Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga

Jadranko Žugić

18:00

Gastronomija 0

Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

duvan čvarci
Shutterstock

Kako su nastali i zašto se tako zovu

Duvan čvarci potiču iz užičkog kraja, gde su nastali kao način da se iskoriste sitni komadi svinjske masti i mesa nakon svinjokolja. Ti delovi su se dugo i strpljivo pržili na tihoj vatri dok se potpuno ne isuše i ne postanu hrskavi. Kada bi se ocedili i izmrvili, dobijali su izgled tankih, suvih vlakana. Upravo zbog tog izgleda, koji podseća na rasute listove duvana, u narodu su dobili naziv „duvan čvarci“.

Proces proizvodnje

Možda vas zanima:

manastir Rujan

Ovde je odštampana prva knjiga u Srbiji: Samouki monah Teodosije na 250 drvenih ploča uspeo je da izrezbari slova za nezaborav

Kultura

12:00

24 novembar, 2025

U vreme modernih tehnologija i brzog pisanja, slanja i štampanja poruka na mnoštvu aplikacija teško je i zamisliti koliko je nekada davno bilo teško bilo šta napisati, a tek odštampati. Malo je onih koji znaju da je prva knjiga u Srbiji odštampana davne 1537 godine u manastiru Rujan nadomak Užica i to zahvaljujući upornosti i požrtvovavnosti samoukog monaha Teodosija koji je želeo da Božije reči ostanu zabeležene i opstanu vekovima. Čuveno Rujansko Četvorojevanđelje je zapravo prva knjiga štampana u Srbiji.

Živkovića vrelo

Izgrađena u doba kraljevine, ovo je jedna od najstarijih fabrika vode u Srbiji: Sa Živkovića vrela Užičani i posle devet decenija dobijaju pijaću vodu - "penzija" se ne nazire

Aktuelno

16:00

9 novembar, 2025

U brdima iznad Užica, još za vreme kraljevine, 1938. godine izgrađena je fabrika vode Živkovića vrelo na Jelića Polju koja do današnjih dana gasi žeđ meštana grada na Đetinji. Posle skoro devet decenija, ovaj izvor je i dalje u funkciji, a njegova „penzija“ se po svemu sudeći još uvek ne nazire.

Možda vas zanima:

manastir Rujan

Ovde je odštampana prva knjiga u Srbiji: Samouki monah Teodosije na 250 drvenih ploča uspeo je da izrezbari slova za nezaborav

Kultura

12:00

24 novembar, 2025

U vreme modernih tehnologija i brzog pisanja, slanja i štampanja poruka na mnoštvu aplikacija teško je i zamisliti koliko je nekada davno bilo teško bilo šta napisati, a tek odštampati. Malo je onih koji znaju da je prva knjiga u Srbiji odštampana davne 1537 godine u manastiru Rujan nadomak Užica i to zahvaljujući upornosti i požrtvovavnosti samoukog monaha Teodosija koji je želeo da Božije reči ostanu zabeležene i opstanu vekovima. Čuveno Rujansko Četvorojevanđelje je zapravo prva knjiga štampana u Srbiji.

Živkovića vrelo

Izgrađena u doba kraljevine, ovo je jedna od najstarijih fabrika vode u Srbiji: Sa Živkovića vrela Užičani i posle devet decenija dobijaju pijaću vodu - "penzija" se ne nazire

Aktuelno

16:00

9 novembar, 2025

U brdima iznad Užica, još za vreme kraljevine, 1938. godine izgrađena je fabrika vode Živkovića vrelo na Jelića Polju koja do današnjih dana gasi žeđ meštana grada na Đetinji. Posle skoro devet decenija, ovaj izvor je i dalje u funkciji, a njegova „penzija“ se po svemu sudeći još uvek ne nazire.

Možda vas zanima:

manastir Rujan

Ovde je odštampana prva knjiga u Srbiji: Samouki monah Teodosije na 250 drvenih ploča uspeo je da izrezbari slova za nezaborav

Kultura

12:00

24 novembar, 2025

U vreme modernih tehnologija i brzog pisanja, slanja i štampanja poruka na mnoštvu aplikacija teško je i zamisliti koliko je nekada davno bilo teško bilo šta napisati, a tek odštampati. Malo je onih koji znaju da je prva knjiga u Srbiji odštampana davne 1537 godine u manastiru Rujan nadomak Užica i to zahvaljujući upornosti i požrtvovavnosti samoukog monaha Teodosija koji je želeo da Božije reči ostanu zabeležene i opstanu vekovima. Čuveno Rujansko Četvorojevanđelje je zapravo prva knjiga štampana u Srbiji.

Živkovića vrelo

Izgrađena u doba kraljevine, ovo je jedna od najstarijih fabrika vode u Srbiji: Sa Živkovića vrela Užičani i posle devet decenija dobijaju pijaću vodu - "penzija" se ne nazire

Aktuelno

16:00

9 novembar, 2025

U brdima iznad Užica, još za vreme kraljevine, 1938. godine izgrađena je fabrika vode Živkovića vrelo na Jelića Polju koja do današnjih dana gasi žeđ meštana grada na Đetinji. Posle skoro devet decenija, ovaj izvor je i dalje u funkciji, a njegova „penzija“ se po svemu sudeći još uvek ne nazire.

Tradicionalni način pravljenja duvan čvaraka zahteva strpljenje i veštinu:

  • Izbor mesa i masti – koristi se svinjska slanina sa mesom, koja se seče na komade.

  • Topljenje na vatri – komadi se dugo prže na tihoj vatri, uz stalno mešanje, sve dok ne puste mast i ne postanu suvi.

  • Ceđenje i sušenje – višak masnoće se odvaja, a čvarci se nastavljaju pržiti na slaboj vatri da postanu hrskavi.

  • Mrvljenje – na kraju se ručno usitnjavaju ili lome, tako da dobiju oblik sitnih listića sličnih duvanu.

  • Čuvanje – gotovi čvarci hlade se i čuvaju u suvim posudama ili platnenim kesama, van vlage, što im obezbeđuje dug vek trajanja.

Ovaj proces daje čvarcima specifičnu teksturu i ukus, zbog kojih se razlikuju od svih drugih.

Poreklo i tradicija

Duvan čvarci su brzo postali omiljeni među domaćinima i putnicima. Osim što su ukusni, imali su i praktičnu svrhu – dugo su trajali i lako su se nosili na put ili u polje. Danas se i dalje najviše vezuju za zapadnu Srbiju, a Užice je njihova neprikosnovena prestonica.

Zaštićen specijalitet

Duvan čvarci su 2005. godine dobili status proizvoda sa geografskim poreklom, čime je potvrđena njihova posebnost i tradicija. Time su se svrstali među srpske gastronomske brendove, rame uz rame sa sjeničkim sirom i futoškim kupusom.

proja Shutterstock
 

Kako se jedu?

Najbolje prijaju uz vruću proju, domaći hleb i kiselo mleko, ali se sve češće koriste i u modernoj kuhinji – kao dodatak salatama ili predjelo uz rakiju. Ipak, u užičkom kraju veruju da se duvan čvarci najbolje jedu onako kako su ih jeli stari – prstima, direktno iz krpe ili papirne kese.

Komentari(0)

Loading