kad ga probate, zaboravite da NEMA MESA, evo u čemu je tajna
Tajna je u dugom dinstanju luka, paprike i šargarepe, što daje slatkoću i dubinu
Komentari(0)