KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE SE SPREMA SAMO 10 MINUTA: Najlepša poslastica - jeftini sastojci i svima uspeva

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Kolač sa višnjama na čaše je najlepša poslastica koja se sprema za 10 minuta

žuti kolač sa višnjama
Shutterstock

Vikend nam se bliži, a subota i nedelja su najbolji dani da bi napunili baterije za početak radne nedelje.

Svi volimo jednostavne i brze kolače koji će nas osvežiti, a i zasladiti u isto vreme.

Ako volite da isprobavate i druge kuhinje, za vas je tu jedan turski kolač "Irmik helvasi" - kombinacija alve i griza je nešto najbolje što možete da okusite.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kida koliko je dobar, a pravićete čak i duplu meru jer će se ukućani oduševiti.

Osim te poslastice koja zahteva veću pripremu, za vas je tu kolač sa višnjama na čaše. Mirisom i ukusom vraća u detinjstvo.

Svi sastojci i recept su tu:

vanilin šećer - jedna kesica

jaja - 5

šećer i prahu

šećer - 1,5 čaša

višnje - 400-500 grama

jogurt - 1 čaša

prašak za pecivo - pola kesice

ulje - 1 čaša

brašno - 2 čaše

Način pripreme:

Prvo odvojite žumanca od belanca. Zatim belanca umutite mikserom u čvrst sneg, pa im postepeno dodajte šećer.

Nastavite još malo da mutite, pa odložite mikser.

Polako dodajte žumanca i nastavite da mešate špatulom.

Ostale sastojke dodajte postepeno (prašak za pecivo, jogurt, ulje i brašno).

Sve sjedinite lepo sa belancima.

Kada dobijete izjednačenu smesu, izlijte je u podmazah pleh koji ste prethodno posuli brašnom.

Višnje stavite preko testa, ali da ne bi ostale na vrhu kolača, uzmite vrh noža i "pogurajte" ih nadole.

Kolač se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni između 40 i 60 minuta.

Posle nekog vremena temperaturu smanjite na 180 stepeni.

Čim se kolač ohladi pospite ga šećerom u prahu i isecite na kocke.

Prijatno i uživajte.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading