ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
Evo kako ih možete pripremiti i koji su njihovi zdravstveni benefiti:
Priprema pšeničnih klica
Prvo, pokvasite pšenicu u čistoj, mlakoj vodi (najbolje u odnosu 2:1). Stavite je u staklenu posudu, prelijte vodom i prekrijte gazom.
Možda vas zanima:
KRALJICA POVRĆA Crvena paprika je riznica ZDRAVLJA, iznenadićete se koliko samo ima VITAMINA C
Crvena paprika ili slatka paprika ima mnogo zdravstvenih prednosti koje je korisno znati. Dakle, neka crvena paprika češće nađe mesto na vašoj trpezi kako biste iskoristili sve njene zdravstvene prednosti.
ZBOGOM ŠTETOČINAMA Osam organskih recepata za zaštitu biljaka!
Biljni preparati koji se koriste u borbi protiv bolesti i napada štetočina imaju značajan efekat u zaštiti biljaka, a svaki proizvođač može ih napraviti na sopstvenom gazdinstvu uz malo izdvojenog vremena i dobru volju. Evo nekoliko prirodnih preparata koji se koriste za zaštitu biljaka:
Možda vas zanima:
KRALJICA POVRĆA Crvena paprika je riznica ZDRAVLJA, iznenadićete se koliko samo ima VITAMINA C
Crvena paprika ili slatka paprika ima mnogo zdravstvenih prednosti koje je korisno znati. Dakle, neka crvena paprika češće nađe mesto na vašoj trpezi kako biste iskoristili sve njene zdravstvene prednosti.
ZBOGOM ŠTETOČINAMA Osam organskih recepata za zaštitu biljaka!
Biljni preparati koji se koriste u borbi protiv bolesti i napada štetočina imaju značajan efekat u zaštiti biljaka, a svaki proizvođač može ih napraviti na sopstvenom gazdinstvu uz malo izdvojenog vremena i dobru volju. Evo nekoliko prirodnih preparata koji se koriste za zaštitu biljaka:
Možda vas zanima:
KRALJICA POVRĆA Crvena paprika je riznica ZDRAVLJA, iznenadićete se koliko samo ima VITAMINA C
Crvena paprika ili slatka paprika ima mnogo zdravstvenih prednosti koje je korisno znati. Dakle, neka crvena paprika češće nađe mesto na vašoj trpezi kako biste iskoristili sve njene zdravstvene prednosti.
ZBOGOM ŠTETOČINAMA Osam organskih recepata za zaštitu biljaka!
Biljni preparati koji se koriste u borbi protiv bolesti i napada štetočina imaju značajan efekat u zaštiti biljaka, a svaki proizvođač može ih napraviti na sopstvenom gazdinstvu uz malo izdvojenog vremena i dobru volju. Evo nekoliko prirodnih preparata koji se koriste za zaštitu biljaka:
Ostavite da stoji preko noći. Nakon što prenoći, procedite pšenicu i ponovno je prekrijte gazom. Isperite klice jednom ili dvaput dnevno dok ne porastu jedan do dva centimetra.
Ako želite da klice pozelene, stavite ih na sunce dva-tri dana kako bi se aktivirao hlorofil.
Klice uvek moraju biti vlažne, ali ne skroz mokre. Možete ih staviti u frižider, ali upotrebite ih kroz nekoliko dana i svakodnevno ih ispirajte vodom.
Zdravstveni benefiti pšeničnih klica
Bogate su vlaknima, daju dvostruko više vlakana nego komad pšeničnog hleba.
Povećava se količina vitamina u klicama tokom klijanja, kao i raznih probavnih enzima i nutrijenata.
Bogate su vitaminima E, C i B, aminokiselinama, belančevinama i mineralima poput fosfora, kalijuma i magnezijuma.
Štite i jačaju imunitet i srčani mišić, snižavajući štetni LDL-holesterol i trigliceride.
Poboljšavaju vid, pozitivno deluju na zube, kosu, nokte i kožu.
Smanjuju slobodne radikale u telu i dobre su za prevenciju bolesti.
Ako želite izgubiti na težini, uvrstite pšenične klice u ishranu jer su tvrde i zahtevaju duže žvakanje. Možete ih žvakati same ili dodavati u salate, omlete, povrće ili ispeći hleb s njima.
Pšenične klice su vredna namirnica i korisno je uvrstiti ih u ishranu.
KOLAČ SA PEČENIM JABUKAMA: Preukusna poslastica koja će vas osvežiti, a sprema se brzo i lako
Isprobajte kolač čiji je ukus oduševio mnoge sladokusce
ZAPEČENA TESTENINA Brzo se sprema a još brže jede!
Ako ste uvek u problemu sa vremenom ili vam se naprosto ne provodi mnogo vremena u kuhinji, ovaj stari recept za zapečenu testeninu je prava stvar za vas.
PEČURKE Obožavaju ih mnogi, VEOMA SU ZDRAVE, evo nekih koje možemo ubrati u našim šumama
U proleće, šume u Srbiji postaju bogatije raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se upuštaju u ovu interensantnu aktivnost. Iako je branje pečuraka znatno bezbednije nego što je to nekada bilo, važno je znati razliku između jestivih i otrovnih vrsta.
POZNATE OD DAVNINA Konzumacija semenki od bundeve je veoma korisna za zdravlje, evo zašto
Semenke bundeve imaju mnogo korisnih svojstava za zdravlje i zbog toga se od davnina koriste u domaćoj medicini.
PREUKUSAN Pastirski gulaš iz vremena naših baka, slastan obrok koji nas vraća u detinjstvo
Pastirski gulaš podsetiće vas na prošlost, tradiciju i vreme kad se hrana spremala dugo i sa puno ljubavi.
Komentari(0)