Pravi, starinski doručak: Svi su zaboravili ovo jelo, a toliko je ukusno i izdašno – daje energiju za skoro ceo dan
Filija se može servirati i topla i hladna
Znate li šta je filija?
Filija je tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije, slana pita napravljena od slojeva tankog testa premazanog filom od kajmaka. Ova pita je vrlo prilagodljiva kada su sastojci u pitanju, pa se često obogaćuje dodatkom sira, spanaća ili drugih sastojaka prema ukusu, prenosi danas.rs.
Zbog specifične tehnike pripreme, filija je dobila nadimak „torta od testa“. Ovo domaće jelo jedinstvenog i bogatog ukusa idealno je za obilan doručak, brzu užinu ili laganu večeru. Filija se može servirati i topla i hladna, a evo kako je možete lako pripremiti kod kuće:
Možda vas zanima:
KOSOVSKA FILIJA SA KAJMAKOM Ukusna pita naše prošlosti
Iako je kosovska filija sa kajmakom rado pravljeno jelo u našoj prošlosti, danas je gotovo nemoguće pronaći restoran u kojem se može probati ovaj specijalitet

OD SVEGA PAR SASTOJAKA DO SAVRŠENOG JELA Kosovska FILIJA, hrskava, slojevita starinska pita
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
Možda vas zanima:
KOSOVSKA FILIJA SA KAJMAKOM Ukusna pita naše prošlosti
Iako je kosovska filija sa kajmakom rado pravljeno jelo u našoj prošlosti, danas je gotovo nemoguće pronaći restoran u kojem se može probati ovaj specijalitet

OD SVEGA PAR SASTOJAKA DO SAVRŠENOG JELA Kosovska FILIJA, hrskava, slojevita starinska pita
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
Možda vas zanima:
KOSOVSKA FILIJA SA KAJMAKOM Ukusna pita naše prošlosti
Iako je kosovska filija sa kajmakom rado pravljeno jelo u našoj prošlosti, danas je gotovo nemoguće pronaći restoran u kojem se može probati ovaj specijalitet

OD SVEGA PAR SASTOJAKA DO SAVRŠENOG JELA Kosovska FILIJA, hrskava, slojevita starinska pita
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
Sastojci:
Možda vas zanima:
KOSOVSKA FILIJA SA KAJMAKOM Ukusna pita naše prošlosti
Iako je kosovska filija sa kajmakom rado pravljeno jelo u našoj prošlosti, danas je gotovo nemoguće pronaći restoran u kojem se može probati ovaj specijalitet

OD SVEGA PAR SASTOJAKA DO SAVRŠENOG JELA Kosovska FILIJA, hrskava, slojevita starinska pita
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
Možda vas zanima:
KOSOVSKA FILIJA SA KAJMAKOM Ukusna pita naše prošlosti
Iako je kosovska filija sa kajmakom rado pravljeno jelo u našoj prošlosti, danas je gotovo nemoguće pronaći restoran u kojem se može probati ovaj specijalitet

OD SVEGA PAR SASTOJAKA DO SAVRŠENOG JELA Kosovska FILIJA, hrskava, slojevita starinska pita
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
– 500 g brašna
– 500 ml vode
– 2 kašičice soli
– 200 g kajmaka
– sir, po želji
Priprema:
Za početak, zamesite testo od brašna, vode i soli, koje treba da bude malo gušće od onog za palačinke.
Rernu uključite na najvišu temperaturu, rešetku podignite na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača, a donje grejače isključite. Tepsiju za pečenje dobro podmažite, pa kutlačom sipajte testo i ravnomerno rasporedite (kao kad spremate palačinke), pa pecite dok ne porumeni. Važno je da sloj testa bude tanak, da bi ih bilo što više i da bi filija na kraju bila što hrskavija i ukusnija.
Izvadite iz rerne, premažite kajmakom, po želji dodajte i malo sira, i odmah preko toga prelijte novim slojem testa. Vratite u rernu da se ispeče, pa ponavljajte postupak sve dok imate sastojaka, s tim što poslednju koru ne treba da premazujete.
Pečenu filiju ostavite da se malo prohladi, pa secite na kocke željene veličine i poslužite uz jogurt ili prilog po želji i uživajte!
Prijatno i javite nam kako vam se dopao recept!

JELA SE RUKOM, BEZ ESCAJGA Pogača od koprive u tiganju, poznata i kao „zelena lepinja“
Zaboravljeno jelo iz siromašnijih domaćinstava koje se pripremalo kad ima brašna, ali nema mleka i jaja – a koprive ima svuda.
Pravi, starinski doručak: Svi su zaboravili ovo jelo, a toliko je ukusno i izdašno – daje energiju za skoro ceo dan
Filija se može servirati i topla i hladna

U smesu za proju uvek dodajte 2 tajna sastojka: Neće se mrviti i duže će ostati sočna i sveža
Proja je starinsko jelo koje se sprema jednostavno i od jeftinih sastojaka

Ova teleća čorba je Srbima najomiljenija! Stvorena za svečane prilike, istovremeno greje telo i dušu
Savršena je za svečane prilike.

STARINSKI RECEPT ZA DžEM OD JAGODA: Evo kako su ga pripremale naše bake
Jagode su već pri kraju, a ako imate mogućnost da napravite ukusne džemove ili slatko sada je pravo vreme da to uradite
Komentari(0)