Ovako Mađari prave bećarac iz rerne: Veoma je kremast i sočan, a gotov je očas posla

Teodora Tojagić

15:00

Gastronomija 0

Donosimo vam najbolji recept za bećarac iz rerne na mađarski način.

menemen
Shutterstock

Sataraš (mađ. szataras) je jelo od povrća, najčešće paradajza, paprike i crnog luka. Reč je došla iz mađarskog jezika (mađ. szataras). Takođe se zove i bećarac.

Poslužuje se kao toplo predjelo, prilog jelu od mesa ili samostalan obrok uz pirinač ili krompir. Sataraš se takođe može jesti hladan.

Sastojci:

3 bataka sa zabatakom - 600 do 700 g

Možda vas zanima:

Začini: so, suvi začin, biber, crvena začinska paprika - ljuta i slatka

Možda vas zanima:

2 glavice crnog luka

Možda vas zanima:

10 do 12 paprika

Možda vas zanima:

1 kg paradajza

Možda vas zanima:

1 srednja tikvica - 400 g

Možda vas zanima:

1 manji krompir

Možda vas zanima:

Ulje i začini

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pomešati sve začine i uvaljati batake u njih. Iseckati luk i paprike i propržiti, pa dodati seckai paradajz i tikvice. Pržiti, pa dodati začine u kojima smo začinili batake. Sipati smesu u vatrodstalnu posudu, pouljiti batake i poređati u vatrostalnu posudu, preko smese. Poređati isečen krompir odozgo. Peći na 200 stepeni, oko 40 minuta.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading