SRPSKE DOMAĆICE PRAVE NAJUKUSNIJI STARINSKI KOLAČ: Oblande sa orasima - svaka žena napamet zna recept
Srpske domaćice prave najukusniji starinski kolač, a to su oblande sa orasima i svaka žena napamet zna recept

Jesen je uveliko tu, a sa njom su došle i slave, a uskoro će i praznici.
U detinjstvu smo svi na slavama jedva cekali kolače, čak smo i preskakali sve samo da bi se najeli slatkiša.
Starinski kolači su uvek bili najslađi jer se spremaju na jednostavne načine, a te ukuse ne mogu da zamene kupovni ili moderniji koje danas žene prave.
Možda vas zanima:

Starinske oblande od samo 4 sastojka vraćaju u detinjstvo: Preukusan kolač koji se generacijama obožava
Najlepše oblande se prave od samo 4 sastojka i naše bake su ih pravile gotovo svakog vikenda

Starinski slatkiš čiji ukus vraća u detinjstvo: Obradujte najmilije kolačem koji obožavaju mnoge generacije
Jednostavni kolači često su oni koji osvajaju srca.
Možda vas zanima:

Starinske oblande od samo 4 sastojka vraćaju u detinjstvo: Preukusan kolač koji se generacijama obožava
Najlepše oblande se prave od samo 4 sastojka i naše bake su ih pravile gotovo svakog vikenda

Starinski slatkiš čiji ukus vraća u detinjstvo: Obradujte najmilije kolačem koji obožavaju mnoge generacije
Jednostavni kolači često su oni koji osvajaju srca.
Možda vas zanima:

Starinske oblande od samo 4 sastojka vraćaju u detinjstvo: Preukusan kolač koji se generacijama obožava
Najlepše oblande se prave od samo 4 sastojka i naše bake su ih pravile gotovo svakog vikenda

Starinski slatkiš čiji ukus vraća u detinjstvo: Obradujte najmilije kolačem koji obožavaju mnoge generacije
Jednostavni kolači često su oni koji osvajaju srca.
Pred vama su starinske oblande sa orasima koje se tope u ustima zbog sočnog fila.
Recept je jako prost, a ovo su potrebni sastojci:
1 l mleka
1 pakovanje gotovih kora za oblandu
100 g mlevenih oraha
500 g šećera
125 g margarina
1 vanilin šećer
Ovo je priprema:
1. Stavite mleko da se kuva u šerpi, dodajte šećer, margarin i vanilin šećer. Takođe, ubacite i mlevene orahe.
2. Kuvajte ovu smesu na tihoj vatri oko 2 sata, dok ne postane gusta karamela.
3. Svaki list oblande filujte ovom pripremljenom smesom, osim zadnjeg lista. Zatim, pritisnite nečim težim da se listovi dobro spoje.

Pastirska tajna Stare planine: Kako nastaje pravi kačkavalj
Na prostranim pašnjacima Stare planine, gde vetrovi donose miris trave i planinskih cvetova, vekovima se čuva jedna posebna tajna – kačkavalj. Ovaj sir, danas poznat širom Srbije, nekada je bio isključivo proizvod pastira koji su svoje stado izvodili na letnje ispaše i mleko pretvarali u zlatno bogatstvo koje je moglo da se sačuva tokom cele godine.

Neki je zovu carska, neki ŠPANSKA PITA, a svi se slažu – preukusna je: Najbolji recept za omiljeni doručak ili večeru
Jednostavan recept za špansku pitu osvojiće srca i stomake vaših ukućana

Starinski kolač sa šljivama – miris detinjstva na tanjiru
Sočan, mirisan i jednostavan za pripremu – ovaj kolač sa šljivama je klasik srpske kuhinje koji nikada ne izlazi iz mode.

Kuglof koji će mirisati do kraja ulice: Mekan kao pena i ima nezaboravan ukus, ovo mu daje poseban šmek
Ukusna poslastica kojoj niko ne može odoleti.

Zašto je Jezekiljev hleb simbol zdravlja i dugovečnosti– Biblijski recept star više od 2.500 godina
U Starom zavetu, u Knjizi proroka Jezekilja, zapisana je jedna od najstarijih poznatih receptura za hleb. U poglavlju 4, stihu 9 stoji: „Uzmi pšenicu i ječam, pasulj i sočivo, proso i raž, pa ih stavi u jednu posudu i od njih sebi ispeci hleb.“ Ovaj biblijski stih postao je osnova za tzv. Jezekiljev hleb – vekovni simbol hrane koja istovremeno hrani telo i dušu.
Komentari(0)