ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.

Evo kako ih možete pripremiti i koji su njihovi zdravstveni benefiti:
Priprema pšeničnih klica
Prvo, pokvasite pšenicu u čistoj, mlakoj vodi (najbolje u odnosu 2:1). Stavite je u staklenu posudu, prelijte vodom i prekrijte gazom.
Možda vas zanima:

BOROVNICE Moćne bobice za koje kažu da pomažu i regulaciji šećera u krvi
Male plave bobice koje krase naše šume i tržnice, daleko su više od običnog voća. Osim što su ukusne i osvežavajuće, borovnice su postale simbol zdravlja i vitalnosti zbog svojih izvanrednih nutritivnih i lekovitih svojstava.

ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.
Možda vas zanima:

BOROVNICE Moćne bobice za koje kažu da pomažu i regulaciji šećera u krvi
Male plave bobice koje krase naše šume i tržnice, daleko su više od običnog voća. Osim što su ukusne i osvežavajuće, borovnice su postale simbol zdravlja i vitalnosti zbog svojih izvanrednih nutritivnih i lekovitih svojstava.

ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.
Možda vas zanima:

BOROVNICE Moćne bobice za koje kažu da pomažu i regulaciji šećera u krvi
Male plave bobice koje krase naše šume i tržnice, daleko su više od običnog voća. Osim što su ukusne i osvežavajuće, borovnice su postale simbol zdravlja i vitalnosti zbog svojih izvanrednih nutritivnih i lekovitih svojstava.

ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.
Ostavite da stoji preko noći. Nakon što prenoći, procedite pšenicu i ponovno je prekrijte gazom. Isperite klice jednom ili dvaput dnevno dok ne porastu jedan do dva centimetra.
Ako želite da klice pozelene, stavite ih na sunce dva-tri dana kako bi se aktivirao hlorofil.
Klice uvek moraju biti vlažne, ali ne skroz mokre. Možete ih staviti u frižider, ali upotrebite ih kroz nekoliko dana i svakodnevno ih ispirajte vodom.
Zdravstveni benefiti pšeničnih klica
Bogate su vlaknima, daju dvostruko više vlakana nego komad pšeničnog hleba.
Povećava se količina vitamina u klicama tokom klijanja, kao i raznih probavnih enzima i nutrijenata.
Bogate su vitaminima E, C i B, aminokiselinama, belančevinama i mineralima poput fosfora, kalijuma i magnezijuma.
Štite i jačaju imunitet i srčani mišić, snižavajući štetni LDL-holesterol i trigliceride.
Poboljšavaju vid, pozitivno deluju na zube, kosu, nokte i kožu.
Smanjuju slobodne radikale u telu i dobre su za prevenciju bolesti.
Ako želite izgubiti na težini, uvrstite pšenične klice u ishranu jer su tvrde i zahtevaju duže žvakanje. Možete ih žvakati same ili dodavati u salate, omlete, povrće ili ispeći hleb s njima.
Pšenične klice su vredna namirnica i korisno je uvrstiti ih u ishranu.

Starinski recept s kojim nema promašaja: Jedan sastojak uštipcima daće poseban šmek, nećete znati kad vam je dosta
Uštipci su uvek odličan izbor za doručak ili večeru.

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

I za vreme posta najveći gurmani mogu da uživaju: Sarma prste da poližete, ona s mesom vam više neće pasti na pamet
Posna trpeza može biti podjednako ukusna kao i mrsna.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.

KRALJICA SRPSKE TRPEZE Najbolji recept za lisnatu pogaču
Lisnata pogača je kraljica domaćih trpeza – mekana, slojevita i prepuna ukusa, topi se u ustima i mami mirisom iz rerne.
Komentari(0)