TRAVAR OTKRIVA RECEPT: Ovako se pravi šampanjac od zove
Sok od zove je neizostavan deo detinjstva mnogih od nas, ali da li ste znali da od ovog mirisnog cveta možete napraviti i prirodni šampanjac?
Bezalkoholni napitak od zove koji se pravi fermentacijom i sadrži prirodne mehuriće, pa mu upravo to osigurava ime i šarm sličan pravom šampanjcu. Osvežava, prija organizmu, a uz to se lako priprema kod kuće, otkriva na instagram profilu fitoterapeut i novinar Momčilo Antonijević.
Recept za domaći šampanjac od zove
Potrebno vam je:
- 5 svežih cvetova zove
- 2 litra vode
- 300 g smeđeg šećera
- sok od pola limuna
- pola limuna s korom, isečen na četvrtine (po mogućstvu organski)
- supena kašika prirodnog mutnog jabukovog sirćeta
Priprema:
Možda vas zanima:
ZOVA Biljka koja nas "ZOVE" da je konzumiramo, veoma je ZDRAVA, a naše bake su OVAKO pravile SOK najlepšeg mirisa
Zova (Sambucus nigra) je biljka koja ima odlična lekovita svojstva, cvetovi se beru od maja do jula.
Kiseli kupus i raso protiv mamurluka, travar Mirko otkriva lek za ovih dana aktuelnu boljku
Klin se klinom izbija, nakon burne noći ja ujutru uzmem još jednu rakiciju
Možda vas zanima:
ZOVA Biljka koja nas "ZOVE" da je konzumiramo, veoma je ZDRAVA, a naše bake su OVAKO pravile SOK najlepšeg mirisa
Zova (Sambucus nigra) je biljka koja ima odlična lekovita svojstva, cvetovi se beru od maja do jula.
Kiseli kupus i raso protiv mamurluka, travar Mirko otkriva lek za ovih dana aktuelnu boljku
Klin se klinom izbija, nakon burne noći ja ujutru uzmem još jednu rakiciju
Možda vas zanima:
ZOVA Biljka koja nas "ZOVE" da je konzumiramo, veoma je ZDRAVA, a naše bake su OVAKO pravile SOK najlepšeg mirisa
Zova (Sambucus nigra) je biljka koja ima odlična lekovita svojstva, cvetovi se beru od maja do jula.
Kiseli kupus i raso protiv mamurluka, travar Mirko otkriva lek za ovih dana aktuelnu boljku
Klin se klinom izbija, nakon burne noći ja ujutru uzmem još jednu rakiciju
Naberite sveže cvetove zove po sunčanom vremenu, nikako nakon kiše. Idealno je da ih iskoristite istog dana. U šerpici prokuvajte 2 litra vode sa 300 g smeđeg šećera. Ostavite da se potpuno ohladi.
U veću posudu stavite cvetove zove, prelijte ih ohlađenom vodom sa šećerom, dodajte sok od pola limuna i drugu polovinu limuna isečenu na četvrtine, zajedno sa korom. Dodajte supenu kašiku jabukovog sirćeta i sve dobro izmešajte.
Posudu pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Nakon toga procedite tečnost i sipajte u čistu flašu s čvrstim poklopcem. Čuvajte u frižideru 10 dana i napitak će biti spreman.
Zdravstveni benefiti
Ova fermentisana varijanta soka od zove ne samo da osvežava, već i doprinosi zdravlju. Zova je poznata po svojim antivirusnim i antiinflamatornim svojstvima, a prirodna fermentacija dodatno pomaže varenju i jača imunitet.
- Nemojte da vas brine količina smeđeg šećera u receptu. Nije tu radi ukusa, već prvenstveno zbog toga da se izazove fermentacija. Upravo on podstiče stvaranje mehurića i taj prirodni proces koji čini napitak posebnim - poručuje travar.
(Kurir)
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Uštipci bez kapi ulja, spolja hrskavi, a unutra meki: Domaćice, odmah zapišite recept, ovo ćete tamaniti
Ukus je jednako dobar kao i kad ih spremamo na ulju.
Komentari(0)