DA LI ZNATE Najzdravija biljka na svetu uspeva u Srbiji, iznenadićete se kada pročitate koja!

Lepote Srbije

18:00

Gastronomija 0

Potočarka je vekovima poznata kao izuzetno hranljiva biljka, ne samo za nepca, već i za iscelenje. Njena upotreba nije samo kulinarska, već i medicinska, ali i dekorativna. Smatra se najstarijim lisnatim povrćem, bliskom rođakom zelene salate, kupusa i rukole, koja se danas uzgaja širom sveta, posebno u umerenim klimatskim zonama.

Potočarka
Printscreen/Youtube

Najzdravija biljka koja uspeva u Srbiji je potočarka. Ova biljka je proglašena za najzdraviju na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti i zaštite sportiste od povreda. Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata. Osim toga, u svom sastavu ima flavonoide (antioksidanse) i moćno jedinjenje saponin. Bogata je prirodnim kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i silicijumom, što je čini sjajnom za očuvanje zdravlja kostiju i zuba, čak pomaže i u zarastanju preloma kostiju. Dakle, potočarka je izuzetno korisna biljka koju vredi uzgajati u Srbiji!

Evo nekoliko korisnih informacija o uzgoju potočarke:

Stanište i uslovi: Potočarka je vodena ili polu-vodena višegodišnja zeljasta biljka. Njeno prirodno stanište su neposredna blizina sporih, čistih voda, izvora i potoka. Međutim, može se uzgajati i u bašti, na terasi ili čak u zatvorenom prostoru. Za uspešan uzgoj, obezbedite sledeće uslove:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vlažnost: Potočarka voli vlažnost, pa je redovno zalivajte.
Sunčeva svetlost: Potrebno joj je sunce, ali i malo hladovine.
Zemljište: Koristite dobro drenirano zemljište.

Berba: Berite potočarku pre nego što procveta, u periodu od aprila do kraja septembra. Birajte mesta koja nisu zagađena.

Uzgoj u saksiji: Potočarku možete uzgajati u pojedinačnim saksijama koje stavljate u posudu napunjenu vodom. Kada stabljike razviju korene i nastanu novi listovi, možete je presaditi u baštu ili na drugo mesto.

Nega: Nega potočarke u saksiji je jednostavna. Pazite da je biljka uvek dobro zalivena kako biste osigurali brži rast.

Potočarka je izuzetno zdrava biljka bogata vitaminima i mineralima, a njeni listovi se mogu koristiti u pripremi salata, supa i sendviča. Visok sadržaj gvožđa, kalcijuma, folne kiseline, vitamina A, K i C čini je veoma korisnom za vaše zdravlje. Potočarka nije mnogo zastupljena na našoj trpezi, nepravedno kao što vidite.

junetina

SAVRŠENA Junetina sa krompirom, ukusan obrok za celu porodicu!

Gastronomija

17:00

13 jul, 2024

Ako volite tradicionalne srpske obroke ili samo želite da napravite pauzu od brze hrane onda će vam se sigurno dopasti ovo jelo, naročito ako ste već ljubitelj povrća i junetine. Jedna od karakteristika ovog jela je što ne sadrži puno začina a opet ima dovoljno povrća koje zaokružuje ukus. Junetina svojim mirisom upotpunjuje celu priču, tako da dobijate savršen obrok u kome će svi uživati.

Komentari(0)

Loading