VEKOVIMA SE VERUJE DA ZOVA POMAŽE KOD OVIH 6 ZDRAVSTVENIH TEGOBA: Evo kako se pravi čaj, sok i lekoviti med!

Teodora Tojagić

18:00

Aktuelno 0

Naši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima.

sok
Shutterstock

Zova je samonikla listopadna biljka koja najčešće raste po šumama i na vlažnom zemljištu, blizu rečnih kanala i potoka. Cveta u maju i junu, a kada procveta, nastaju zelene bobice koje se pretvaraju u tamnoljubičaste ili crne.

Zbog velike količine flavonoida, karotena, vitamina C i još mnogo hranljivih materija, zovu je pravim blagom iz prirode.

Crna zova ima više procenata antioksidanasa u odnosu na malinu, kupinu ili brusnicu. Zrele bobice su prepune vitamina C i E, karotena, a najbogatije su vitaminom B1.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Njen cvet i bobice sadrže veliki broj jedinjenja koja blagotvorno deluju na ljudski organizam, te olakšavaju simptome mnogih bolesti.

Veruje se da je ispijanje čaja ili soka od zove odlično u slučaju prehlade, zapušenih sinusa i bronhitisa. Takođe pogoduje i asmatičarima.

Dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Može da smanji nivo holesterola i eliminiše procenat masti iz organizma.

Takođe, efikasna je i kao protivupalna vodica za ispiranje usta, te sredstvo za grgutanje kod bolno natečenoa zubnog mesa i upale grla.

Sok od zove - priprema:

Svi najradije tokom letnjih dana pijemo sok od zove. On se veoma jednostavno pravi. U 1 litru hladne vode potopite 20 cvetova sveže zove. Neka stoji na hladnome mestu (ali ne u frižideru) 24 sata. Procedite, dodajte 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostavite da odstoji još 24 sata. Povremeno promešajte, da se šećer rastopi. Procediti kroz duplu gazu i sipati u boce.

Ovaj sok se pije razređen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.

Čaj

Čaj od suvih cvetova zove leči uporan i suv kašalj. Sve što treba da uradite je da cvetove zove osušite na tamnom i suvom mestu i da ih tako suve smrvite u teglu i čuvate za čaj.

Med od zove

Plod treba da bude dobro zreo da bi imao lekovita svojstva. Kada uberete bobice, operite ih i stavite u tegle, ređajući naizmenično jedan red bobica, pa jedan red šećera, dok se tegla se ne napuni do vrha.

Čuvajte teglu na mestu gde ima sunca, tako da može da dođe do vrenja. Nakon dve nedelje, teglu treba zatvoriti i staviti u frižider.

Parmenac

Prošle godine šest a ove 86 korisnika, ovo je spas u vrelim letnjim danima za poljoprivrednike: Kanal za navodnjavanje Čačak - Parmenac sjajna stvar, očekuje se i proširenje

Aktuelno

21:00

16 jul, 2025

Kanal za navodnjavanje Čačak - Parmenac koji će biti spas za veliki broj građana je rekonstruisan prošle godine i to prvi put nakon skoro sedam decenija i predat je građanima na korišćenje. Dugačak je 5.5 kilometara i od velike koristi poljoprivrednicima koji imaju svoja imanja od Ljubić keja do Parmenca. Radove na daljoj rekonstrukciji kanala i jedne od crpnih stanica obišli su Goran Puzović, direktor JP Srbijavode i gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima.

Komentari(0)

Loading