ZOVA Biljka koja nas "ZOVE" da je konzumiramo, veoma je ZDRAVA, a naše bake su OVAKO pravile SOK najlepšeg mirisa
Zova (Sambucus nigra) je biljka koja ima odlična lekovita svojstva, cvetovi se beru od maja do jula.

Cvetovi zove su bogati eteričnim uljima, flavonoidima, glikozidima, hlorogenskom kiselinom, taninima i pektinom.
Zova može pozitivno uticati na zdravlje srca. Preporučuje se uzimanje cvetova zove tokom sezone alergija kako bi se smanjili simptomi alergije. Lokalno se koriste za smirivanje iritirane kože.
Bobice zove tamno su crvene i pojavljuju se kao plod zove.
Bobice zove imaju snažna antivirusna svojstva i sadrže vitamine A i C.
Mogu se koristiti za pripremu sokova, džemova ili čajeva.
Najbolje je da se cvet zove bere uz pomoć makazica, kako bi se izbeglo oštećenje cvetova.
Birajte cvasti koje su se tek otvorile ili još uvek imaju neotvorene cvetove.
Nakon branja, makazicama odsecite samo cvetove i ostavite ih na papiru da se osuše u senci.
Osušeni cvetovi se mogu koristiti za pripremu čaja ili drugih napitaka.
Priprema čaja od zove:
Za pripremu čaja od zove, prelijte vrelom vodom 1 i 1/2 kašiku sušenog cveta zove i ostavite ga da odstoji 10 minuta.
Količina vode je oko 500 ml.
Čaj od zove je koristan kod bolova u grlu, bronhitisa, kijavice i drugih oboljenja povezanih sa nazebom.
Za domaći sok od zove potrebno vam je:
40 cvetova zove
4-5 kesica limuntusa
Šećer ili stevija
Postupak:
Potopite u vodu (oko 4 litra) 40 cvetova zove i dodajte 4-5 kesica limuntusa.
Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata.Nakon toga procedite sok.
Dodajte u tečnost šećer. Što se tiče količine šećera, nije baš preporučljivo koristiti velike količine šećera u sokovima. Po receptu za ovaj sok stoji da na ovu količinu ide oko 3 kilograma šećera. Ako smatrate da je to mnogo, možete probati da napravite napitak sa nekim prirodnim zaslađivačem, na primer stevijom.
U slučaju da ste se odlučili za šećer, dodajte šećer i promešajte, te ostavite da stoji dok se šećer ne istopi. Povremeno je potrebno promešati sok da bi se šećer što pre otopio.
Pripremite flaše koje ste prethodno sterilisali u rerni. Naspite sok u flaše i stavite u frižider ili na neko drugo hladno mesto. Sirup možete da razblažite običnom ili kiselom hladnom vodom.
Napomena: Bobice zove su jestive isključivo nakon kuvanja, dok su svi ostali delovi biljke otrovni zbog velike količine kristala kalcijum oksalata.
Zova je kod nas veoma poznata i koristila se najviše za pripremu soka i čaja. Miris ove biljke mnoge podseća na detinjstvo.

Svetski magazin izdvojio 11 najboljih mesta za posetu u Srbiji: Raj su za oči i dušu, a ništa nije daleko!
Srbija je zemlja bogate istorije, netaknute prirode i živopisnih gradova

Počela je peta nedelja Vaskršnjeg posta - Gluvna: Tišina i molitva je sve ono što je važno tokom ovog vremena
Još dve nedelje su ostale do Vaskrsa, a vernici ove nedlje treba da utihnu, oslušnu sebe i sebi bliske ljude

Šta se seje i sadi u aprilu: Proleće je stiglo, vreme je za cveće!
Zvanično je stiglo proleće. Vreme je da se vratite baštovanstvu. Ovaj mesec u bašti možete da posejete: grašak, šargarepu, luk, salatu i praziluk. Rasadite blitvu, kupus, karfiol, kelerabu.

Koliko puta vernici treba da se pričeste tokom posta? Ovo je važno pravilo kojeg mnogi nisu svesni
Vaskršnji post se smatra najrigoroznijim, pa samim tim i najtežim. Olakšanje nastaje kada se vernik pričesti

PRAVILA PONAŠANJA U CRKVI: Šta predstavlja greh
Prema pisanju stranice manastira Jovanje, pravi smisao vaš odlazak u Crkvu imaće tek kada ispunite ovih 14 pravila.
Komentari(0)