ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre

Lepote Srbije

21:00

Gastronomija 0

Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.

pšenične klice
Shutterstock

 Evo kako ih možete pripremiti i koji su njihovi zdravstveni benefiti:

Priprema pšeničnih klica

Prvo, pokvasite pšenicu u čistoj, mlakoj vodi (najbolje u odnosu 2:1). Stavite je u staklenu posudu, prelijte vodom i prekrijte gazom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ostavite da stoji preko noći. Nakon što prenoći, procedite pšenicu i ponovno je prekrijte gazom. Isperite klice jednom ili dvaput dnevno dok ne porastu jedan do dva centimetra.

Ako želite da klice pozelene, stavite ih na sunce dva-tri dana kako bi se aktivirao hlorofil.

Klice uvek moraju biti vlažne, ali ne skroz mokre. Možete ih staviti u frižider, ali upotrebite ih kroz nekoliko dana i svakodnevno ih ispirajte vodom.

Zdravstveni benefiti pšeničnih klica

Bogate su vlaknima, daju dvostruko više vlakana nego komad pšeničnog hleba.

Povećava se količina vitamina u klicama tokom klijanja, kao i raznih probavnih enzima i nutrijenata.

Bogate su vitaminima E, C i B, aminokiselinama, belančevinama i mineralima poput fosfora, kalijuma i magnezijuma.

Štite i jačaju imunitet i srčani mišić, snižavajući štetni LDL-holesterol i trigliceride.

Poboljšavaju vid, pozitivno deluju na zube, kosu, nokte i kožu.

Smanjuju slobodne radikale u telu i dobre su za prevenciju bolesti.

Ako želite izgubiti na težini, uvrstite pšenične klice u ishranu jer su tvrde i zahtevaju duže žvakanje. Možete ih žvakati same ili dodavati u salate, omlete, povrće ili ispeći hleb s njima.

Pšenične klice su vredna namirnica i korisno je uvrstiti ih u ishranu.

 

 

 

Komentari(0)

Loading