ZNAČAJ I LEPOTE SRPSKE PLANINE Mesto gde će se vaš organizam rehabilitovati i očarati svojim bajkovitim pejzažima! (FOTO) (VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Na sam pomen turizma u Srbiji, planina Zlatibor ubedljivo je na tronu najatraktivnijih destinacija i iz godine u godinu obara sve rekorde posećenosti.

ZNAČAJ I LEPOTE SRPSKE PLANINE Mesto gde će se vaš organizam rehabilitovati i očarati svojim bajkovitim pejzažima! (FOTO) (VIDEO)
Shutterstock

 

Za predah od brzog životnog tempa u urbanim sredinama zlatna planina sve češće je prvi i pravi izbor kako domaćih, tako i stranih turista. U Zlatibor se zaljubljuje na prvi pogled, a svi drugi pogledi samo su potvrde te ljubavi!

Koliki je potencijal ovog turističkog centra govori i sve veća potreba za proširenjem smeštajnih kapaciteta. Zato se sa pravom može reći da se ova planinska lepotica širi iz dana u dan.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zlatibor se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, a teritorijalno je omeđen Kremanskom kotlinom na severozapadu, dolinom reke Sušice i Mačkatskom površi na severu, planinom Murtenicom na jugoistoku i rekom Uvac na jugu. Od Beograda je udaljen 230km. Automobilom se ovaj put prelazi za oko tri i po sata, dok se autobusim putuje oko 4 sata.

Kao deo starovlaške visije Zlatibor je talasasta planina, oivičena planininskim vrhovima i ispresecana brojnim rekama i potocima.

Padine Zlatibora su naročito izražene u njegovom istočnom i severoistočnom delu, gde počinju Savinim brdom (1.132 m) pa se preko Grude (1.140 m), Ćavika (1.018 m) i Obadovog brda (948 m) završavaju čajetinskom Gradinom (1.160 m).

Od čajetinske Gradine prema jugu počinje istočna granica Zlatibora, takođe omeđena strmim padinama ispod Pjevčaka (1.040 m), Bojišta(1.066 m) i Savičića glave (977 m), uključujući tako i Alin Potok u zlatiborsku visoravan.

Osim što prija očima takvo okruženje prija i plućima. Čist planinski vazduh pravo je blago za naše zdravlje. Pored toga što je poznat po čistom vazduhu i izvorskoj vodi, Zlatibor važi za planinu na kojoj možete vodom izlečiti mnoge bolesti.

U balji Vapa postoji izvor lekovite vode kojom se,prema verovanju, mogu izlečiti kožne i očne bolesti. U blizine Mokre Gore postoji izvor lekovite mineralne vode koja takođe pomaže u lečenju ovih oboljenja.

Da Zlatibor bude mesto prijemčivo za boravak porodica sa decom pobrinuli su se ovdašnji zabavni sadržaji. Ovde mališani mogu uživati u vožnji automobila i konjića po Kraljevom trgu, Avantura parku, Dino parku i drugoj zabavi.

Najveću pažnju i interesovanje privlaći Dino park, najnoviji zabavni sadržaj, smešten u prelepom ambijentu zlatiborske šume, na svega 300 metara od turističkog centra. Ovde će mališani uživati u jedinstvenom zabavnom parku, u kome se nalazi preko 30 replika različitih Dinosaurusa.

Zabavu će moći da pronađu u  nekoj od sledećih disciplina: vožnji kvadova, avantura parku, streličarstvu, tjubingu, zip line-u, jahanju, vožnji rolerima…

Svakako vredna pomena jeste i "Gold Gondola" koja obara sve rekorde po broju posetilaca.  

Širom Zlatibora se nalazi veliki broj turističkih atrakcija, koje u bitnom doprinose popularnosti ove planine. Počev od hidroloških, preko geomorfoloških do ambijentalnih, one čine da turistima na Zlatiboru nikada nije dosadno jer uvek postoji nešto vredno pažnje što bi mogli da posete tokom svog boravka na planini.

Ova svojevrsna turistička znamenja su dislocirana od turističkog centra, skrivena i ušuškana u nekoliko zlatiborskih sela. Među gostima najveću pažnju privlače: Stopića pećina u Rožanstvu, Vodopad u Gostilju, „Staro selo“ u Sirogojnu, Ribničko jezero i Prerast u Dobroselici.

Zlatibor na mapi: 

 

 

 

 

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading