STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu

Jadranko Žugić

14:00

Gastronomija 0

Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

domaći sir
Shutterstock

Stara planina je jedna od najbogatijih florističkih regija u Evropi, sa preko hiljadu biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemične i lekovite. Kada ovce pasu ovu jedinstvenu vegetaciju, njihovo mleko postaje neobično bogato. Ta moć se potom, kroz tradicionalnu recepturu, pretvara u Staroplaninski ovčiji sir. Ovo nije samo hrana; ovo je tradicija, ekologija i koncentrat planinskog zdravlja.

Tajna planinske ishrane i lekovita moć

Ovaj sir, koji je često u formi kačkavalja ili tvrdog belog sira, ima mnogo intenzivniji i puniji ukus od uobičajenih sireva. Njegova izuzetna lekovita svojstva potiču od prirodne ishrane ovaca. Konzumiranjem planinskog bilja bogatog esencijalnim uljima i mineralima, ovce te sastojke, poput divljeg origana i timijana, prenose direktno u mleko. To daje siru ne samo poseban ukus, već i izuzetnu nutritivnu vrednost. Ovčije mleko je prirodno bogatije mastima i proteinima, pa je ovaj sir koncentrovan izvor energije i gradivnih materija. Zato ga pastiri smatraju ključnim izvorom snage za zimu i oporavak.

Starinski recept bez hemije

Staroplaninski ovčiji sir pravi se po recepturi staroj stotinama godina, bez ikakvih veštačkih aditiva ili konzervansa. Proces proizvodnje je spor i zahtevan, a ključ je u vremenu. Nakon što se mleko procedi i usiri, masa se presuje i stavlja na duže zrenje. Upravo dug period zrenja, često u specifičnim uslovima planinskih podruma, čini sir čvrstim, punim proteina i razvija kompleksnu aromu. Kvalitetan ovčiji sir se topi u ustima, a njegova blaga slanoća savršeno balansira intenzivnu aromu planinskog mleka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kako Staroplaninski sir topi holesterol

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iako je sir mastan, zbog prirodnog sastava mleka i bilja, Staroplaninski sir se često preporučuje u umerenim količinama. Veruje se da pomaže u regulaciji holesterola i jačanju imuniteta. Naravno, kao prirodan proizvod, odličan je i za jačanje kostiju i mišića.

Ovaj sir je najbolji dokaz da je najzdravija hrana ona koja dolazi direktno iz netaknute prirode, stvarajući gastronomski dragulj koji je i lek za celu porodicu.

Komentari(0)

Loading