ŽIG GARANCIJE "DOBRO SA ZLATIBORA" Kad vidite ovaj znak znaćete da jedete isključivo domaće meso i proizvode
Brojni posetioci koji dođu na jednu od najlepših planina u Srbiji, kao suvenir sa Zlatibora vrlo često umesto magneta ponesu dugačku pršutu ili kanticu kajmaka.

Kako bi se zaštitila autentičnost ovih planiskih proizvoda i nastavila poštovati tradicija, ali i na specifičan način sačuvao kvalitet, patentiran je žig garancije "Dobro sa Zlatibora", koji je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu. Vlasnik žiga garancije „Dobro sa Zlatibora“ i nosilac prava žiga garancije je Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko Agrar“ DOO.
"Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ se registruje u cilju brendiranja proizvoda, povećanja plasmana i potrošnje lokalnih proizvoda u turističkoj ponudi opštine Čajetina, podsticanja razvoja i proizvodnje grupa lokalnih proizvoda, podizanja nivoa kvaliteta označenih proizvoda i turističkih usluga, očuvanja autentičnosti i tradicije, kreativnosti i inovacija, odnosno integrisane promocije proizvoda i usluga sa teritorije opštine Čajetina", izjavila je Katarina Murić ispred Eko agrara.
Možda vas zanima:

Nisu samo maline - i zlatiborska pršuta je pravi srpski brend: Ovo selo je prestonica suvomesnatih proizvoda, još jedna čuvena "Pršutijada" zakazana u Mačkatu
Ovogodišnja čuvena i tradicionalna Pršutijada u zlatiborskom selu Mačkat biće održana od 14. do 16. februara u porti crkve Svetog Proroka Ilije . Zlatiborska Pršutijada datira od 2001. godine kada je u crkvenom domu u Mačkatu održana izložba na prvom Sajmu užičke pršute kako je tada manifestacija nazvana, da bi kasnije dobila sadašnji popularni naziv.

ZNAČAJ I LEPOTE SRPSKE PLANINE Mesto gde će se vaš organizam rehabilitovati i očarati svojim bajkovitim pejzažima! (FOTO) (VIDEO)
Na sam pomen turizma u Srbiji, planina Zlatibor ubedljivo je na tronu najatraktivnijih destinacija i iz godine u godinu obara sve rekorde posećenosti.
Možda vas zanima:

Nisu samo maline - i zlatiborska pršuta je pravi srpski brend: Ovo selo je prestonica suvomesnatih proizvoda, još jedna čuvena "Pršutijada" zakazana u Mačkatu
Ovogodišnja čuvena i tradicionalna Pršutijada u zlatiborskom selu Mačkat biće održana od 14. do 16. februara u porti crkve Svetog Proroka Ilije . Zlatiborska Pršutijada datira od 2001. godine kada je u crkvenom domu u Mačkatu održana izložba na prvom Sajmu užičke pršute kako je tada manifestacija nazvana, da bi kasnije dobila sadašnji popularni naziv.

ZNAČAJ I LEPOTE SRPSKE PLANINE Mesto gde će se vaš organizam rehabilitovati i očarati svojim bajkovitim pejzažima! (FOTO) (VIDEO)
Na sam pomen turizma u Srbiji, planina Zlatibor ubedljivo je na tronu najatraktivnijih destinacija i iz godine u godinu obara sve rekorde posećenosti.
Možda vas zanima:

Nisu samo maline - i zlatiborska pršuta je pravi srpski brend: Ovo selo je prestonica suvomesnatih proizvoda, još jedna čuvena "Pršutijada" zakazana u Mačkatu
Ovogodišnja čuvena i tradicionalna Pršutijada u zlatiborskom selu Mačkat biće održana od 14. do 16. februara u porti crkve Svetog Proroka Ilije . Zlatiborska Pršutijada datira od 2001. godine kada je u crkvenom domu u Mačkatu održana izložba na prvom Sajmu užičke pršute kako je tada manifestacija nazvana, da bi kasnije dobila sadašnji popularni naziv.

ZNAČAJ I LEPOTE SRPSKE PLANINE Mesto gde će se vaš organizam rehabilitovati i očarati svojim bajkovitim pejzažima! (FOTO) (VIDEO)
Na sam pomen turizma u Srbiji, planina Zlatibor ubedljivo je na tronu najatraktivnijih destinacija i iz godine u godinu obara sve rekorde posećenosti.
Proizvodi koji nose oznaku „Dobro sa Zlatibora“ moraju biti u skladu sa važećim zakonskim i pratećim propisima, svojim ukupnim svojstvima moraju zadovoljiti izražene ili pretpostavljene potrebe korisnika i zahteve utvrđene u normama ili specifikacijama, kojima se osigurava specifičan, viši nivo kvaliteta lokalnih proizvoda.
"Obeleženi proizvodi moraju se proizvoditi na teritoriji opštine Čajetina od sirovina sa ovog područja, a izuzetak čine suvomesnati proizvodi čija sirovina poreklom može biti sa teritorije cele Republike Srbije. Obeleženi proizvodi takođe moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti i bezbednosti hrane, zaštiti životne sredine i zaštiti potrošača, a svojim ukupnim svojstvima zadovoljiti potrebe potrošača", dodaje Murićeva.
Smeštajni kapaciteti, odnosno seoska turistička domaćinstva kao i restorani koja budu nosila Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“, moraju ispunjavati zakonske uslove i propise u vezi sa kategorizacijom smeštajno-ugostiteljskih objekata ilipružalaca usluga.

"Daviće se" u njoj i oni koji je ne vole: Recept za šumadijsku palentu - najukusniji zdrav obrok gotov za 5 minuta
Ako volite brz doručak i ne želite da se hranite u pekari ovo je super recept za vas

Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.

Kolač koji donosi sreću na trpezu - kako se pravi sremački kuglof
Poreklom iz srednje Evrope, kuglof je preko Austrougarske stigao u Srem i zauvek ostao u vojvođanskim kuhinjama. Danas je to kolač koji čuva duh prošlih vremena, ali i dalje pronalazi svoje mesto na savremenim trpezama.

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.
Komentari(0)