NEMATERIJALNO KULTURNO NASLEĐE Kremasti mlečni proizvod sa očaravajućim mirisom i ukusom, njegovo visočanstvo srpski KAJMAK
Kajmak je nezamenljiv sastojak brojnih tradicionalnih srpskih specijaliteta.

Gusti kremasti mlečni proizvod sa očaravajućim mirisom i ukusom, napravljen od svežeg kravljeg mleka aktiviraće sva vaša čula pri prvom zalogaju.

shutterstock
Možda vas zanima:

TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
On može biti mlađi ili stariji i slaniji. U srpskoj kuhinji kajmak se koristi kao jednostavan prilog uz tradicionalne specijalitete, uz ćevape, roštilj, palentu, proju, kao i obavezni sastojak svih specijaliteta – Karađorđeva šnicla ili komplet lepinja.

shutterstock
Poslužuje se za doručak i večeru kao užitak jer se odlično slaže sa svime, ali nemojte se iznenaditi kada u svakoj kafani dobijete ćevape ili bilo koju drugu vrstu mesa koja se služi „na kajmaku“. Ipak, ima mnogo bolji ukus ako slučajno dobijemo priliku da ga isprobamo negde u planinskim predelima Srbije, na tradicionalnoj farmi ili u etno selu, gde pašnjaci uvek mirišu sveže.

shutterstock
Kajmak sa teritorije Zapadne Srbije, posebno Kraljeva, proglašen je za nematerijalno kulturno nasleđe, te je upisan u Nacionalni registar kao proizvod osobenih svojstava i načina proizvodnje.
Vekovima se kajmak u domaćinstvima pravi po istim receptima. Postoji verovanje da se kajmak, kao i svi drugi srpski specijaliteti, ne može proizvoditi u fabrici, zadržavajući istovremeno svoj jedinstveni ukus i boju. Međutim, ima nešto u tim mirisnim pašnjacima, blagoj klimi i posvećenosti srpskih seljaka kada je u pitanju priprema ove jedinstvene poslastice.
Postupak pravljenja kajmake zapravo nije toliko komplikovan, ali najbolji proizvođači kažu da je tajna u dobrom mleku i činjenici da znaju tačno koliko treba kajmaku ostaviti da sazri, bilo da su u pitanju sati ili dani.

shutterstock

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)