TRAVAR OTKRIVA RECEPT: Ovako se pravi šampanjac od zove
Sok od zove je neizostavan deo detinjstva mnogih od nas, ali da li ste znali da od ovog mirisnog cveta možete napraviti i prirodni šampanjac?

Bezalkoholni napitak od zove koji se pravi fermentacijom i sadrži prirodne mehuriće, pa mu upravo to osigurava ime i šarm sličan pravom šampanjcu. Osvežava, prija organizmu, a uz to se lako priprema kod kuće, otkriva na instagram profilu fitoterapeut i novinar Momčilo Antonijević.
Recept za domaći šampanjac od zove
Potrebno vam je:
- 5 svežih cvetova zove
- 2 litra vode
- 300 g smeđeg šećera
- sok od pola limuna
- pola limuna s korom, isečen na četvrtine (po mogućstvu organski)
- supena kašika prirodnog mutnog jabukovog sirćeta
Priprema:
Možda vas zanima:

Kiseli kupus i raso protiv mamurluka, travar Mirko otkriva lek za ovih dana aktuelnu boljku
Klin se klinom izbija, nakon burne noći ja ujutru uzmem još jednu rakiciju

Marko je najmlađi travar u Srbiji, otkriva zašto su sremuš, kopriva i šipurak efikasniji od bilo koje tablete
Priroda je naša najveća i najbolja apoteka
Možda vas zanima:

Kiseli kupus i raso protiv mamurluka, travar Mirko otkriva lek za ovih dana aktuelnu boljku
Klin se klinom izbija, nakon burne noći ja ujutru uzmem još jednu rakiciju

Marko je najmlađi travar u Srbiji, otkriva zašto su sremuš, kopriva i šipurak efikasniji od bilo koje tablete
Priroda je naša najveća i najbolja apoteka
Možda vas zanima:

Kiseli kupus i raso protiv mamurluka, travar Mirko otkriva lek za ovih dana aktuelnu boljku
Klin se klinom izbija, nakon burne noći ja ujutru uzmem još jednu rakiciju

Marko je najmlađi travar u Srbiji, otkriva zašto su sremuš, kopriva i šipurak efikasniji od bilo koje tablete
Priroda je naša najveća i najbolja apoteka
Naberite sveže cvetove zove po sunčanom vremenu, nikako nakon kiše. Idealno je da ih iskoristite istog dana. U šerpici prokuvajte 2 litra vode sa 300 g smeđeg šećera. Ostavite da se potpuno ohladi.
U veću posudu stavite cvetove zove, prelijte ih ohlađenom vodom sa šećerom, dodajte sok od pola limuna i drugu polovinu limuna isečenu na četvrtine, zajedno sa korom. Dodajte supenu kašiku jabukovog sirćeta i sve dobro izmešajte.
Posudu pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Nakon toga procedite tečnost i sipajte u čistu flašu s čvrstim poklopcem. Čuvajte u frižideru 10 dana i napitak će biti spreman.
Zdravstveni benefiti
Ova fermentisana varijanta soka od zove ne samo da osvežava, već i doprinosi zdravlju. Zova je poznata po svojim antivirusnim i antiinflamatornim svojstvima, a prirodna fermentacija dodatno pomaže varenju i jača imunitet.
- Nemojte da vas brine količina smeđeg šećera u receptu. Nije tu radi ukusa, već prvenstveno zbog toga da se izazove fermentacija. Upravo on podstiče stvaranje mehurića i taj prirodni proces koji čini napitak posebnim - poručuje travar.
(Kurir)

Užička pita razljevuša bez kora: Najbrži "smuti, pa prospi" recept za sočan doručak ili večeru koji se pamti
Jednostavna za pripremu, slasna i zasitna, ova brza domaća pita je obavezna u svakom porodičnom kuvaru.

Preukusna večera gotova za pola sata: Recept za najbolju carsku pitu koju obožavaju svi od 7 do 77 godina
Ponestalo vam je ideje šta da spremate za večeru? Ovaj "smuti, pa prospi" okupiće čitavu porodicu za stolom.

Najzdravija biljka na svetu: Čisti jetru i štiti srce, od nje se pravi sok posebno lekovit za 1 grupu ljudi
Ova biljka može da leči više bolesti nego što mislite

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.

Da li je sigurno pojesti voće u kojem ste pronašli crva? Mišljenje stručnjaka će vas iznenaditi
Leti vrlo rado posežemo za voćem. Možemo birati između jagoda, malina, šljiva, trešanja, jabuka i breskvi. Međutim, ponekad možemo naići na neprijatno iznenađenje u vidu crva.
Komentari(0)