TRAVAR OTKRIVA RECEPT: Ovako se pravi šampanjac od zove
Sok od zove je neizostavan deo detinjstva mnogih od nas, ali da li ste znali da od ovog mirisnog cveta možete napraviti i prirodni šampanjac?

Bezalkoholni napitak od zove koji se pravi fermentacijom i sadrži prirodne mehuriće, pa mu upravo to osigurava ime i šarm sličan pravom šampanjcu. Osvežava, prija organizmu, a uz to se lako priprema kod kuće, otkriva na instagram profilu fitoterapeut i novinar Momčilo Antonijević.
Recept za domaći šampanjac od zove
Potrebno vam je:
- 5 svežih cvetova zove
- 2 litra vode
- 300 g smeđeg šećera
- sok od pola limuna
- pola limuna s korom, isečen na četvrtine (po mogućstvu organski)
- supena kašika prirodnog mutnog jabukovog sirćeta
Priprema:
Možda vas zanima:

ZOVA Biljka koja nas "ZOVE" da je konzumiramo, veoma je ZDRAVA, a naše bake su OVAKO pravile SOK najlepšeg mirisa
Zova (Sambucus nigra) je biljka koja ima odlična lekovita svojstva, cvetovi se beru od maja do jula.

Kiseli kupus i raso protiv mamurluka, travar Mirko otkriva lek za ovih dana aktuelnu boljku
Klin se klinom izbija, nakon burne noći ja ujutru uzmem još jednu rakiciju
Možda vas zanima:

ZOVA Biljka koja nas "ZOVE" da je konzumiramo, veoma je ZDRAVA, a naše bake su OVAKO pravile SOK najlepšeg mirisa
Zova (Sambucus nigra) je biljka koja ima odlična lekovita svojstva, cvetovi se beru od maja do jula.

Kiseli kupus i raso protiv mamurluka, travar Mirko otkriva lek za ovih dana aktuelnu boljku
Klin se klinom izbija, nakon burne noći ja ujutru uzmem još jednu rakiciju
Možda vas zanima:

ZOVA Biljka koja nas "ZOVE" da je konzumiramo, veoma je ZDRAVA, a naše bake su OVAKO pravile SOK najlepšeg mirisa
Zova (Sambucus nigra) je biljka koja ima odlična lekovita svojstva, cvetovi se beru od maja do jula.

Kiseli kupus i raso protiv mamurluka, travar Mirko otkriva lek za ovih dana aktuelnu boljku
Klin se klinom izbija, nakon burne noći ja ujutru uzmem još jednu rakiciju
Naberite sveže cvetove zove po sunčanom vremenu, nikako nakon kiše. Idealno je da ih iskoristite istog dana. U šerpici prokuvajte 2 litra vode sa 300 g smeđeg šećera. Ostavite da se potpuno ohladi.
U veću posudu stavite cvetove zove, prelijte ih ohlađenom vodom sa šećerom, dodajte sok od pola limuna i drugu polovinu limuna isečenu na četvrtine, zajedno sa korom. Dodajte supenu kašiku jabukovog sirćeta i sve dobro izmešajte.
Posudu pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Nakon toga procedite tečnost i sipajte u čistu flašu s čvrstim poklopcem. Čuvajte u frižideru 10 dana i napitak će biti spreman.
Zdravstveni benefiti
Ova fermentisana varijanta soka od zove ne samo da osvežava, već i doprinosi zdravlju. Zova je poznata po svojim antivirusnim i antiinflamatornim svojstvima, a prirodna fermentacija dodatno pomaže varenju i jača imunitet.
- Nemojte da vas brine količina smeđeg šećera u receptu. Nije tu radi ukusa, već prvenstveno zbog toga da se izazove fermentacija. Upravo on podstiče stvaranje mehurića i taj prirodni proces koji čini napitak posebnim - poručuje travar.
(Kurir)

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.
Komentari(0)