ŽIG GARANCIJE "DOBRO SA ZLATIBORA" Kad vidite ovaj znak znaćete da jedete isključivo domaće meso i proizvode
Brojni posetioci koji dođu na jednu od najlepših planina u Srbiji, kao suvenir sa Zlatibora vrlo često umesto magneta ponesu dugačku pršutu ili kanticu kajmaka.

Kako bi se zaštitila autentičnost ovih planiskih proizvoda i nastavila poštovati tradicija, ali i na specifičan način sačuvao kvalitet, patentiran je žig garancije "Dobro sa Zlatibora", koji je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu. Vlasnik žiga garancije „Dobro sa Zlatibora“ i nosilac prava žiga garancije je Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko Agrar“ DOO.
"Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ se registruje u cilju brendiranja proizvoda, povećanja plasmana i potrošnje lokalnih proizvoda u turističkoj ponudi opštine Čajetina, podsticanja razvoja i proizvodnje grupa lokalnih proizvoda, podizanja nivoa kvaliteta označenih proizvoda i turističkih usluga, očuvanja autentičnosti i tradicije, kreativnosti i inovacija, odnosno integrisane promocije proizvoda i usluga sa teritorije opštine Čajetina", izjavila je Katarina Murić ispred Eko agrara.
Možda vas zanima:

Nisu samo maline - i zlatiborska pršuta je pravi srpski brend: Ovo selo je prestonica suvomesnatih proizvoda, još jedna čuvena "Pršutijada" zakazana u Mačkatu
Ovogodišnja čuvena i tradicionalna Pršutijada u zlatiborskom selu Mačkat biće održana od 14. do 16. februara u porti crkve Svetog Proroka Ilije . Zlatiborska Pršutijada datira od 2001. godine kada je u crkvenom domu u Mačkatu održana izložba na prvom Sajmu užičke pršute kako je tada manifestacija nazvana, da bi kasnije dobila sadašnji popularni naziv.

ZNAČAJ I LEPOTE SRPSKE PLANINE Mesto gde će se vaš organizam rehabilitovati i očarati svojim bajkovitim pejzažima! (FOTO) (VIDEO)
Na sam pomen turizma u Srbiji, planina Zlatibor ubedljivo je na tronu najatraktivnijih destinacija i iz godine u godinu obara sve rekorde posećenosti.
Možda vas zanima:

Nisu samo maline - i zlatiborska pršuta je pravi srpski brend: Ovo selo je prestonica suvomesnatih proizvoda, još jedna čuvena "Pršutijada" zakazana u Mačkatu
Ovogodišnja čuvena i tradicionalna Pršutijada u zlatiborskom selu Mačkat biće održana od 14. do 16. februara u porti crkve Svetog Proroka Ilije . Zlatiborska Pršutijada datira od 2001. godine kada je u crkvenom domu u Mačkatu održana izložba na prvom Sajmu užičke pršute kako je tada manifestacija nazvana, da bi kasnije dobila sadašnji popularni naziv.

ZNAČAJ I LEPOTE SRPSKE PLANINE Mesto gde će se vaš organizam rehabilitovati i očarati svojim bajkovitim pejzažima! (FOTO) (VIDEO)
Na sam pomen turizma u Srbiji, planina Zlatibor ubedljivo je na tronu najatraktivnijih destinacija i iz godine u godinu obara sve rekorde posećenosti.
Možda vas zanima:

Nisu samo maline - i zlatiborska pršuta je pravi srpski brend: Ovo selo je prestonica suvomesnatih proizvoda, još jedna čuvena "Pršutijada" zakazana u Mačkatu
Ovogodišnja čuvena i tradicionalna Pršutijada u zlatiborskom selu Mačkat biće održana od 14. do 16. februara u porti crkve Svetog Proroka Ilije . Zlatiborska Pršutijada datira od 2001. godine kada je u crkvenom domu u Mačkatu održana izložba na prvom Sajmu užičke pršute kako je tada manifestacija nazvana, da bi kasnije dobila sadašnji popularni naziv.

ZNAČAJ I LEPOTE SRPSKE PLANINE Mesto gde će se vaš organizam rehabilitovati i očarati svojim bajkovitim pejzažima! (FOTO) (VIDEO)
Na sam pomen turizma u Srbiji, planina Zlatibor ubedljivo je na tronu najatraktivnijih destinacija i iz godine u godinu obara sve rekorde posećenosti.
Proizvodi koji nose oznaku „Dobro sa Zlatibora“ moraju biti u skladu sa važećim zakonskim i pratećim propisima, svojim ukupnim svojstvima moraju zadovoljiti izražene ili pretpostavljene potrebe korisnika i zahteve utvrđene u normama ili specifikacijama, kojima se osigurava specifičan, viši nivo kvaliteta lokalnih proizvoda.
"Obeleženi proizvodi moraju se proizvoditi na teritoriji opštine Čajetina od sirovina sa ovog područja, a izuzetak čine suvomesnati proizvodi čija sirovina poreklom može biti sa teritorije cele Republike Srbije. Obeleženi proizvodi takođe moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti i bezbednosti hrane, zaštiti životne sredine i zaštiti potrošača, a svojim ukupnim svojstvima zadovoljiti potrebe potrošača", dodaje Murićeva.
Smeštajni kapaciteti, odnosno seoska turistička domaćinstva kao i restorani koja budu nosila Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“, moraju ispunjavati zakonske uslove i propise u vezi sa kategorizacijom smeštajno-ugostiteljskih objekata ilipružalaca usluga.

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.

TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.

BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.

DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.
Komentari(0)