DA LI ZNATE Najzdravija biljka na svetu uspeva u Srbiji, iznenadićete se kada pročitate koja!
Potočarka je vekovima poznata kao izuzetno hranljiva biljka, ne samo za nepca, već i za iscelenje. Njena upotreba nije samo kulinarska, već i medicinska, ali i dekorativna. Smatra se najstarijim lisnatim povrćem, bliskom rođakom zelene salate, kupusa i rukole, koja se danas uzgaja širom sveta, posebno u umerenim klimatskim zonama.
Najzdravija biljka koja uspeva u Srbiji je potočarka. Ova biljka je proglašena za najzdraviju na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti i zaštite sportiste od povreda. Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata. Osim toga, u svom sastavu ima flavonoide (antioksidanse) i moćno jedinjenje saponin. Bogata je prirodnim kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i silicijumom, što je čini sjajnom za očuvanje zdravlja kostiju i zuba, čak pomaže i u zarastanju preloma kostiju. Dakle, potočarka je izuzetno korisna biljka koju vredi uzgajati u Srbiji!
Evo nekoliko korisnih informacija o uzgoju potočarke:
Stanište i uslovi: Potočarka je vodena ili polu-vodena višegodišnja zeljasta biljka. Njeno prirodno stanište su neposredna blizina sporih, čistih voda, izvora i potoka. Međutim, može se uzgajati i u bašti, na terasi ili čak u zatvorenom prostoru. Za uspešan uzgoj, obezbedite sledeće uslove:
Možda vas zanima:
ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
Možda vas zanima:
ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
Možda vas zanima:
ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
Vlažnost: Potočarka voli vlažnost, pa je redovno zalivajte.
Sunčeva svetlost: Potrebno joj je sunce, ali i malo hladovine.
Zemljište: Koristite dobro drenirano zemljište.
Berba: Berite potočarku pre nego što procveta, u periodu od aprila do kraja septembra. Birajte mesta koja nisu zagađena.
Uzgoj u saksiji: Potočarku možete uzgajati u pojedinačnim saksijama koje stavljate u posudu napunjenu vodom. Kada stabljike razviju korene i nastanu novi listovi, možete je presaditi u baštu ili na drugo mesto.
Nega: Nega potočarke u saksiji je jednostavna. Pazite da je biljka uvek dobro zalivena kako biste osigurali brži rast.
Potočarka je izuzetno zdrava biljka bogata vitaminima i mineralima, a njeni listovi se mogu koristiti u pripremi salata, supa i sendviča. Visok sadržaj gvožđa, kalcijuma, folne kiseline, vitamina A, K i C čini je veoma korisnom za vaše zdravlje. Potočarka nije mnogo zastupljena na našoj trpezi, nepravedno kao što vidite.
Da li imate 20 minuta? To je više nego dovoljno za najukusniju pitu sa mesom koju ćete ikad probati
Napravite ovu brzu i ukusna pitu sa mesom koja u trenu nestaje sa tanjira!
Kao iz poslastičarnice: Krempita za koju će vam svi tražiti recept, tajna je u ukusnom filu, topi se u ustima
Spremite krempitu kojoj niko neće odoleti.
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Komentari(0)