Seljačko jelo koje se na Balkanu pravi već vekovima: Recept je jedinstven i znali su ga naši stari samo
Priprema se od tankih kora sa bogatim filom, najčešće sa sirom i jajima uz dodatak kajmaka ili pavlake

Gužvara je tradicionalno balkansko jelo koje se nekada pravilo kao jednostavan i zasitan obrok – bilo da je doručak, ručak ili večera. Iako često prođe nezapaženo u poređenju sa popularnijim jelima poput bureka ili pite, gužvara je pravo otkriće – izuzetno se lako pravi, sastojci su jeftini i dostupni, pa predlažemo da je malo češće uvrštavate u svoj jelovnik.
Priprema se od tankih kora sa bogatim filom, najčešće sa sirom i jajima uz dodatak kajmaka ili pavlake. Može se pripremiti sa različitim sastojcima, poput povrća, mesa ili čak slatkih punjenja sa orasima i šećerom. Ipak, najpoznatija je verzija sa sirom, koja je idealna za doručak, užinu ili laganu večeru.
Poreklo gužvare
Iako su jela slična gužvari popularna širom Balkana, posebno su popularna u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Često se služio na porodičnim okupljanjima, proslavama i praznicima jer se lako sprema, a često imamo sve sastojke pri ruci. Tradicionalno se peče u velikim plehovima i često se deli među članovima porodice ili prijateljima.
Možda vas zanima:


PITA GUŽVARA SA SIROM KAO IZ BAKINOG SMEDEREVCA: Najukusnija, a sastojci jeftini - recept samo za poželeti
Pita gužvara sa sirom je najukusnija, sastojci su jeftini, a kao da je napravljena iz bakinog smederevca
Možda vas zanima:


PITA GUŽVARA SA SIROM KAO IZ BAKINOG SMEDEREVCA: Najukusnija, a sastojci jeftini - recept samo za poželeti
Pita gužvara sa sirom je najukusnija, sastojci su jeftini, a kao da je napravljena iz bakinog smederevca
Možda vas zanima:


PITA GUŽVARA SA SIROM KAO IZ BAKINOG SMEDEREVCA: Najukusnija, a sastojci jeftini - recept samo za poželeti
Pita gužvara sa sirom je najukusnija, sastojci su jeftini, a kao da je napravljena iz bakinog smederevca
Ranije je gužvara bila pripremana za rad u polju ili druge fizičke poslove, posebno u ruralnim područjima Balkana. S obzirom da je bio zasitan, jednostavan i nije zahtevao mnogo vremena za pripremu – bio je to idealan obrok koji je mogao da pruži energiju i izdržljivost tokom napornih radnih dana.
Neophodni sastojci
Za pripremu gužvare, osim osnovnog testa, najvažniji sastojci su svež sir, jaja i kajmak. Koristi se i malo ulja ili putera, u zavisnosti od toga šta imate pri ruci. Priprema je vrlo jednostavna.
500 g gotovih kora za savijače
500 g svežeg sira
2 čaše jogurta
100 ml mineralne vode
4 jaja
200 ml mleka, videćete da li vam treba još
½ kašičice soli
Kako se priprema:
Sve sastojke osim kora izmešajte žicom ili električnim mikserom da dobijete glatku smesu.
Mleka dodajte toliko da smesa bude gustoće kao ona za palačinke.
Jednu koru stavite u nauljenu tepsiju, namažite malo putera ili ulja pa stavite sloj fila. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i fil. Poslednji sloj treba da bude od kore.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni pola sata do 40 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
Kad izvadite gužvaru, ostavite 15 do 20 minuta da se prohladi i onda je možete seći.

Seljačko jelo koje se na Balkanu pravi već vekovima: Recept je jedinstven i znali su ga naši stari samo
Priprema se od tankih kora sa bogatim filom, najčešće sa sirom i jajima uz dodatak kajmaka ili pavlake

Znate li šta je bamija? Isprobajte recept za ovo preukusno i zdravo jelo – pravi je melem za creva i probavu
Bamija – savršeno varivo za one koji žele zdrav obrok bez viška kalorija

Stari recept za čorbu na koji su zaboravili mnogi: Sprema se od nekoliko sastojaka koje već imate u kuhinji
Jednostavna čorba od sastojaka koje već imamo kod kuće.

Ljutenica iz Đerdapa: Recept sa divljim belim lukom koji se prenosi šapatom
U selima kraj Dunava, između Golupca i Miroča, domaćice još uvek prave ljutenicu od pečenog paradajza i samoniklog sremuša – recept koji ne piše u kuvarima

Ovaj manastirski kolač je idealan za nenajavljene goste! Pravi se na vodi bez šećera, i to za čas
U nastavku pročitajte kako se sprema ova poslastica na vodi i bez šećera.
Komentari(0)