Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
                                U staroj srpskoj kuhinji ni mrvica hleba nije smela da se baci. Hleb je bio svetinja, znak Božjeg blagoslova i ploda rada, i ako bi pao na pod – podizao se, poljubio i stavljao na sto. Zato su domaćice od bajatog hleba pravile čitav niz jela, jednostavnih, ali punih ukusa i smisla.
Ta jela su danas skoro zaboravljena, ali nose najlepšu poruku – da se iz skromnosti rađa mudrost i ukus.
Prepečenice – doručak iz peći
Najpoznatiji način da se iskoristi hleb bio je da se ispeče ponovo. Hleb se sekao na tanke kriške, premazivao mašću ili puterom i solju, pa se pekao na ognjištu, rešetki ili u staroj peći. Kad bi se zarumeneo i zamirisao, služio se uz mleko, sir ili ajvar.
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                                                                                                                                
Možda vas zanima:
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Možda vas zanima:
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Možda vas zanima:
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Možda vas zanima:
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Popara – kraljica sirotinjskog stola
Možda vas zanima:
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Možda vas zanima:
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Popara se pravila od starih parčadi hleba prelivenih ključalom vodom ili mlekom, sa dodatkom masti, putera ili sira. Sve se lagano mešalo dok ne omekša, a zatim se jelo toplo, uz kiselo mleko ili čašu jogurta.
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Postojale su i posne popare, samo sa vrelom vodom, prženim lukom i malo soli.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                U nekim krajevima su dodavali i šećer – deci za užinu.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Stari su govorili: „Ko zna da napravi poparu, nikad neće biti gladan.“
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Prežganica – čorba od ničega
Kad u kući nema mesa ni povrća, domaćica bi napravila prežganicu: na malo masti ili ulja propržilo bi se brašno dok ne zamiriše, zatim bi se dodala voda i malo soli, pa se sve razbilo jajetom ili mlekom.
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Čorba bi bila gusta i hranljiva, a deca su je jela „na dušak“.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Neko bi dodao i kockicu starog hleba – da se zgusne i zasiti.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Hlebna pita – slatko jelo za dane posta
Kada je ostajalo mnogo starog hleba, on se ređao u tepsiju, prelivao slatkim mlekom ili razmućenim jajima i šećerom, i pekao dok ne porumeni. U postu se pravila varijanta s orasima, medom i grožđicama, pa je kuća mirisala na skromnu, ali raskošnu trpezu.
Hleb kao svetinja
U svim tim jelima zajedničko je jedno – poštovanje prema hlebu.
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Baciti hleb smatralo se grehom, a čak i suve korice čuvale su se za živinu, pse, ili da se prospe u reku „da voda nosi sitost“.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                U mnogim kućama još se pamti rečenica:
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                „Nemoj bacati hleb – ne znaš kad ćeš ga opet želeti.“
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Zaboravljeno, ali vredno vraćanja
Danas, kad je bacanje hrane postalo navika, ovi stari recepti podsećaju da su naši stari znali da od ničega naprave nešto. Da je svaka mrvica važna, i da se po ukusu domaće popare meri – ne bogatstvo, nego poštovanje prema životu.
Možda je vreme da ponovo učimo da kuvamo kao oni – sa srcem, iz ostataka, i s poštovanjem prema svakom hlebu na stolu.
            Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
                
            
            
Komentari(0)