ŽIG GARANCIJE "DOBRO SA ZLATIBORA" Kad vidite ovaj znak znaćete da jedete isključivo domaće meso i proizvode
Brojni posetioci koji dođu na jednu od najlepših planina u Srbiji, kao suvenir sa Zlatibora vrlo često umesto magneta ponesu dugačku pršutu ili kanticu kajmaka.
Kako bi se zaštitila autentičnost ovih planiskih proizvoda i nastavila poštovati tradicija, ali i na specifičan način sačuvao kvalitet, patentiran je žig garancije "Dobro sa Zlatibora", koji je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu. Vlasnik žiga garancije „Dobro sa Zlatibora“ i nosilac prava žiga garancije je Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko Agrar“ DOO.
"Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ se registruje u cilju brendiranja proizvoda, povećanja plasmana i potrošnje lokalnih proizvoda u turističkoj ponudi opštine Čajetina, podsticanja razvoja i proizvodnje grupa lokalnih proizvoda, podizanja nivoa kvaliteta označenih proizvoda i turističkih usluga, očuvanja autentičnosti i tradicije, kreativnosti i inovacija, odnosno integrisane promocije proizvoda i usluga sa teritorije opštine Čajetina", izjavila je Katarina Murić ispred Eko agrara.
Možda vas zanima:
ZNAČAJ I LEPOTE SRPSKE PLANINE Mesto gde će se vaš organizam rehabilitovati i očarati svojim bajkovitim pejzažima! (FOTO) (VIDEO)
Na sam pomen turizma u Srbiji, planina Zlatibor ubedljivo je na tronu najatraktivnijih destinacija i iz godine u godinu obara sve rekorde posećenosti.
ZLATIBORSKI MAČKAT PRESTONICA SRPSKE PRŠUTE Filipovići tajnu pravljenja decenijama prenose sa kolena na koleno
Dok u selu Zlakasa caruje grnčarija, a u selima oko Topole domaća vina, zlatiborski Mačkat već godinama unazad smatra se prestonicom srpske pršute.
Možda vas zanima:
ZNAČAJ I LEPOTE SRPSKE PLANINE Mesto gde će se vaš organizam rehabilitovati i očarati svojim bajkovitim pejzažima! (FOTO) (VIDEO)
Na sam pomen turizma u Srbiji, planina Zlatibor ubedljivo je na tronu najatraktivnijih destinacija i iz godine u godinu obara sve rekorde posećenosti.
ZLATIBORSKI MAČKAT PRESTONICA SRPSKE PRŠUTE Filipovići tajnu pravljenja decenijama prenose sa kolena na koleno
Dok u selu Zlakasa caruje grnčarija, a u selima oko Topole domaća vina, zlatiborski Mačkat već godinama unazad smatra se prestonicom srpske pršute.
Možda vas zanima:
ZNAČAJ I LEPOTE SRPSKE PLANINE Mesto gde će se vaš organizam rehabilitovati i očarati svojim bajkovitim pejzažima! (FOTO) (VIDEO)
Na sam pomen turizma u Srbiji, planina Zlatibor ubedljivo je na tronu najatraktivnijih destinacija i iz godine u godinu obara sve rekorde posećenosti.
ZLATIBORSKI MAČKAT PRESTONICA SRPSKE PRŠUTE Filipovići tajnu pravljenja decenijama prenose sa kolena na koleno
Dok u selu Zlakasa caruje grnčarija, a u selima oko Topole domaća vina, zlatiborski Mačkat već godinama unazad smatra se prestonicom srpske pršute.
Proizvodi koji nose oznaku „Dobro sa Zlatibora“ moraju biti u skladu sa važećim zakonskim i pratećim propisima, svojim ukupnim svojstvima moraju zadovoljiti izražene ili pretpostavljene potrebe korisnika i zahteve utvrđene u normama ili specifikacijama, kojima se osigurava specifičan, viši nivo kvaliteta lokalnih proizvoda.
"Obeleženi proizvodi moraju se proizvoditi na teritoriji opštine Čajetina od sirovina sa ovog područja, a izuzetak čine suvomesnati proizvodi čija sirovina poreklom može biti sa teritorije cele Republike Srbije. Obeleženi proizvodi takođe moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti i bezbednosti hrane, zaštiti životne sredine i zaštiti potrošača, a svojim ukupnim svojstvima zadovoljiti potrebe potrošača", dodaje Murićeva.
Smeštajni kapaciteti, odnosno seoska turistička domaćinstva kao i restorani koja budu nosila Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“, moraju ispunjavati zakonske uslove i propise u vezi sa kategorizacijom smeštajno-ugostiteljskih objekata ilipružalaca usluga.
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
SELJAČKA PITA SA MESOM OD KUPOVNIH KORA: Starinski recept za najukusniji obrok koji se može zamisliti
Seljačka pita sa mesom pravi se brzo, nije komplikovana, ali je zato preukusna za jelo
DVA BRZA I ZDRAVA RECEPTA Posne poslastice sa medom, gotove za deset minuta, svi će ih OBOŽAVATI!
Bliži se kraj Vaskršnjeg posta. Cvetna nedelja je u toku i već se oseća radost Vaskrsa. danas donosimo dva brza i zdrava recepta da se zasladite.
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
ZDRAVA I UKUSNA Posna čorba od KOPRIVE, naberete je i za čas napravite ovo ODLIČNO jelo!
Posna čorba od kopriva je ukusno i zdravo jelo koje možete lako pripremiti, pogotovu što je sada vreme kada kopriva može lako da se pronađe i nabere, a veoma je bogata vitaminima.
Komentari(0)