LEK ZA SVAKU BOLEST JE NA TANJIRU: Ovo je najmoćnija zimska salata koju su Srbi otkrili pre probiotika!
Kada je reč o zdravlju, sve je u varenju. Zaboravite na skupe dodatke ishrani! Otkrivamo zašto je jedna nezaobilazna zimska delikatesa, koju su naše bake spremale u buradima, zapravo prirodni probiotik i vitaminska bomba.

Zimnica je mnogo više од тегли – ona je deo srpskog identiteta i mudrosti naših predaka. Dok se turšija, kiseli kupus i cvekla često gledaju samo kao salate, one su zapravo naš najmoćniji saveznik u borbi protiv zimskih virusa i za snažno varenje.
U fokusu je rasol i kiseli kupus – jelo koje se jede vekovima, a koje je moderno priznato kao superhrana.
Možda vas zanima:

OVAJ STARINSKI RECEPT ZA TURŠIJU NEMA KONKURENCIJU: Ako je ovako spremite, trajaće vam do PROLEĆA
Uskoro dolazi vreme za priremu zimnice, a jedan od omiljenih recepata je svakako onaj za - turšiju.

BIĆE BOLJA OD ONE U KAFANI Uz ovaj recept napravite najbolju šopsku salatu koja postoji
Idealna za tople dane.
Možda vas zanima:

OVAJ STARINSKI RECEPT ZA TURŠIJU NEMA KONKURENCIJU: Ako je ovako spremite, trajaće vam do PROLEĆA
Uskoro dolazi vreme za priremu zimnice, a jedan od omiljenih recepata je svakako onaj za - turšiju.

BIĆE BOLJA OD ONE U KAFANI Uz ovaj recept napravite najbolju šopsku salatu koja postoji
Idealna za tople dane.
Možda vas zanima:

OVAJ STARINSKI RECEPT ZA TURŠIJU NEMA KONKURENCIJU: Ako je ovako spremite, trajaće vam do PROLEĆA
Uskoro dolazi vreme za priremu zimnice, a jedan od omiljenih recepata je svakako onaj za - turšiju.

BIĆE BOLJA OD ONE U KAFANI Uz ovaj recept napravite najbolju šopsku salatu koja postoji
Idealna za tople dane.
Zaboravljena tajna rasola: Prirodni probiotik
Možda vas zanima:

OVAJ STARINSKI RECEPT ZA TURŠIJU NEMA KONKURENCIJU: Ako je ovako spremite, trajaće vam do PROLEĆA
Uskoro dolazi vreme za priremu zimnice, a jedan od omiljenih recepata je svakako onaj za - turšiju.

BIĆE BOLJA OD ONE U KAFANI Uz ovaj recept napravite najbolju šopsku salatu koja postoji
Idealna za tople dane.
Možda vas zanima:

OVAJ STARINSKI RECEPT ZA TURŠIJU NEMA KONKURENCIJU: Ako je ovako spremite, trajaće vam do PROLEĆA
Uskoro dolazi vreme za priremu zimnice, a jedan od omiljenih recepata je svakako onaj za - turšiju.

BIĆE BOLJA OD ONE U KAFANI Uz ovaj recept napravite najbolju šopsku salatu koja postoji
Idealna za tople dane.
Tajna moći kiselog kupusa i rasola (tečnosti u kojoj se kiseli kupus) leži u procesu fermentacije.
Fermentacija nije samo način čuvanja hrane, već i proces tokom kojeg se razvijaju "dobre" bakterije, poznate kao probiotici. Naše bake nisu znale za probiotike, ali su znale da posle teške zimske hrane, rasol pomaže u varenju i podizanju energije.
-
Vitaminska bomba: Fermentacijom se ne gube, već se povećavaju nivoi vitamina C! Zato je kiseli kupus u prošlosti bio ključan u borbi protiv skorbuta i slabog imuniteta tokom dugih, hladnih meseci.
-
Minerali i elektroliti: Hladan rasol je odličan za nadoknadu elektrolita i minerala – pravi domaći "energetski napitak" posle teške hrane.

Zašto je domaća turšija bolja od kupovne?
Kvalitet turšije zavisi od metode, a domaća, kisela u slanoj vodi (bez sirćeta), neuporedivo je zdravija. Sirće ubrzava proces, ali uništava korisne bakterije. Prava tajna je u strpljenju i začinima:
Hren: Neizostavan je, jer sprečava da se turšija pokvari i daje joj onaj karakterističan ljutkast ukus.
So: Koristi se morska so u pravoj proporciji kako bi se pospešio prirodni proces fermentacije.
Savet za uživanje: Turšija se jede uz svako masnije jelo (pečenje, sarme, pasulj) jer pospešuje varenje i smanjuje osećaj težine. Kiseli krastavci, paprika i cvekla su nezaobilazan dodatak svakoj trpezi, ali kiseli kupus je neprikosnoveni vladar zime.

LEK ZA SVAKU BOLEST JE NA TANJIRU: Ovo je najmoćnija zimska salata koju su Srbi otkrili pre probiotika!
Kada je reč o zdravlju, sve je u varenju. Zaboravite na skupe dodatke ishrani! Otkrivamo zašto je jedna nezaobilazna zimska delikatesa, koju su naše bake spremale u buradima, zapravo prirodni probiotik i vitaminska bomba.

TAJNA SAVRŠENE PROJE NIJE U SIRU: Zašto Šumadinci dodaju OVAJ SASTOJAK i kako je jedu naopako
U svakoj kući se sprema proja, ali samo se u nekim delovima Srbije zna istinski recept naših baka. Zaboravite sve što ste čuli – majstori šumadijske kuhinje kriju jedan dodatak, ali i čudan ritual konzumacije koji daje poseban "šmek".

Ovako se pravi najukusniji sprski kačamak: Domaćice otkrile u čemu je tajna, kao prilog se obavezno dodaje 1 stvar
Nekada smatran sirotinskom hranom, kačamak je danas pravi egzotični obrok

Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje
Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.

Galete sa maslacom i suvim grožđem: Starinska poslastica koja osvaja već na prvi zalogaj, uspeva baš svima
Spremite već danas ovu neodoljivu poslasticu.
Komentari(0)