TRADICIONALNO PIĆE SRPSKOG DOMAĆINSTVA Piće sa oštrim ukusom nezamenljivo je na skoro svakom trpezarijskom stolu u zemlji
Rakija je najcenjeniji od svih pića u Srbiji.

Ovo piće sa oštrim ukusom nezamenljivo je na skoro svakom trpezarijskom stolu u zemlji. Savršeno se slaže i sa tradicionalnim i sa modernim jelima, a ništa vas neće zagrejati zimi baš kao šolja dobrog „šumadijskog čaja“ – rakije prokuvane sa vodom i karamelizovanim šećerom.

shutterstock
Možda vas zanima:

LENJA PITA SA VIŠNJAMA Tradicionalni bakin recept za najukusniju poslasticu
Lenja pita je jedan od omiljenih srpskih kolača čiji će vas prefinjeni ukus očarati.

NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
Možda vas zanima:

LENJA PITA SA VIŠNJAMA Tradicionalni bakin recept za najukusniju poslasticu
Lenja pita je jedan od omiljenih srpskih kolača čiji će vas prefinjeni ukus očarati.

NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
Rakija je postala popularna širom Evrope i postala deo nacionalnog identiteta Srbije. Za dobro jutro, laku noć, kao aperitiv, za visoku temperaturu – flaša rakije je neizostavni deo svakog domaćinstva.
Šljivovica je srpsko je nacionalno obeležje. Šljivovica je postala prvi zaštićeni srpski brend sa geografskom odrednicom. Selo nadomak Zlatibora nosi ime po ovom srpskom nacionalnom piću, a upravo po recepturi iz ovog sela šljivovica je dobila od Evropske komisije geografski sertifikat. U Šljivovici, ali i drugim mestima u Srbiji, često se održavaju različiti skupovi, takmičenja i manifestacije na kojima se rakija degustira uz hranu i muziku. Jako alkoholno piće specifičnog mirisa i ukusa, služi se u specijalnim malim čašama – čokanjčićima, a iz zemlje koja je poznata po proizvodnji najbolje šljivovice, ne smete otići a da ne probate bar jednu prepečenicu.

shutterstock
„Prepečenica“ je dvostruko destilovana rakija u kojoj sadržaj alkohola ponekad prelazi 60%. Brlja je popularan naziv za jeftinu rakiju lošeg kvaliteta. Rakija je obično bezbojna, osim ako joj se dodaju drugi sastojci. Neke vrste rakije čuvaju se u drvenim buradima (hrast) radi dodatne arome i zlatne boje. Preporučuje se da se rakija pije iz posebnih malih šoljica kapaciteta 0,3 do 0,5 dl.

shutterstock
Takođe, možete uživati u ukusima najrazličitijih vrsta rakije: kajsije, breskve, grožđa, smokve, dunje, pa čak i kleke. Svaka verzija ima svoj suptilan i poseban ukus koji se nalazi odmah ispod početne jake arome. Rakija od šljive ili grožđa ponekad se posle destilacije pomeša sa drugim sastojcima kao što su začinsko bilje, med, višnje i zeljasto voće.
Naš narod je veoma ponosan na proizvodnju rakije kod kuće. Pravljenje sopstvenog sira, džema ili vina nije ništa čudno u Srbiji, a pravljenje rakije nije izuzetak. Svaki Srbin ili pravi svoju rakiju, ima rođaka koji je pravi ili jednostavno poznaje nekoga ko je pravi.

shutterstock
Ovom prilikom savetovaćemo strance i one koji nikada nisu probali rakiju. Biti gost kod srpskog domaćina takođe znači da će vam odmah biti ponuđeno malo rakije, bez obzira na doba dana. Zato pokušajte da ga ne odbijete čak i ako vam se ne pije. Očekuje se da barem probate. Ako vam se ne pije više, ostavite malo na dnu čaše. Takođe, imajte na umu da ako popijete celu čašu, odmah će vam se sipati još jedna i još jedna.

shutterstock

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)