ŠTA JE SATARAŠ, A ŠTA BEĆARAC? Odgovor na pitanje koje mnoge muči je jako jednostavan
Neki ga jedu kao predjelo, drugi kao zasebno jelo uz neko meso ili pirinač.
Klasičan sataraš je jelo koje se uglavnom pravi od paprike, paradajza i neizostavnog crnog luka.
Neki ga jedu kao predjelo, drugi kao zasebno jelo uz neko meso ili pirinač.
Možda vas zanima:
Ovako Mađari prave bećarac iz rerne: Veoma je kremast i sočan, a gotov je očas posla
Donosimo vam najbolji recept za bećarac iz rerne na mađarski način.
Spremali smo sataraš na 3 načina i zaključili: Ovo je pravi i jedini recept za bećarac
Pravi sataraš ili bećarac sadrži samo 3 sastojka, a mi smo ga pravili na čak 3 različita načina dodajući mu još po nešto
Možda vas zanima:
Ovako Mađari prave bećarac iz rerne: Veoma je kremast i sočan, a gotov je očas posla
Donosimo vam najbolji recept za bećarac iz rerne na mađarski način.
Spremali smo sataraš na 3 načina i zaključili: Ovo je pravi i jedini recept za bećarac
Pravi sataraš ili bećarac sadrži samo 3 sastojka, a mi smo ga pravili na čak 3 različita načina dodajući mu još po nešto
Možda vas zanima:
Ovako Mađari prave bećarac iz rerne: Veoma je kremast i sočan, a gotov je očas posla
Donosimo vam najbolji recept za bećarac iz rerne na mađarski način.
Spremali smo sataraš na 3 načina i zaključili: Ovo je pravi i jedini recept za bećarac
Pravi sataraš ili bećarac sadrži samo 3 sastojka, a mi smo ga pravili na čak 3 različita načina dodajući mu još po nešto
Naravno, ima više različitih recepata, pa ga onda neko pravi i sa šargarepom, tikvicama ili patdlidžanom. Opet, neki ne mogu da zamisle sataraš bez jaja, belog luka, neki, pak, dodaju i biber i origano.
Dobro, sve ovo manje više znamo. Recepti se razliku od regije u kojoj živite, pošto svaki kraj ima neke svoje običaje odnosne ukuse koje više voli.
E, dobro sve ovo većina već zna. A koja je razlika između sataraša i bećarca?
U pojedinim kuvarima, na primer u Narodnom kuvaru Spasenije Pate Marković, kao i određenim predelima kao što su neki delovi Vojvodine - odgovor je jako prost.
U bećarac se ubacuje i meso, a u sataraš ne. Najčešće je u pitanju sitno iseckano svinjsko meso, međutim ima slučajeva da ga neko sprema i sa piletinom.
Sastojci:
- crni luk - 2-3 glavice
- paprike babure 5 kom
- paradajz 3-4 kom
- ulje 4 kašike
- beli luk čen ili dva ( po želji )
- jaja - 2 ili 3 kom ( po želji )
- so i biber ( po želji )
- origano ( po želji )
Priprema:
Prvo zagrehte tiganj sa uljem, pa zatim u njega stavite crni luk i dinstajte neko vreme da smekša. Posle stavite i papriku isečenu na trakice, pa onda izdinstajte sa lukom.
U vrelu vodu stavite paradajz nekoliko minuta, a kad se ohladi skinite mu kožicu. Kriške paradazja dodajte pomešajte u tiganj sa paprikom i lukom.
Dinstajte na umerenoj temperaturi 10-15 minuta. Ukoliko želite, u zavisnosti od vašeg ukusa, onda možete dodati beli luk, origano ili biber. Ako se odlučite da dodate pomešajte sve to zajedno i dinastajte još neko vreme.
Umućena jaja ( i to je po želji) dodajte preko svega toga i uživajte.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Komentari(0)