Seljačko jelo koje se na Balkanu pravi već vekovima: Recept je jedinstven i znali su ga naši stari samo
Priprema se od tankih kora sa bogatim filom, najčešće sa sirom i jajima uz dodatak kajmaka ili pavlake

Gužvara je tradicionalno balkansko jelo koje se nekada pravilo kao jednostavan i zasitan obrok – bilo da je doručak, ručak ili večera. Iako često prođe nezapaženo u poređenju sa popularnijim jelima poput bureka ili pite, gužvara je pravo otkriće – izuzetno se lako pravi, sastojci su jeftini i dostupni, pa predlažemo da je malo češće uvrštavate u svoj jelovnik.
Priprema se od tankih kora sa bogatim filom, najčešće sa sirom i jajima uz dodatak kajmaka ili pavlake. Može se pripremiti sa različitim sastojcima, poput povrća, mesa ili čak slatkih punjenja sa orasima i šećerom. Ipak, najpoznatija je verzija sa sirom, koja je idealna za doručak, užinu ili laganu večeru.
Poreklo gužvare
Možda vas zanima:

8 najukusnijih slavskih pita: Slagana sa ovčijim sirom, niška gužvara, a kraljica među njima je šumadijska gibanica
Ove gibanice su savršene za svaku prigodu, posebno za slavu ili porodične okupljanja, i sigurno će oduševiti vaše goste. Pripremite ih sa ljubavlju i uživajte u svakom zalogaju

PITA GUŽVARA SA SIROM KAO IZ BAKINOG SMEDEREVCA: Najukusnija, a sastojci jeftini - recept samo za poželeti
Pita gužvara sa sirom je najukusnija, sastojci su jeftini, a kao da je napravljena iz bakinog smederevca
Iako su jela slična gužvari popularna širom Balkana, posebno su popularna u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Često se služio na porodičnim okupljanjima, proslavama i praznicima jer se lako sprema, a često imamo sve sastojke pri ruci. Tradicionalno se peče u velikim plehovima i često se deli među članovima porodice ili prijateljima.
Ranije je gužvara bila pripremana za rad u polju ili druge fizičke poslove, posebno u ruralnim područjima Balkana. S obzirom da je bio zasitan, jednostavan i nije zahtevao mnogo vremena za pripremu – bio je to idealan obrok koji je mogao da pruži energiju i izdržljivost tokom napornih radnih dana.
Neophodni sastojci
Za pripremu gužvare, osim osnovnog testa, najvažniji sastojci su svež sir, jaja i kajmak. Koristi se i malo ulja ili putera, u zavisnosti od toga šta imate pri ruci. Priprema je vrlo jednostavna.
500 g gotovih kora za savijače
500 g svežeg sira
2 čaše jogurta
100 ml mineralne vode
4 jaja
200 ml mleka, videćete da li vam treba još
½ kašičice soli
Kako se priprema:
Sve sastojke osim kora izmešajte žicom ili električnim mikserom da dobijete glatku smesu.
Mleka dodajte toliko da smesa bude gustoće kao ona za palačinke.
Jednu koru stavite u nauljenu tepsiju, namažite malo putera ili ulja pa stavite sloj fila. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i fil. Poslednji sloj treba da bude od kore.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni pola sata do 40 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
Kad izvadite gužvaru, ostavite 15 do 20 minuta da se prohladi i onda je možete seći.

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

I za vreme posta najveći gurmani mogu da uživaju: Sarma prste da poližete, ona s mesom vam više neće pasti na pamet
Posna trpeza može biti podjednako ukusna kao i mrsna.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.

KRALJICA SRPSKE TRPEZE Najbolji recept za lisnatu pogaču
Lisnata pogača je kraljica domaćih trpeza – mekana, slojevita i prepuna ukusa, topi se u ustima i mami mirisom iz rerne.

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova
Komentari(0)