ZOVA Biljka koja nas "ZOVE" da je konzumiramo, veoma je ZDRAVA, a naše bake su OVAKO pravile SOK najlepšeg mirisa
Zova (Sambucus nigra) je biljka koja ima odlična lekovita svojstva, cvetovi se beru od maja do jula.

Cvetovi zove su bogati eteričnim uljima, flavonoidima, glikozidima, hlorogenskom kiselinom, taninima i pektinom.
Zova može pozitivno uticati na zdravlje srca. Preporučuje se uzimanje cvetova zove tokom sezone alergija kako bi se smanjili simptomi alergije. Lokalno se koriste za smirivanje iritirane kože.
Bobice zove tamno su crvene i pojavljuju se kao plod zove.
Bobice zove imaju snažna antivirusna svojstva i sadrže vitamine A i C.
Mogu se koristiti za pripremu sokova, džemova ili čajeva.
Najbolje je da se cvet zove bere uz pomoć makazica, kako bi se izbeglo oštećenje cvetova.
Možda vas zanima:

TRAVAR OTKRIVA RECEPT: Ovako se pravi šampanjac od zove
Sok od zove je neizostavan deo detinjstva mnogih od nas, ali da li ste znali da od ovog mirisnog cveta možete napraviti i prirodni šampanjac?

DA LI ZNATE Najzdravija biljka na svetu uspeva u Srbiji, iznenadićete se kada pročitate koja!
Potočarka je vekovima poznata kao izuzetno hranljiva biljka, ne samo za nepca, već i za iscelenje. Njena upotreba nije samo kulinarska, već i medicinska, ali i dekorativna. Smatra se najstarijim lisnatim povrćem, bliskom rođakom zelene salate, kupusa i rukole, koja se danas uzgaja širom sveta, posebno u umerenim klimatskim zonama.
Možda vas zanima:

TRAVAR OTKRIVA RECEPT: Ovako se pravi šampanjac od zove
Sok od zove je neizostavan deo detinjstva mnogih od nas, ali da li ste znali da od ovog mirisnog cveta možete napraviti i prirodni šampanjac?

DA LI ZNATE Najzdravija biljka na svetu uspeva u Srbiji, iznenadićete se kada pročitate koja!
Potočarka je vekovima poznata kao izuzetno hranljiva biljka, ne samo za nepca, već i za iscelenje. Njena upotreba nije samo kulinarska, već i medicinska, ali i dekorativna. Smatra se najstarijim lisnatim povrćem, bliskom rođakom zelene salate, kupusa i rukole, koja se danas uzgaja širom sveta, posebno u umerenim klimatskim zonama.
Možda vas zanima:

TRAVAR OTKRIVA RECEPT: Ovako se pravi šampanjac od zove
Sok od zove je neizostavan deo detinjstva mnogih od nas, ali da li ste znali da od ovog mirisnog cveta možete napraviti i prirodni šampanjac?

DA LI ZNATE Najzdravija biljka na svetu uspeva u Srbiji, iznenadićete se kada pročitate koja!
Potočarka je vekovima poznata kao izuzetno hranljiva biljka, ne samo za nepca, već i za iscelenje. Njena upotreba nije samo kulinarska, već i medicinska, ali i dekorativna. Smatra se najstarijim lisnatim povrćem, bliskom rođakom zelene salate, kupusa i rukole, koja se danas uzgaja širom sveta, posebno u umerenim klimatskim zonama.
Možda vas zanima:

TRAVAR OTKRIVA RECEPT: Ovako se pravi šampanjac od zove
Sok od zove je neizostavan deo detinjstva mnogih od nas, ali da li ste znali da od ovog mirisnog cveta možete napraviti i prirodni šampanjac?

DA LI ZNATE Najzdravija biljka na svetu uspeva u Srbiji, iznenadićete se kada pročitate koja!
Potočarka je vekovima poznata kao izuzetno hranljiva biljka, ne samo za nepca, već i za iscelenje. Njena upotreba nije samo kulinarska, već i medicinska, ali i dekorativna. Smatra se najstarijim lisnatim povrćem, bliskom rođakom zelene salate, kupusa i rukole, koja se danas uzgaja širom sveta, posebno u umerenim klimatskim zonama.
Nakon branja, makazicama odsecite samo cvetove i ostavite ih na papiru da se osuše u senci.
Osušeni cvetovi se mogu koristiti za pripremu čaja ili drugih napitaka.
Priprema čaja od zove:
Za pripremu čaja od zove, prelijte vrelom vodom 1 i 1/2 kašiku sušenog cveta zove i ostavite ga da odstoji 10 minuta.
Količina vode je oko 500 ml.
Čaj od zove je koristan kod bolova u grlu, bronhitisa, kijavice i drugih oboljenja povezanih sa nazebom.
Za domaći sok od zove potrebno vam je:
40 cvetova zove
4-5 kesica limuntusa
Šećer ili stevija
Postupak:
Potopite u vodu (oko 4 litra) 40 cvetova zove i dodajte 4-5 kesica limuntusa.
Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata.Nakon toga procedite sok.
Dodajte u tečnost šećer. Što se tiče količine šećera, nije baš preporučljivo koristiti velike količine šećera u sokovima. Po receptu za ovaj sok stoji da na ovu količinu ide oko 3 kilograma šećera. Ako smatrate da je to mnogo, možete probati da napravite napitak sa nekim prirodnim zaslađivačem, na primer stevijom.
U slučaju da ste se odlučili za šećer, dodajte šećer i promešajte, te ostavite da stoji dok se šećer ne istopi. Povremeno je potrebno promešati sok da bi se šećer što pre otopio.
Pripremite flaše koje ste prethodno sterilisali u rerni. Naspite sok u flaše i stavite u frižider ili na neko drugo hladno mesto. Sirup možete da razblažite običnom ili kiselom hladnom vodom.
Napomena: Bobice zove su jestive isključivo nakon kuvanja, dok su svi ostali delovi biljke otrovni zbog velike količine kristala kalcijum oksalata.
Zova je kod nas veoma poznata i koristila se najviše za pripremu soka i čaja. Miris ove biljke mnoge podseća na detinjstvo.

Ovih 7 vrsta cveća se sadi u julu jer obožava toplotu, a ukrasiće vašu baštu na najlepši mogući način: Lako je za održavanje i dugo cveta
Ovih 7 vrsta cveća možete da zasadite u julu i da uživate u predivnom pogledu na baštu

Crkva danas slavi TRI VELIKA SVECA: Snaga MOLITVE prenosi se kroz vekove, treći je činio neverovatna čuda
Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Judu, Pajsija Velikog i Svetog Jovana Šangajskog. Dokumentovana čuda Svetog Jovana potvrđuju njegovu povezanost sa Božjom moći.

Ako vam biljke ne uspevaju u saksijama, sigurno pravite jednu grešku: Stručnjak za baštu otkriva gde je problem i šta činiti
Stručnjak za baštu otkriva gde ljudi greše sa biljkama u saksiji i šta činiti kako bi opstale.

Danas su sveti mučenici Leontije, Ipatije i Teodul: Obavezno izgovorite ove reči da bi vas pratila dobra sreća tokom godine
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svete mučenike Leontija, Ipatija i Teodula.

Danas je sve dozvoljeno osim jedne stvari! Običaj se nikako, ali nikako ne krši, star je, strog i jasan!
Sveti Manuil, Savel i Ismail su pravoslavni svetitelji i mučenici iz 4. veka
Komentari(0)