Seljačko jelo koje se na Balkanu pravi već vekovima: Recept je jedinstven i znali su ga naši stari samo
Priprema se od tankih kora sa bogatim filom, najčešće sa sirom i jajima uz dodatak kajmaka ili pavlake

Gužvara je tradicionalno balkansko jelo koje se nekada pravilo kao jednostavan i zasitan obrok – bilo da je doručak, ručak ili večera. Iako često prođe nezapaženo u poređenju sa popularnijim jelima poput bureka ili pite, gužvara je pravo otkriće – izuzetno se lako pravi, sastojci su jeftini i dostupni, pa predlažemo da je malo češće uvrštavate u svoj jelovnik.
Priprema se od tankih kora sa bogatim filom, najčešće sa sirom i jajima uz dodatak kajmaka ili pavlake. Može se pripremiti sa različitim sastojcima, poput povrća, mesa ili čak slatkih punjenja sa orasima i šećerom. Ipak, najpoznatija je verzija sa sirom, koja je idealna za doručak, užinu ili laganu večeru.
Poreklo gužvare
Iako su jela slična gužvari popularna širom Balkana, posebno su popularna u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Često se služio na porodičnim okupljanjima, proslavama i praznicima jer se lako sprema, a često imamo sve sastojke pri ruci. Tradicionalno se peče u velikim plehovima i često se deli među članovima porodice ili prijateljima.
Možda vas zanima:

8 najukusnijih slavskih pita: Slagana sa ovčijim sirom, niška gužvara, a kraljica među njima je šumadijska gibanica
Ove gibanice su savršene za svaku prigodu, posebno za slavu ili porodične okupljanja, i sigurno će oduševiti vaše goste. Pripremite ih sa ljubavlju i uživajte u svakom zalogaju

PITA GUŽVARA SA SIROM KAO IZ BAKINOG SMEDEREVCA: Najukusnija, a sastojci jeftini - recept samo za poželeti
Pita gužvara sa sirom je najukusnija, sastojci su jeftini, a kao da je napravljena iz bakinog smederevca
Možda vas zanima:

8 najukusnijih slavskih pita: Slagana sa ovčijim sirom, niška gužvara, a kraljica među njima je šumadijska gibanica
Ove gibanice su savršene za svaku prigodu, posebno za slavu ili porodične okupljanja, i sigurno će oduševiti vaše goste. Pripremite ih sa ljubavlju i uživajte u svakom zalogaju

PITA GUŽVARA SA SIROM KAO IZ BAKINOG SMEDEREVCA: Najukusnija, a sastojci jeftini - recept samo za poželeti
Pita gužvara sa sirom je najukusnija, sastojci su jeftini, a kao da je napravljena iz bakinog smederevca
Možda vas zanima:

8 najukusnijih slavskih pita: Slagana sa ovčijim sirom, niška gužvara, a kraljica među njima je šumadijska gibanica
Ove gibanice su savršene za svaku prigodu, posebno za slavu ili porodične okupljanja, i sigurno će oduševiti vaše goste. Pripremite ih sa ljubavlju i uživajte u svakom zalogaju

PITA GUŽVARA SA SIROM KAO IZ BAKINOG SMEDEREVCA: Najukusnija, a sastojci jeftini - recept samo za poželeti
Pita gužvara sa sirom je najukusnija, sastojci su jeftini, a kao da je napravljena iz bakinog smederevca
Ranije je gužvara bila pripremana za rad u polju ili druge fizičke poslove, posebno u ruralnim područjima Balkana. S obzirom da je bio zasitan, jednostavan i nije zahtevao mnogo vremena za pripremu – bio je to idealan obrok koji je mogao da pruži energiju i izdržljivost tokom napornih radnih dana.
Neophodni sastojci
Za pripremu gužvare, osim osnovnog testa, najvažniji sastojci su svež sir, jaja i kajmak. Koristi se i malo ulja ili putera, u zavisnosti od toga šta imate pri ruci. Priprema je vrlo jednostavna.
500 g gotovih kora za savijače
500 g svežeg sira
2 čaše jogurta
100 ml mineralne vode
4 jaja
200 ml mleka, videćete da li vam treba još
½ kašičice soli
Kako se priprema:
Sve sastojke osim kora izmešajte žicom ili električnim mikserom da dobijete glatku smesu.
Mleka dodajte toliko da smesa bude gustoće kao ona za palačinke.
Jednu koru stavite u nauljenu tepsiju, namažite malo putera ili ulja pa stavite sloj fila. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i fil. Poslednji sloj treba da bude od kore.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni pola sata do 40 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
Kad izvadite gužvaru, ostavite 15 do 20 minuta da se prohladi i onda je možete seći.

LJUTENICA KAO STVORENA ZA OVU ZIMU! Uz nju ćete sve lakše podneti, recept oko kojeg će se otimati
Ovaj recept vam garantuje hrskavost tokom cele zime.

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.
Komentari(0)