LEK ZA SVAKU BOLEST JE NA TANJIRU: Ovo je najmoćnija zimska salata koju su Srbi otkrili pre probiotika!
Kada je reč o zdravlju, sve je u varenju. Zaboravite na skupe dodatke ishrani! Otkrivamo zašto je jedna nezaobilazna zimska delikatesa, koju su naše bake spremale u buradima, zapravo prirodni probiotik i vitaminska bomba.
Zimnica je mnogo više од тегли – ona je deo srpskog identiteta i mudrosti naših predaka. Dok se turšija, kiseli kupus i cvekla često gledaju samo kao salate, one su zapravo naš najmoćniji saveznik u borbi protiv zimskih virusa i za snažno varenje.
U fokusu je rasol i kiseli kupus – jelo koje se jede vekovima, a koje je moderno priznato kao superhrana.
Možda vas zanima:
OVAJ STARINSKI RECEPT ZA TURŠIJU NEMA KONKURENCIJU: Ako je ovako spremite, trajaće vam do PROLEĆA
Uskoro dolazi vreme za priremu zimnice, a jedan od omiljenih recepata je svakako onaj za - turšiju.
BIĆE BOLJA OD ONE U KAFANI Uz ovaj recept napravite najbolju šopsku salatu koja postoji
Idealna za tople dane.
Možda vas zanima:
OVAJ STARINSKI RECEPT ZA TURŠIJU NEMA KONKURENCIJU: Ako je ovako spremite, trajaće vam do PROLEĆA
Uskoro dolazi vreme za priremu zimnice, a jedan od omiljenih recepata je svakako onaj za - turšiju.
BIĆE BOLJA OD ONE U KAFANI Uz ovaj recept napravite najbolju šopsku salatu koja postoji
Idealna za tople dane.
Možda vas zanima:
OVAJ STARINSKI RECEPT ZA TURŠIJU NEMA KONKURENCIJU: Ako je ovako spremite, trajaće vam do PROLEĆA
Uskoro dolazi vreme za priremu zimnice, a jedan od omiljenih recepata je svakako onaj za - turšiju.
BIĆE BOLJA OD ONE U KAFANI Uz ovaj recept napravite najbolju šopsku salatu koja postoji
Idealna za tople dane.
Zaboravljena tajna rasola: Prirodni probiotik
Možda vas zanima:
OVAJ STARINSKI RECEPT ZA TURŠIJU NEMA KONKURENCIJU: Ako je ovako spremite, trajaće vam do PROLEĆA
Uskoro dolazi vreme za priremu zimnice, a jedan od omiljenih recepata je svakako onaj za - turšiju.
BIĆE BOLJA OD ONE U KAFANI Uz ovaj recept napravite najbolju šopsku salatu koja postoji
Idealna za tople dane.
Možda vas zanima:
OVAJ STARINSKI RECEPT ZA TURŠIJU NEMA KONKURENCIJU: Ako je ovako spremite, trajaće vam do PROLEĆA
Uskoro dolazi vreme za priremu zimnice, a jedan od omiljenih recepata je svakako onaj za - turšiju.
BIĆE BOLJA OD ONE U KAFANI Uz ovaj recept napravite najbolju šopsku salatu koja postoji
Idealna za tople dane.
Tajna moći kiselog kupusa i rasola (tečnosti u kojoj se kiseli kupus) leži u procesu fermentacije.
Fermentacija nije samo način čuvanja hrane, već i proces tokom kojeg se razvijaju "dobre" bakterije, poznate kao probiotici. Naše bake nisu znale za probiotike, ali su znale da posle teške zimske hrane, rasol pomaže u varenju i podizanju energije.
-
Vitaminska bomba: Fermentacijom se ne gube, već se povećavaju nivoi vitamina C! Zato je kiseli kupus u prošlosti bio ključan u borbi protiv skorbuta i slabog imuniteta tokom dugih, hladnih meseci.
-
Minerali i elektroliti: Hladan rasol je odličan za nadoknadu elektrolita i minerala – pravi domaći "energetski napitak" posle teške hrane.
Shutterstock
Zašto je domaća turšija bolja od kupovne?
Kvalitet turšije zavisi od metode, a domaća, kisela u slanoj vodi (bez sirćeta), neuporedivo je zdravija. Sirće ubrzava proces, ali uništava korisne bakterije. Prava tajna je u strpljenju i začinima:
Hren: Neizostavan je, jer sprečava da se turšija pokvari i daje joj onaj karakterističan ljutkast ukus.
So: Koristi se morska so u pravoj proporciji kako bi se pospešio prirodni proces fermentacije.
Savet za uživanje: Turšija se jede uz svako masnije jelo (pečenje, sarme, pasulj) jer pospešuje varenje i smanjuje osećaj težine. Kiseli krastavci, paprika i cvekla su nezaobilazan dodatak svakoj trpezi, ali kiseli kupus je neprikosnoveni vladar zime.
Starinski kolač koji obožavaju generacije: Sočna poslastica vraća u detinjstvo, ovo je užitak za celu porodicu
U vreme kada tražimo brze i lagane recepte, stari dobri koh ponovo zauzima počasno mesto.
Kaša sa suvim šljivama: Zaboravljena večera koja zasiti dušu
U jesenjim večerima, kada nije bilo mesa ni mleka, domaćice su kuvale puru – gustu kašu od kukuruznog brašna. Kad bi dodale suve šljive, večera je postajala i slatka i lekovita
Kako pravilno da skuvate postan pasulj, a da bude ukusniji od mrsnog: Korak po korak
Postan pasulj je ukusno balkansko jelo koje obožava svaka porodica
RECEPT ZA STARINSKO VOJVOĐANSKO JELO: Zdrav i preukusan obrok za celu porodicu
Donosimo vam recept za omiljeno starinsko jelo iz Vojvodine.
Srbi, ovako Turkinje prave najsočniju baklavu! Tajna je u 1 sastojku - recept se prenosi s kolena na koleno
Ovo je recept koji se koristi širom Turske
Komentari(0)