KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE SE SPREMA SAMO 10 MINUTA: Najlepša poslastica - jeftini sastojci i svima uspeva
Kolač sa višnjama na čaše je najlepša poslastica koja se sprema za 10 minuta
Vikend nam se bliži, a subota i nedelja su najbolji dani da bi napunili baterije za početak radne nedelje.
Svi volimo jednostavne i brze kolače koji će nas osvežiti, a i zasladiti u isto vreme.
Ako volite da isprobavate i druge kuhinje, za vas je tu jedan turski kolač "Irmik helvasi" - kombinacija alve i griza je nešto najbolje što možete da okusite.
Možda vas zanima:
Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.
Najbolji letnji kolač sa višnjama: Tradicionalna pripreme po starinskom receptu sa juga Srbije, vraća u detinjstvo
Kolač sa višnjama koji ćete moći da jedete kašikom je savršeno sočan i desert kome malo ko može da odoli
Možda vas zanima:
Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.
Najbolji letnji kolač sa višnjama: Tradicionalna pripreme po starinskom receptu sa juga Srbije, vraća u detinjstvo
Kolač sa višnjama koji ćete moći da jedete kašikom je savršeno sočan i desert kome malo ko može da odoli
Možda vas zanima:
Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.
Najbolji letnji kolač sa višnjama: Tradicionalna pripreme po starinskom receptu sa juga Srbije, vraća u detinjstvo
Kolač sa višnjama koji ćete moći da jedete kašikom je savršeno sočan i desert kome malo ko može da odoli
Kida koliko je dobar, a pravićete čak i duplu meru jer će se ukućani oduševiti.
Osim te poslastice koja zahteva veću pripremu, za vas je tu kolač sa višnjama na čaše. Mirisom i ukusom vraća u detinjstvo.
Svi sastojci i recept su tu:
vanilin šećer - jedna kesica
jaja - 5
šećer i prahu
šećer - 1,5 čaša
višnje - 400-500 grama
jogurt - 1 čaša
prašak za pecivo - pola kesice
ulje - 1 čaša
brašno - 2 čaše
Način pripreme:
Prvo odvojite žumanca od belanca. Zatim belanca umutite mikserom u čvrst sneg, pa im postepeno dodajte šećer.
Nastavite još malo da mutite, pa odložite mikser.
Polako dodajte žumanca i nastavite da mešate špatulom.
Ostale sastojke dodajte postepeno (prašak za pecivo, jogurt, ulje i brašno).
Sve sjedinite lepo sa belancima.
Kada dobijete izjednačenu smesu, izlijte je u podmazah pleh koji ste prethodno posuli brašnom.
Višnje stavite preko testa, ali da ne bi ostale na vrhu kolača, uzmite vrh noža i "pogurajte" ih nadole.
Kolač se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni između 40 i 60 minuta.
Posle nekog vremena temperaturu smanjite na 180 stepeni.
Čim se kolač ohladi pospite ga šećerom u prahu i isecite na kocke.
Prijatno i uživajte.
3 najlepša recepta za starinske (jeftine) oblande: Savršene za slavsku trpezu, a pun pleh košta samo 500 dinara
Jedan od najomiljenijih kolača među starijima svakako je oblanda, a ako je ovako napravite sigurno će vas vratiti nekoliko decenija u prošlost
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
Komentari(0)