ŽIG GARANCIJE "DOBRO SA ZLATIBORA" Kad vidite ovaj znak znaćete da jedete isključivo domaće meso i proizvode

J. K.

19:11

Gastronomija 0

Brojni posetioci koji dođu na jednu od najlepših planina u Srbiji, kao suvenir sa Zlatibora vrlo često umesto magneta ponesu dugačku pršutu ili kanticu kajmaka.

ŽIG GARANCIJE "DOBRO SA ZLATIBORA" Kad vidite ovaj znak znaćete da jedete isključivo domaće meso i proizvode
Shutterstock

 

Kako bi se zaštitila autentičnost ovih planiskih proizvoda i nastavila poštovati tradicija, ali i na specifičan način sačuvao kvalitet, patentiran je žig garancije "Dobro sa Zlatibora", koji je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu. Vlasnik žiga garancije „Dobro sa Zlatibora“ i nosilac prava žiga garancije je Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko Agrar“ DOO.

"Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ se registruje u cilju brendiranja proizvoda, povećanja plasmana i potrošnje lokalnih proizvoda u turističkoj ponudi opštine Čajetina, podsticanja razvoja i proizvodnje grupa lokalnih proizvoda, podizanja nivoa kvaliteta označenih proizvoda i turističkih usluga, očuvanja autentičnosti i tradicije, kreativnosti i inovacija, odnosno integrisane promocije proizvoda i usluga sa teritorije opštine Čajetina", izjavila je Katarina Murić ispred Eko agrara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Proizvodi koji nose oznaku „Dobro sa Zlatibora“ moraju biti u skladu sa važećim zakonskim i pratećim propisima, svojim ukupnim svojstvima moraju zadovoljiti izražene ili pretpostavljene potrebe korisnika i zahteve utvrđene u normama ili specifikacijama, kojima se osigurava specifičan, viši nivo kvaliteta lokalnih proizvoda.

"Obeleženi proizvodi moraju se proizvoditi na teritoriji opštine Čajetina od sirovina sa ovog područja, a izuzetak čine suvomesnati proizvodi čija sirovina poreklom može biti sa teritorije  cele Republike Srbije. Obeleženi proizvodi takođe moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti i bezbednosti hrane, zaštiti životne sredine i zaštiti potrošača, a svojim ukupnim svojstvima zadovoljiti potrebe potrošača", dodaje Murićeva.

Smeštajni kapaciteti, odnosno seoska turistička domaćinstva kao i restorani koja budu nosila Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“, moraju ispunjavati zakonske uslove i propise u vezi sa kategorizacijom smeštajno-ugostiteljskih objekata ilipružalaca usluga.

Komentari(0)

Loading