SRPSKE DOMAĆICE PRAVE NAJUKUSNIJI STARINSKI KOLAČ: Oblande sa orasima - svaka žena napamet zna recept

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Srpske domaćice prave najukusniji starinski kolač, a to su oblande sa orasima i svaka žena napamet zna recept

oblande sa karamel filom
Shutterstock

Jesen je uveliko tu, a sa njom su došle i slave, a uskoro će i praznici.

U detinjstvu smo svi na slavama jedva cekali kolače, čak smo i preskakali sve samo da bi se najeli slatkiša.

Starinski kolači su uvek bili najslađi jer se spremaju na jednostavne načine, a te ukuse ne mogu da zamene kupovni ili moderniji koje danas žene prave.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pred vama su starinske oblande sa orasima koje se tope u ustima zbog sočnog fila.

Recept je jako prost, a ovo su potrebni sastojci:

1 l mleka

1 pakovanje gotovih kora za oblandu

100 g mlevenih oraha

500 g šećera

125 g margarina

1 vanilin šećer

Ovo je priprema:

1. Stavite mleko da se kuva u šerpi, dodajte šećer, margarin i vanilin šećer. Takođe, ubacite i mlevene orahe.

2. Kuvajte ovu smesu na tihoj vatri oko 2 sata, dok ne postane gusta karamela.

3. Svaki list oblande filujte ovom pripremljenom smesom, osim zadnjeg lista. Zatim, pritisnite nečim težim da se listovi dobro spoje.

 

 

sir

Pastirska tajna Stare planine: Kako nastaje pravi kačkavalj

Gastronomija

21:00

26 septembar, 2025

Na prostranim pašnjacima Stare planine, gde vetrovi donose miris trave i planinskih cvetova, vekovima se čuva jedna posebna tajna – kačkavalj. Ovaj sir, danas poznat širom Srbije, nekada je bio isključivo proizvod pastira koji su svoje stado izvodili na letnje ispaše i mleko pretvarali u zlatno bogatstvo koje je moglo da se sačuva tokom cele godine.

domaći hleb

Zašto je Jezekiljev hleb simbol zdravlja i dugovečnosti– Biblijski recept star više od 2.500 godina

Gastronomija

17:00

23 septembar, 2025

U Starom zavetu, u Knjizi proroka Jezekilja, zapisana je jedna od najstarijih poznatih receptura za hleb. U poglavlju 4, stihu 9 stoji: „Uzmi pšenicu i ječam, pasulj i sočivo, proso i raž, pa ih stavi u jednu posudu i od njih sebi ispeci hleb.“ Ovaj biblijski stih postao je osnova za tzv. Jezekiljev hleb – vekovni simbol hrane koja istovremeno hrani telo i dušu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading