TRAVAR OTKRIVA RECEPT: Ovako se pravi šampanjac od zove
Sok od zove je neizostavan deo detinjstva mnogih od nas, ali da li ste znali da od ovog mirisnog cveta možete napraviti i prirodni šampanjac?

Bezalkoholni napitak od zove koji se pravi fermentacijom i sadrži prirodne mehuriće, pa mu upravo to osigurava ime i šarm sličan pravom šampanjcu. Osvežava, prija organizmu, a uz to se lako priprema kod kuće, otkriva na instagram profilu fitoterapeut i novinar Momčilo Antonijević.
Recept za domaći šampanjac od zove
Potrebno vam je:
- 5 svežih cvetova zove
- 2 litra vode
- 300 g smeđeg šećera
- sok od pola limuna
- pola limuna s korom, isečen na četvrtine (po mogućstvu organski)
- supena kašika prirodnog mutnog jabukovog sirćeta
Priprema:
Možda vas zanima:

ZOVA Biljka koja nas "ZOVE" da je konzumiramo, veoma je ZDRAVA, a naše bake su OVAKO pravile SOK najlepšeg mirisa
Zova (Sambucus nigra) je biljka koja ima odlična lekovita svojstva, cvetovi se beru od maja do jula.

Kiseli kupus i raso protiv mamurluka, travar Mirko otkriva lek za ovih dana aktuelnu boljku
Klin se klinom izbija, nakon burne noći ja ujutru uzmem još jednu rakiciju
Možda vas zanima:

ZOVA Biljka koja nas "ZOVE" da je konzumiramo, veoma je ZDRAVA, a naše bake su OVAKO pravile SOK najlepšeg mirisa
Zova (Sambucus nigra) je biljka koja ima odlična lekovita svojstva, cvetovi se beru od maja do jula.

Kiseli kupus i raso protiv mamurluka, travar Mirko otkriva lek za ovih dana aktuelnu boljku
Klin se klinom izbija, nakon burne noći ja ujutru uzmem još jednu rakiciju
Možda vas zanima:

ZOVA Biljka koja nas "ZOVE" da je konzumiramo, veoma je ZDRAVA, a naše bake su OVAKO pravile SOK najlepšeg mirisa
Zova (Sambucus nigra) je biljka koja ima odlična lekovita svojstva, cvetovi se beru od maja do jula.

Kiseli kupus i raso protiv mamurluka, travar Mirko otkriva lek za ovih dana aktuelnu boljku
Klin se klinom izbija, nakon burne noći ja ujutru uzmem još jednu rakiciju
Naberite sveže cvetove zove po sunčanom vremenu, nikako nakon kiše. Idealno je da ih iskoristite istog dana. U šerpici prokuvajte 2 litra vode sa 300 g smeđeg šećera. Ostavite da se potpuno ohladi.
U veću posudu stavite cvetove zove, prelijte ih ohlađenom vodom sa šećerom, dodajte sok od pola limuna i drugu polovinu limuna isečenu na četvrtine, zajedno sa korom. Dodajte supenu kašiku jabukovog sirćeta i sve dobro izmešajte.
Posudu pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Nakon toga procedite tečnost i sipajte u čistu flašu s čvrstim poklopcem. Čuvajte u frižideru 10 dana i napitak će biti spreman.
Zdravstveni benefiti
Ova fermentisana varijanta soka od zove ne samo da osvežava, već i doprinosi zdravlju. Zova je poznata po svojim antivirusnim i antiinflamatornim svojstvima, a prirodna fermentacija dodatno pomaže varenju i jača imunitet.
- Nemojte da vas brine količina smeđeg šećera u receptu. Nije tu radi ukusa, već prvenstveno zbog toga da se izazove fermentacija. Upravo on podstiče stvaranje mehurića i taj prirodni proces koji čini napitak posebnim - poručuje travar.
(Kurir)

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka

NAJSTARIJI SRPSKI POSNI KOLAČ, NA KOJI SU MNOGI ZABORAVILI: Potrebne su vam samo JABUKE i OVO (RECEPT)
Pita sa jabukama je stari recept za brzu i ukusnu poslasticu

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

SLAVA NE MOŽE DA PROĐE BEZ RUM KUGLICA: Starinski kolač - naše bake ih prave po istom receptu vekovima unazad
Rum kuglice su starinski kolač bez kojeg slava ne može da prođe, a naše bake ih prave po istom receptu vekovima unazad

Recept: Prpeć – zaboravljena vojvođanska pogača sa mašću i alevom paprikom
Hrskava korica, bogat ukus i miris detinjstva iz ravnice
Komentari(0)