NEMATERIJALNO KULTURNO NASLEĐE Kremasti mlečni proizvod sa očaravajućim mirisom i ukusom, njegovo visočanstvo srpski KAJMAK
Kajmak je nezamenljiv sastojak brojnih tradicionalnih srpskih specijaliteta.

Gusti kremasti mlečni proizvod sa očaravajućim mirisom i ukusom, napravljen od svežeg kravljeg mleka aktiviraće sva vaša čula pri prvom zalogaju.

shutterstock
Možda vas zanima:

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje

TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
Možda vas zanima:

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje

TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
On može biti mlađi ili stariji i slaniji. U srpskoj kuhinji kajmak se koristi kao jednostavan prilog uz tradicionalne specijalitete, uz ćevape, roštilj, palentu, proju, kao i obavezni sastojak svih specijaliteta – Karađorđeva šnicla ili komplet lepinja.

shutterstock
Poslužuje se za doručak i večeru kao užitak jer se odlično slaže sa svime, ali nemojte se iznenaditi kada u svakoj kafani dobijete ćevape ili bilo koju drugu vrstu mesa koja se služi „na kajmaku“. Ipak, ima mnogo bolji ukus ako slučajno dobijemo priliku da ga isprobamo negde u planinskim predelima Srbije, na tradicionalnoj farmi ili u etno selu, gde pašnjaci uvek mirišu sveže.

shutterstock
Kajmak sa teritorije Zapadne Srbije, posebno Kraljeva, proglašen je za nematerijalno kulturno nasleđe, te je upisan u Nacionalni registar kao proizvod osobenih svojstava i načina proizvodnje.
Vekovima se kajmak u domaćinstvima pravi po istim receptima. Postoji verovanje da se kajmak, kao i svi drugi srpski specijaliteti, ne može proizvoditi u fabrici, zadržavajući istovremeno svoj jedinstveni ukus i boju. Međutim, ima nešto u tim mirisnim pašnjacima, blagoj klimi i posvećenosti srpskih seljaka kada je u pitanju priprema ove jedinstvene poslastice.
Postupak pravljenja kajmake zapravo nije toliko komplikovan, ali najbolji proizvođači kažu da je tajna u dobrom mleku i činjenici da znaju tačno koliko treba kajmaku ostaviti da sazri, bilo da su u pitanju sati ili dani.

shutterstock

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.
Komentari(0)