KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE SE SPREMA SAMO 10 MINUTA: Najlepša poslastica - jeftini sastojci i svima uspeva

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Kolač sa višnjama na čaše je najlepša poslastica koja se sprema za 10 minuta

žuti kolač sa višnjama
Shutterstock

Vikend nam se bliži, a subota i nedelja su najbolji dani da bi napunili baterije za početak radne nedelje.

Svi volimo jednostavne i brze kolače koji će nas osvežiti, a i zasladiti u isto vreme.

Ako volite da isprobavate i druge kuhinje, za vas je tu jedan turski kolač "Irmik helvasi" - kombinacija alve i griza je nešto najbolje što možete da okusite.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kida koliko je dobar, a pravićete čak i duplu meru jer će se ukućani oduševiti.

Osim te poslastice koja zahteva veću pripremu, za vas je tu kolač sa višnjama na čaše. Mirisom i ukusom vraća u detinjstvo.

Svi sastojci i recept su tu:

vanilin šećer - jedna kesica

jaja - 5

šećer i prahu

šećer - 1,5 čaša

višnje - 400-500 grama

jogurt - 1 čaša

prašak za pecivo - pola kesice

ulje - 1 čaša

brašno - 2 čaše

Način pripreme:

Prvo odvojite žumanca od belanca. Zatim belanca umutite mikserom u čvrst sneg, pa im postepeno dodajte šećer.

Nastavite još malo da mutite, pa odložite mikser.

Polako dodajte žumanca i nastavite da mešate špatulom.

Ostale sastojke dodajte postepeno (prašak za pecivo, jogurt, ulje i brašno).

Sve sjedinite lepo sa belancima.

Kada dobijete izjednačenu smesu, izlijte je u podmazah pleh koji ste prethodno posuli brašnom.

Višnje stavite preko testa, ali da ne bi ostale na vrhu kolača, uzmite vrh noža i "pogurajte" ih nadole.

Kolač se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni između 40 i 60 minuta.

Posle nekog vremena temperaturu smanjite na 180 stepeni.

Čim se kolač ohladi pospite ga šećerom u prahu i isecite na kocke.

Prijatno i uživajte.

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Komentari(0)

Loading