DA LI ZNATE Najzdravija biljka na svetu uspeva u Srbiji, iznenadićete se kada pročitate koja!
Potočarka je vekovima poznata kao izuzetno hranljiva biljka, ne samo za nepca, već i za iscelenje. Njena upotreba nije samo kulinarska, već i medicinska, ali i dekorativna. Smatra se najstarijim lisnatim povrćem, bliskom rođakom zelene salate, kupusa i rukole, koja se danas uzgaja širom sveta, posebno u umerenim klimatskim zonama.
Najzdravija biljka koja uspeva u Srbiji je potočarka. Ova biljka je proglašena za najzdraviju na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti i zaštite sportiste od povreda. Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata. Osim toga, u svom sastavu ima flavonoide (antioksidanse) i moćno jedinjenje saponin. Bogata je prirodnim kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i silicijumom, što je čini sjajnom za očuvanje zdravlja kostiju i zuba, čak pomaže i u zarastanju preloma kostiju. Dakle, potočarka je izuzetno korisna biljka koju vredi uzgajati u Srbiji!
Evo nekoliko korisnih informacija o uzgoju potočarke:
Stanište i uslovi: Potočarka je vodena ili polu-vodena višegodišnja zeljasta biljka. Njeno prirodno stanište su neposredna blizina sporih, čistih voda, izvora i potoka. Međutim, može se uzgajati i u bašti, na terasi ili čak u zatvorenom prostoru. Za uspešan uzgoj, obezbedite sledeće uslove:
Možda vas zanima:
ZELENA DOZA VITAMINA Pitomo i divlje, ne zna se koje je ZDRAVIJE!
Zelje je popularna višegodišnja biljka iz porodice troskota, a postoje dve osnovne vrste zelja: divlje zelje (livadsko zelje), koje je samonikla biljka, i pitomo ili domaće zelje, koje se uzgaja kao i druge vrste zelenog povrća.
KRALJICA POVRĆA Crvena paprika je riznica ZDRAVLJA, iznenadićete se koliko samo ima VITAMINA C
Crvena paprika ili slatka paprika ima mnogo zdravstvenih prednosti koje je korisno znati. Dakle, neka crvena paprika češće nađe mesto na vašoj trpezi kako biste iskoristili sve njene zdravstvene prednosti.
Možda vas zanima:
ZELENA DOZA VITAMINA Pitomo i divlje, ne zna se koje je ZDRAVIJE!
Zelje je popularna višegodišnja biljka iz porodice troskota, a postoje dve osnovne vrste zelja: divlje zelje (livadsko zelje), koje je samonikla biljka, i pitomo ili domaće zelje, koje se uzgaja kao i druge vrste zelenog povrća.
KRALJICA POVRĆA Crvena paprika je riznica ZDRAVLJA, iznenadićete se koliko samo ima VITAMINA C
Crvena paprika ili slatka paprika ima mnogo zdravstvenih prednosti koje je korisno znati. Dakle, neka crvena paprika češće nađe mesto na vašoj trpezi kako biste iskoristili sve njene zdravstvene prednosti.
Možda vas zanima:
ZELENA DOZA VITAMINA Pitomo i divlje, ne zna se koje je ZDRAVIJE!
Zelje je popularna višegodišnja biljka iz porodice troskota, a postoje dve osnovne vrste zelja: divlje zelje (livadsko zelje), koje je samonikla biljka, i pitomo ili domaće zelje, koje se uzgaja kao i druge vrste zelenog povrća.
KRALJICA POVRĆA Crvena paprika je riznica ZDRAVLJA, iznenadićete se koliko samo ima VITAMINA C
Crvena paprika ili slatka paprika ima mnogo zdravstvenih prednosti koje je korisno znati. Dakle, neka crvena paprika češće nađe mesto na vašoj trpezi kako biste iskoristili sve njene zdravstvene prednosti.
Vlažnost: Potočarka voli vlažnost, pa je redovno zalivajte.
Sunčeva svetlost: Potrebno joj je sunce, ali i malo hladovine.
Zemljište: Koristite dobro drenirano zemljište.
Berba: Berite potočarku pre nego što procveta, u periodu od aprila do kraja septembra. Birajte mesta koja nisu zagađena.
Uzgoj u saksiji: Potočarku možete uzgajati u pojedinačnim saksijama koje stavljate u posudu napunjenu vodom. Kada stabljike razviju korene i nastanu novi listovi, možete je presaditi u baštu ili na drugo mesto.
Nega: Nega potočarke u saksiji je jednostavna. Pazite da je biljka uvek dobro zalivena kako biste osigurali brži rast.
Potočarka je izuzetno zdrava biljka bogata vitaminima i mineralima, a njeni listovi se mogu koristiti u pripremi salata, supa i sendviča. Visok sadržaj gvožđa, kalcijuma, folne kiseline, vitamina A, K i C čini je veoma korisnom za vaše zdravlje. Potočarka nije mnogo zastupljena na našoj trpezi, nepravedno kao što vidite.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE SE SPREMA SAMO 10 MINUTA: Najlepša poslastica - jeftini sastojci i svima uspeva
Kolač sa višnjama na čaše je najlepša poslastica koja se sprema za 10 minuta
Komentari(0)