DA LI ZNATE Najzdravija biljka na svetu uspeva u Srbiji, iznenadićete se kada pročitate koja!
Potočarka je vekovima poznata kao izuzetno hranljiva biljka, ne samo za nepca, već i za iscelenje. Njena upotreba nije samo kulinarska, već i medicinska, ali i dekorativna. Smatra se najstarijim lisnatim povrćem, bliskom rođakom zelene salate, kupusa i rukole, koja se danas uzgaja širom sveta, posebno u umerenim klimatskim zonama.

Najzdravija biljka koja uspeva u Srbiji je potočarka. Ova biljka je proglašena za najzdraviju na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti i zaštite sportiste od povreda. Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata. Osim toga, u svom sastavu ima flavonoide (antioksidanse) i moćno jedinjenje saponin. Bogata je prirodnim kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i silicijumom, što je čini sjajnom za očuvanje zdravlja kostiju i zuba, čak pomaže i u zarastanju preloma kostiju. Dakle, potočarka je izuzetno korisna biljka koju vredi uzgajati u Srbiji!
Evo nekoliko korisnih informacija o uzgoju potočarke:
Stanište i uslovi: Potočarka je vodena ili polu-vodena višegodišnja zeljasta biljka. Njeno prirodno stanište su neposredna blizina sporih, čistih voda, izvora i potoka. Međutim, može se uzgajati i u bašti, na terasi ili čak u zatvorenom prostoru. Za uspešan uzgoj, obezbedite sledeće uslove:
Možda vas zanima:

ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.

ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
Možda vas zanima:

ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.

ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
Možda vas zanima:

ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.

ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
Vlažnost: Potočarka voli vlažnost, pa je redovno zalivajte.
Sunčeva svetlost: Potrebno joj je sunce, ali i malo hladovine.
Zemljište: Koristite dobro drenirano zemljište.
Berba: Berite potočarku pre nego što procveta, u periodu od aprila do kraja septembra. Birajte mesta koja nisu zagađena.
Uzgoj u saksiji: Potočarku možete uzgajati u pojedinačnim saksijama koje stavljate u posudu napunjenu vodom. Kada stabljike razviju korene i nastanu novi listovi, možete je presaditi u baštu ili na drugo mesto.
Nega: Nega potočarke u saksiji je jednostavna. Pazite da je biljka uvek dobro zalivena kako biste osigurali brži rast.
Potočarka je izuzetno zdrava biljka bogata vitaminima i mineralima, a njeni listovi se mogu koristiti u pripremi salata, supa i sendviča. Visok sadržaj gvožđa, kalcijuma, folne kiseline, vitamina A, K i C čini je veoma korisnom za vaše zdravlje. Potočarka nije mnogo zastupljena na našoj trpezi, nepravedno kao što vidite.

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)