ZOVA Biljka koja nas "ZOVE" da je konzumiramo, veoma je ZDRAVA, a naše bake su OVAKO pravile SOK najlepšeg mirisa
Zova (Sambucus nigra) je biljka koja ima odlična lekovita svojstva, cvetovi se beru od maja do jula.
Cvetovi zove su bogati eteričnim uljima, flavonoidima, glikozidima, hlorogenskom kiselinom, taninima i pektinom.
Konzumiranje napitaka od cvetova zove je odlična podrška zdravom respiratornom sistemu. Cvetovi zove su odlični za sinuse, prehlade, nazeb i alergije.
Zova može pozitivno uticati na zdravlje srca. Preporučuje se uzimanje cvetova zove tokom sezone alergija kako bi se smanjili simptomi alergije. Lokalno se koriste za smirivanje iritirane kože.
Bobice zove tamno su crvene i pojavljuju se kao plod zove.
Bobice zove imaju snažna antivirusna svojstva i sadrže vitamine A i C.
Mogu se koristiti za pripremu sokova, džemova ili čajeva.
Najbolje je da se cvet zove bere uz pomoć makazica, kako bi se izbeglo oštećenje cvetova.
Možda vas zanima:
TRAVAR OTKRIVA RECEPT: Ovako se pravi šampanjac od zove
Sok od zove je neizostavan deo detinjstva mnogih od nas, ali da li ste znali da od ovog mirisnog cveta možete napraviti i prirodni šampanjac?
DA LI ZNATE Najzdravija biljka na svetu uspeva u Srbiji, iznenadićete se kada pročitate koja!
Potočarka je vekovima poznata kao izuzetno hranljiva biljka, ne samo za nepca, već i za iscelenje. Njena upotreba nije samo kulinarska, već i medicinska, ali i dekorativna. Smatra se najstarijim lisnatim povrćem, bliskom rođakom zelene salate, kupusa i rukole, koja se danas uzgaja širom sveta, posebno u umerenim klimatskim zonama.
Možda vas zanima:
TRAVAR OTKRIVA RECEPT: Ovako se pravi šampanjac od zove
Sok od zove je neizostavan deo detinjstva mnogih od nas, ali da li ste znali da od ovog mirisnog cveta možete napraviti i prirodni šampanjac?
DA LI ZNATE Najzdravija biljka na svetu uspeva u Srbiji, iznenadićete se kada pročitate koja!
Potočarka je vekovima poznata kao izuzetno hranljiva biljka, ne samo za nepca, već i za iscelenje. Njena upotreba nije samo kulinarska, već i medicinska, ali i dekorativna. Smatra se najstarijim lisnatim povrćem, bliskom rođakom zelene salate, kupusa i rukole, koja se danas uzgaja širom sveta, posebno u umerenim klimatskim zonama.
Možda vas zanima:
TRAVAR OTKRIVA RECEPT: Ovako se pravi šampanjac od zove
Sok od zove je neizostavan deo detinjstva mnogih od nas, ali da li ste znali da od ovog mirisnog cveta možete napraviti i prirodni šampanjac?
DA LI ZNATE Najzdravija biljka na svetu uspeva u Srbiji, iznenadićete se kada pročitate koja!
Potočarka je vekovima poznata kao izuzetno hranljiva biljka, ne samo za nepca, već i za iscelenje. Njena upotreba nije samo kulinarska, već i medicinska, ali i dekorativna. Smatra se najstarijim lisnatim povrćem, bliskom rođakom zelene salate, kupusa i rukole, koja se danas uzgaja širom sveta, posebno u umerenim klimatskim zonama.
Možda vas zanima:
TRAVAR OTKRIVA RECEPT: Ovako se pravi šampanjac od zove
Sok od zove je neizostavan deo detinjstva mnogih od nas, ali da li ste znali da od ovog mirisnog cveta možete napraviti i prirodni šampanjac?
DA LI ZNATE Najzdravija biljka na svetu uspeva u Srbiji, iznenadićete se kada pročitate koja!
Potočarka je vekovima poznata kao izuzetno hranljiva biljka, ne samo za nepca, već i za iscelenje. Njena upotreba nije samo kulinarska, već i medicinska, ali i dekorativna. Smatra se najstarijim lisnatim povrćem, bliskom rođakom zelene salate, kupusa i rukole, koja se danas uzgaja širom sveta, posebno u umerenim klimatskim zonama.
Nakon branja, makazicama odsecite samo cvetove i ostavite ih na papiru da se osuše u senci.
Osušeni cvetovi se mogu koristiti za pripremu čaja ili drugih napitaka.
Priprema čaja od zove:
Za pripremu čaja od zove, prelijte vrelom vodom 1 i 1/2 kašiku sušenog cveta zove i ostavite ga da odstoji 10 minuta.
Količina vode je oko 500 ml.
Čaj od zove je koristan kod bolova u grlu, bronhitisa, kijavice i drugih oboljenja povezanih sa nazebom.
Za domaći sok od zove potrebno vam je:
40 cvetova zove
4-5 kesica limuntusa
Šećer ili stevija
Postupak:
Potopite u vodu (oko 4 litra) 40 cvetova zove i dodajte 4-5 kesica limuntusa.
Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata.Nakon toga procedite sok.
Dodajte u tečnost šećer. Što se tiče količine šećera, nije baš preporučljivo koristiti velike količine šećera u sokovima. Po receptu za ovaj sok stoji da na ovu količinu ide oko 3 kilograma šećera. Ako smatrate da je to mnogo, možete probati da napravite napitak sa nekim prirodnim zaslađivačem, na primer stevijom.
U slučaju da ste se odlučili za šećer, dodajte šećer i promešajte, te ostavite da stoji dok se šećer ne istopi. Povremeno je potrebno promešati sok da bi se šećer što pre otopio.
Pripremite flaše koje ste prethodno sterilisali u rerni. Naspite sok u flaše i stavite u frižider ili na neko drugo hladno mesto. Sirup možete da razblažite običnom ili kiselom hladnom vodom.
Napomena: Bobice zove su jestive isključivo nakon kuvanja, dok su svi ostali delovi biljke otrovni zbog velike količine kristala kalcijum oksalata.
Zova je kod nas veoma poznata i koristila se najviše za pripremu soka i čaja. Miris ove biljke mnoge podseća na detinjstvo.
Sledeće nedelje je najmračniji dan u godini: Mrak pada u 15:57 u Srbiji
U Srbiji 9. i 10. decembra Sunce zalazi u 15:57 – biće to dani najranijeg mraka ove zime i simbolični uvod u kratkodnevnicu.
Na svet je stigao na nesvakidašnji način, a sada je preslatki jednogodišnjak: Ovo je maleni Vuk kog je majka rodila u kolima na putu do bolnice
Pre godinu dana, tog prohladnog 6. decembra Srbiju je je obišla neobična, ali lepa vest. Maleni Vuk nije želeo da čeka i na svet je stigao u kolima na putu od Rače do Kragujevca dok je njegova mama Dragana žurila na porođaj.
Da li pravoslavni vernici treba da kite jelku ili samo badnjak? Sveštenik rešava dilemu koja muči mnoge
Da li je kićenje jelke u skladu sa pravoslavnim običajima? Sveštenik otkriva simboliku božićne jelke i objašnjava kako se ona savršeno uklapa sa badnjakom.
DAN KADA SE DEVOJKAMA OSTVARUJE NAJVEĆA ŽELJA: Uradite OVO i verujte – Sveta Ekaterina moli za vas!
Sveta Velikomučenica Ekaterina Aleksandrijska je ranohrišćanska mučenica i svetiteljka s kraja 3. veka.
Post na Badnji dan najviše zbunjuje Srbe: Sveštenik otkriva da li je na vodi i smete li da jedete ribu
Otac Radoslav Savović, starešina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici, otkriva da li smete da jedete ribu na Badnji dan.
Komentari(0)