NEMATERIJALNO KULTURNO NASLEĐE Kremasti mlečni proizvod sa očaravajućim mirisom i ukusom, njegovo visočanstvo srpski KAJMAK

Jelena Vamović

15:00

Gastronomija 0

Kajmak je nezamenljiv sastojak brojnih tradicionalnih srpskih specijaliteta.

NEMATERIJALNO KULTURNO NASLEĐE Kremasti mlečni proizvod sa očaravajućim mirisom i ukusom, njegovo visočanstvo srpski KAJMAK
shutterstock

 

Gusti kremasti mlečni proizvod sa očaravajućim mirisom i ukusom, napravljen od svežeg kravljeg mleka aktiviraće sva vaša čula pri prvom zalogaju.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

On može biti  mlađi ili stariji i slaniji. U srpskoj kuhinji kajmak se koristi kao jednostavan prilog uz tradicionalne specijalitete, uz ćevape, roštilj, palentu, proju, kao i obavezni sastojak svih specijaliteta – Karađorđeva šnicla ili komplet lepinja.

shutterstock

 

Poslužuje se za doručak i večeru kao užitak jer se odlično slaže sa svime, ali nemojte se iznenaditi kada u svakoj kafani  dobijete ćevape ili bilo koju drugu vrstu mesa koja se služi „na kajmaku“. Ipak, ima mnogo bolji ukus ako slučajno dobijemo priliku da ga isprobamo negde u planinskim predelima Srbije, na tradicionalnoj farmi ili u etno selu, gde pašnjaci uvek mirišu sveže.

shutterstock

 

Kajmak sa teritorije Zapadne Srbije, posebno Kraljeva,  proglašen je za nematerijalno kulturno nasleđe, te je upisan u  Nacionalni registar kao proizvod osobenih svojstava i načina proizvodnje.

Vekovima se kajmak u domaćinstvima pravi po istim receptima. Postoji verovanje da se kajmak, kao i svi drugi srpski specijaliteti, ne može proizvoditi u fabrici, zadržavajući istovremeno svoj jedinstveni ukus i boju. Međutim, ima nešto u tim mirisnim pašnjacima, blagoj klimi i posvećenosti srpskih seljaka kada je u pitanju priprema ove jedinstvene poslastice.

Postupak pravljenja kajmake zapravo nije toliko komplikovan, ali najbolji proizvođači kažu da je tajna u dobrom mleku i činjenici da znaju tačno koliko treba kajmaku ostaviti da sazri, bilo da su u pitanju sati ili dani.

shutterstock

Komentari(0)

Loading