Seljačko jelo koje se na Balkanu pravi već vekovima: Recept je jedinstven i znali su ga naši stari samo

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Priprema se od tankih kora sa bogatim filom, najčešće sa sirom i jajima uz dodatak kajmaka ili pavlake

gužvara sa jogurtom
Shutterstock

Gužvara je tradicionalno balkansko jelo koje se nekada pravilo kao jednostavan i zasitan obrok – bilo da je doručak, ručak ili večera. Iako često prođe nezapaženo u poređenju sa popularnijim jelima poput bureka ili pite, gužvara je pravo otkriće – izuzetno se lako pravi, sastojci su jeftini i dostupni, pa predlažemo da je malo češće uvrštavate u svoj jelovnik.

Priprema se od tankih kora sa bogatim filom, najčešće sa sirom i jajima uz dodatak kajmaka ili pavlake. Može se pripremiti sa različitim sastojcima, poput povrća, mesa ili čak slatkih punjenja sa orasima i šećerom. Ipak, najpoznatija je verzija sa sirom, koja je idealna za doručak, užinu ili laganu večeru.

Poreklo gužvare

Iako su jela slična gužvari popularna širom Balkana, posebno su popularna u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Često se služio na porodičnim okupljanjima, proslavama i praznicima jer se lako sprema, a često imamo sve sastojke pri ruci. Tradicionalno se peče u velikim plehovima i često se deli među članovima porodice ili prijateljima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ranije je gužvara bila pripremana za rad u polju ili druge fizičke poslove, posebno u ruralnim područjima Balkana. S obzirom da je bio zasitan, jednostavan i nije zahtevao mnogo vremena za pripremu – bio je to idealan obrok koji je mogao da pruži energiju i izdržljivost tokom napornih radnih dana.

Neophodni sastojci

Za pripremu gužvare, osim osnovnog testa, najvažniji sastojci su svež sir, jaja i kajmak. Koristi se i malo ulja ili putera, u zavisnosti od toga šta imate pri ruci. Priprema je vrlo jednostavna.

500 g gotovih kora za savijače

500 g svežeg sira

2 čaše jogurta

100 ml mineralne vode

4 jaja

200 ml mleka, videćete da li vam treba još

½ kašičice soli

Kako se priprema:

Sve sastojke osim kora izmešajte žicom ili električnim mikserom da dobijete glatku smesu.

Mleka dodajte toliko da smesa bude gustoće kao ona za palačinke.

Jednu koru stavite u nauljenu tepsiju, namažite malo putera ili ulja pa stavite sloj fila. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i fil. Poslednji sloj treba da bude od kore.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni pola sata do 40 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.

Kad izvadite gužvaru, ostavite 15 do 20 minuta da se prohladi i onda je možete seći.

 

@lepotesrbijee LEGENDARNI "STOJADIN" BIO JE ZAŠTITNI ZNAK JUGOSLAVIJE EVO KOLIKO BI KOŠTAO DANAS #lepotesrbije #srbija #fy #fyp #viral #viraltiktok #foryoupage #fyf #automobil #zastava ♬ original sound - LepoteSrbije

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading