Srbi na grob za Zadušnice prostiru stolnjake kao da je slava: Sveštenik otkrio koji je stav Srpske pravoslavne crkve o bizarnom običaju
U mnogim sredinama u Srbiji na groblje se za Zadušnice pored sveća iznosi i mnogo hrane.
Danas se obeležavaju velike Zadušnice. To je dan kada se veruje da Sveti Petar otvara grobove, povezujući svet živih i mrtvih. Srbi tog dana posećuju groblja, pale sveće i tamjan, prinose vino i žito, moleći se za pokoj duša svojih najmilijih.
U narodu se smatra da plamen sveće osvetljava put preminulima do narednih Zadušnica, dok molitva donosi isceljenje njihovim dušama.
Ukoliko niste u mogućnosti da posetite grob svojih bližnjih, sveću možete zapaliti u crkvi i pomoliti se za njihove duše.
Možda vas zanima:
DANAS JE POBUSANI PONEDELJAK, VASKRS ZA MRTVE Evo šta bi valjalo ispoštovati od običaja o kojima je pisao još Vuk Karadžić
Zvanično nije deo crkvenog kanona i verskih običaja, ali je odavno odomaćen u narodu. Vernici se pozdravljaju sa "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse" sve do Spasovdana, a ovako poštuju današnje običaje.
SUTRA SU VELIKE ZADUŠNICE Evo šta bi trebalo ispoštovati na dan kada se sećamo naših preminulih
Vernici srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju Zadušnice
Možda vas zanima:
DANAS JE POBUSANI PONEDELJAK, VASKRS ZA MRTVE Evo šta bi valjalo ispoštovati od običaja o kojima je pisao još Vuk Karadžić
Zvanično nije deo crkvenog kanona i verskih običaja, ali je odavno odomaćen u narodu. Vernici se pozdravljaju sa "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse" sve do Spasovdana, a ovako poštuju današnje običaje.
SUTRA SU VELIKE ZADUŠNICE Evo šta bi trebalo ispoštovati na dan kada se sećamo naših preminulih
Vernici srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju Zadušnice
Možda vas zanima:
DANAS JE POBUSANI PONEDELJAK, VASKRS ZA MRTVE Evo šta bi valjalo ispoštovati od običaja o kojima je pisao još Vuk Karadžić
Zvanično nije deo crkvenog kanona i verskih običaja, ali je odavno odomaćen u narodu. Vernici se pozdravljaju sa "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse" sve do Spasovdana, a ovako poštuju današnje običaje.
SUTRA SU VELIKE ZADUŠNICE Evo šta bi trebalo ispoštovati na dan kada se sećamo naših preminulih
Vernici srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju Zadušnice
Pop o običajima za Zadušnice
Možda vas zanima:
DANAS JE POBUSANI PONEDELJAK, VASKRS ZA MRTVE Evo šta bi valjalo ispoštovati od običaja o kojima je pisao još Vuk Karadžić
Zvanično nije deo crkvenog kanona i verskih običaja, ali je odavno odomaćen u narodu. Vernici se pozdravljaju sa "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse" sve do Spasovdana, a ovako poštuju današnje običaje.
SUTRA SU VELIKE ZADUŠNICE Evo šta bi trebalo ispoštovati na dan kada se sećamo naših preminulih
Vernici srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju Zadušnice
Možda vas zanima:
DANAS JE POBUSANI PONEDELJAK, VASKRS ZA MRTVE Evo šta bi valjalo ispoštovati od običaja o kojima je pisao još Vuk Karadžić
Zvanično nije deo crkvenog kanona i verskih običaja, ali je odavno odomaćen u narodu. Vernici se pozdravljaju sa "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse" sve do Spasovdana, a ovako poštuju današnje običaje.
SUTRA SU VELIKE ZADUŠNICE Evo šta bi trebalo ispoštovati na dan kada se sećamo naših preminulih
Vernici srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju Zadušnice
U ruralnim sredinama naše zemlje i dan danas se praktikuju bizarni običaji iznošenja hrane na grob pokojnika na Zadušnice, sedam dana posle smrti, na četrdesetodnevni parastas, a onda i na šestomesečni i godišnji.
1. Umesto cigarete, upalite tamjan
- Jako važna stvar jeste da ne palite cigaretu na grobu, već da upalite kadionicu. Ako je nemate, sigurno će neko pored vas imati – pozajmite je - rekao je otac Predrag.
2. Razgovor sa preminulima nije greh
Vernici često pitaju da li je u redu razgovarati sa pokojnicima.
- Zašto da ne? Mi ne verujemo u večnu smrt, već u vaskrsenje. Nema ničeg lošeg u tome da ispričate šta ima novo, da podelite misli i osećanja – objasnio je.
3. Ne nosite plastično cveće
Otac podseća da je patrijarh Pavle dekretom zabranio nošenje plastičnog cveća i venaca na sahrane i parastose.
- Plastika izbledi, ružna je, ne može da istruli i samo zagađuje prirodu. Umesto toga, ponesite pravo cveće, jesenje ruže, ruzmarin – ono što prirodno vene, kao i mi – dodao je.
4. Bez gozbi i ručkova na groblju
Na groblju treba biti dostojanstven.
- Ponesite vino i žito, pozovite sveštenika ako ga vidite da očita molitvu. Posle se možete poslužiti sokovima, kafom, voćem, ali izbegavajte da pravite gozbe. Poštujmo one koji su nam ostavili prezime, krsnu slavu i dom – zaključio je otac Predrag Popović.
Karađorđe se zaljubio u Jelenu pa je oteo sa 15 godina: Jedva izbegla zločin, a na kraju ispunila poslednju želju
Priča o voždu Karađorđu Petroviću i njegovoj ženi Jeleni nije klasična ljubavna bajka. Naprotiv – puna je strasti, sukoba, nepravdi i teških izbora koje je vreme nametalo. Jelena, žena koja je živela u senci vođe Prvog srpskog ustanka, bila je mnogo više od puke supruge slavnog junaka. Njena sudbina govori o tihoj snazi, boli i borbi za dostojanstvo u vremenu kad žene nisu imale ni glas, ni izbor.
Srpska princeza rodila poslednjeg Romanova: Muža joj boljševici brutalno prebili i bacili ga u jamu, a nju u tamnicu, umrla je zaboravljena od svih
Jelena Karađorđević je bila obrazovana, hrabra, vrlo požrtvovana kako prema Srbiji i interesima Srbije, tako i prema svojoj novoj domovini Rusiji.
Iznenadiće vas koje srpske reči koriste i Englezi - čak 28
Engleskih pozajmljenica u našem jeziku ima mnogo, ali čak 28 srpskih reči ušlo je u engleski rečnik. Njih zovemo srbizmi.
Vadi kamen iz kamenoloma pa ga obrađuje: On je Živojin Mišić i potomak srpskog vojskovođe - vredni mladić dostojno nosi veliko ime
U Struganiku, rodnom selu velikog srpskog vojvode, danas živi i radi još jedan Živojin Mišić, potomak slavnog vojskovođe koji sa svojih nepunih trideset godina, delima već pokazuje da je dostojan imena i prezimena koje nosi. Na svojoj dedovini, rukama iz kamenoloma vadi kamen, zarađuje hleb sa devet kora i poštenim radom dokazuje da iver ne pada daleko od klade.
Kako je ajvar dobio ime? Ovo je turska reč i nema veze ni sa paprikom ni sa zimnicom
Ajvar, magična reč koja sva vrata otvara... Stigla je sezona, a ovo tradicionalno jelo ukrasiće sve trpeze – i za doručak, i za ručak, i za večeru, i između. Recept? Svaka domaćica ima svoj. Poreklo? I to bi moglo da bude komplikovano, pa ćemo reći samo da nam pripada svima po malo
Komentari(0)