NAJJEDNOSTAVNIJI POSNI KOLAČ KOJI MOŽETE SPREMITI: Najsočnije zadovoljstvo sa višnjom koje postoji (MERA NA ŠOLJE)

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Recept za posni kolač od višnje koji uspeva svakome

kolač sa višnjama
Shutterstock

Kolač za koji radi vreme - postoji!

Pred vama je jedan divan recept za kolač sa višnjama, koji je uz to i jako prost, a savršen je i za dane posta. Ukusan je i veoma sočan, a što duže stoji sve je ukusniji i ukusniji.

SASTOJCI:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

2 čaše mekog brašna

2 čaše griza

1 čaša šećera

1 prstohvat soli

1 kesica (15 gr) praška za pecivo

900 gr zamrznutih višanja

1 vanilin šećer

malo manje od jedne čaše šećera

1 kašičica cimeta

pola čaše ulja

*Kao meru možete koristiti šolju od 2 decilitra

PRIPREMA:

U činiju sipajte dve čaše brašna. Dodajte čašu šećera, prstohvat soli, pa dve čaše griza. Dodajte kesicu praška za pecivo. Dobro promešajte.

Podelite smesu suvih sastojaka na tri približno jednaka dela (otprilike malo više od jedne i po čaše).

Pripremite 900 gr odmrznutih višanja. Višnje ne cedite. Sipajte u njih jednu kesicu vanilin šećera, jednu nepunu čašu šećera, jednu kašičicu cimeta i pola čaše ulja. Dobro promešati dok se ne sjedini.

Pleh (30X20) podmažite margarinom ili puterom (ukoliko ne pravite posno) sipajte prvi deo suvih sastojaka i rasporedite kašikom. Dodajte polovinu smese od višanja. Dodajte drugi red suvih sastojaka. Izravnati. Zatim, drugu polovinu smese od višanja.

Za kraj, treći deo suvih sastojaka. Narendajte malo margarina, biće dovoljna jedna manja kockica. Ukoliko vam je ostalo još soka od višanja, dodajte preko da bude još sočnije. Pospite sa malo šećera.

Ubacite u već zagrejanu rernu i pecite na 180 stepeni 40 minuta.

Sačekajte da se ohladi i secite.

sir

Sir u masti – zaboravljena zimnica iz srca Srbije

Gastronomija

15:00

21 avgust, 2025

U vreme kada u seoskim domaćinstvima nije bilo frižidera ni zamrzivača, a mlečni proizvodi su se pravili u većim količinama, domaćice su morale da pronađu način kako da sir ostane jestiv tokom cele godine. Jedan od najstarijih i najpouzdanijih metoda u Srbiji bio je čuvanje sira u svinjskoj masti.

Komentari(0)

Loading