NEMATERIJALNO KULTURNO NASLEĐE Kremasti mlečni proizvod sa očaravajućim mirisom i ukusom, njegovo visočanstvo srpski KAJMAK
Kajmak je nezamenljiv sastojak brojnih tradicionalnih srpskih specijaliteta.

Gusti kremasti mlečni proizvod sa očaravajućim mirisom i ukusom, napravljen od svežeg kravljeg mleka aktiviraće sva vaša čula pri prvom zalogaju.

shutterstock
Možda vas zanima:

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje

TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
Možda vas zanima:

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje

TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
On može biti mlađi ili stariji i slaniji. U srpskoj kuhinji kajmak se koristi kao jednostavan prilog uz tradicionalne specijalitete, uz ćevape, roštilj, palentu, proju, kao i obavezni sastojak svih specijaliteta – Karađorđeva šnicla ili komplet lepinja.

shutterstock
Poslužuje se za doručak i večeru kao užitak jer se odlično slaže sa svime, ali nemojte se iznenaditi kada u svakoj kafani dobijete ćevape ili bilo koju drugu vrstu mesa koja se služi „na kajmaku“. Ipak, ima mnogo bolji ukus ako slučajno dobijemo priliku da ga isprobamo negde u planinskim predelima Srbije, na tradicionalnoj farmi ili u etno selu, gde pašnjaci uvek mirišu sveže.

shutterstock
Kajmak sa teritorije Zapadne Srbije, posebno Kraljeva, proglašen je za nematerijalno kulturno nasleđe, te je upisan u Nacionalni registar kao proizvod osobenih svojstava i načina proizvodnje.
Vekovima se kajmak u domaćinstvima pravi po istim receptima. Postoji verovanje da se kajmak, kao i svi drugi srpski specijaliteti, ne može proizvoditi u fabrici, zadržavajući istovremeno svoj jedinstveni ukus i boju. Međutim, ima nešto u tim mirisnim pašnjacima, blagoj klimi i posvećenosti srpskih seljaka kada je u pitanju priprema ove jedinstvene poslastice.
Postupak pravljenja kajmake zapravo nije toliko komplikovan, ali najbolji proizvođači kažu da je tajna u dobrom mleku i činjenici da znaju tačno koliko treba kajmaku ostaviti da sazri, bilo da su u pitanju sati ili dani.

shutterstock

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka

NAJSTARIJI SRPSKI POSNI KOLAČ, NA KOJI SU MNOGI ZABORAVILI: Potrebne su vam samo JABUKE i OVO (RECEPT)
Pita sa jabukama je stari recept za brzu i ukusnu poslasticu
Komentari(0)